חוק המאגר הביומטרי – מה הוא אומר?
אם תשאלו ברחוב את האנשים מה הם חושבים על "חוק המאגר הביומטרי" חלק מהתשובות יהיו :
"איזה חוק אמרת?"
"כן, שמעתי משהו, זה משהו שקשור לטביעות אצבע לא?"
"זה טוב נגד זיופים שמעתי" , "שמעתי שזה לא כל כך טוב" .
מתוך האחוז הקטן יחסית שיודע במה מדובר או אלו שלא יודעים ואתה מסביר להם, תשמעו קולות שאומרים: " כן בסדר, אבל לי אין מה לפחד אני לא פושע, אני לא טרוריסט".
בכתבה שלפניכם ננסה לעשות סדר בנושא המאגר הביומטרי ולענות בין היתר על השאלות הבאות:
א. מהו בדיוק החוק הביומטרי?
ב. למה רוצים להוציא אותו לפועל? מהם היתרונות שלו?
ג. מה קורה בעולם ביחס למאגר הביומטרי?
ד. ולבסוף מה הם החסרונות והסכנות של המאגר הביומטרי?
מה בדיוק אומר "חוק המאגר הביומטרי"
המאגר הביומטרי הוא ריכוז של מידע על כל אזרחי המדינה שיכלול את הנתונים הבאים:
1. טביעות אצבע של כל אזרח
2. צילום של תווי הפנים של כל אזרח
3. החתימה האישית של כל אזרח
4. פרטים אישיים של כל אזרח: שם, מין, גיל, סטטוס, מספר תעודת זהות, מספר ילדים. מס' הפרטים שיכולו להיכנס למאגר הביומטרי הוא בלתי מוגבל וייתכן בהחלט שבהמשך יכנסו פרטים נוספים כמו מקום עבודתו של האדם, האם היו לאדם עבירות כלשהם, האם הוא פעיל חברתית, פוליטית וכדומה, מיהם בני המשפחה שלו, האם להם היה עבירות כלשהם, וכדומה.
5. בשלב מתקדם יותר, ניתן יהיה לכלול במאגר הביומטרי גם את ה DNA של כל אזרח כפי שנעשה כרגע בבריטניה …
http://www.youtube.com/watch?v=BOk-xuazsGE
אז למה רוצים להוציא אותו לפועל ומהם היתרונות שלו
הטענה הרשמית היא שזה ישמש את משרד הפנים בלבד וזאת כדי:
1. למנוע זיופים של תעודות זהות ודרכונים
2. למנוע הוצאה כפולה של תעודת זהות
3. קיצור התהליך של הוצאה מחדש של תעודת זהות במקרה של אובדן
סיבות נוספות הן בטחוניות במהותם וישמשו לא רק את משרד הפנים אלא גם את המשטרה ומשרד הביטחון:
1. יהיה קל לתפוס טרוריסטים, ויקשה על טרוריסטים לבצע פיגועים כמו בפיגוע של מגדלי התאומים
2. יהיה יותר קל ללכוד פושעים, כי יהיה מאגר ארצי של טביעות אצבעות ואולי רשומות DNA
ואז הגיעו הבנקים וכבר מדברים על כך שזה ישמש בשלב מאוחר יותר גם את הבנקים ומקומות עסקיים אחרים לשם זיהוי מהיר של האזרח.
הנה דברים שאמר יהושע בוקלה, מנכ"ל HP בישראל כפי שהתפרסם בידיעה על תעודות הזהות החכמות בדה-מרקר:
לדברי בקולה, יתכן כי בעתיד ישמשו התעודות את האזרחים גם בהזדהות מול הבנקים, למשל. "זה יאפשר לגופים 'לרכב' על תעודות הזהות החכמות ולהציע זיהוי במקומות שכיום קשה ליישם היום. קח לדוגמה את הליך הבחירות. אם ישולבו אמצעים ביומטריים ייתכן שכל הליך ההצבעה יהיה מהיר מאוד, וכבר לא יצטרכו יום שבתון", הוא אומר.
אז מה קורה בעולם ביחס למאגר הביומטרי
למעשה אין שום מדינה דמוקרטית שיש לה מאגר ביומטרי. לא בארצות הברית, צרפת, גרמניה, בריטניה, יפן, בלגיה, דנמרק, אטיטליה, אוסטרליה…
חלק מהמדינות רוצות לבנות מאגר כזה אך שם זה תהליך שלוקח כבר מספר שנים (ולא בטוח איך זה יסתיים), עם דיונים רבים ורציניים, וועדות שהוקמו, מאבקים ציבוריים בעד המאגר הביומטרי ונגד המאגר הביומטרי.
חלק מהמדינות החליטו שגם אם יהיה מאגר כלשהו אז הוא לא יהיה כפי שרוצים להוציאו בארץ אלא יהיה נקודתי כמו בגרמניה שבה החליטו, לאחר דיונים של שנים בנושא שזה פשוט מסוכן מדי ומיותר.
וכך כותב ראובן לייב עיתונאי אורח, לגבי ההתייחסות שלו להיבט הדמוקרטי של המאגר הביומטרי:
"רק במדינה דמוקטטורית וחרף התרעות מבקר המדינה, שופטים בכירים וראשי המדענים בארץ, יכול היה ח"כ מאיר שטרית מקדימה לקדם חוק דרקוני שנזקיו עולים לאין שיעור על תועלתם
חוק מאגר טביעות האצבע הביומטרי ידוע כאחד ממאפייניו של משטר טוטאליטרי. על דעתה של שום מדינה נאורה, בעלת שלטון דמוקרטי, לא יעלה להנהיג אותו. רק מדינה שאינה רוחשת כבוד ואמון לאזרחיה תאמץ אותו.
במדינה ישראל הדמוקטטורית, הנהגתו של חוק שכזה הייתה תמיד רק שאלה של זמן. על העגלה הזו, כשהוא מקדים לרתום אותה לפני הסוס, מיהר לקפוץ ח"כ מאיר שטרית מקדימה, המכהן כיו"ר ועדת המדע של הכנסת, מבלי שירד בכלל לשורשי העניין.
משפטנים רבים, ובהם מבקר המדינה, שופטים בכירים וראשי המדענים בארץ, בכללם חתני פרס ישראל ומומחים לאבטחת-מידע, כבר הביעו זעזוע מעצם הרעיון שבהנהגתו של חוק כזה. נזקיו, מסתבר, עולים לאין ערוך על התועלת הטמונה בו.
בסך-הכל, חוק המאגר הביומטרי הוא עוד סימפטום לנוכחותו של האח הגדול ועינו הפקוחה"
אז היכן יש מאגר ביומטרי היום בעולם? במדינות כמו אתיופיה, אינדונזיה ,תימן ופקיסטן.
האם זה אומר משהו על המדינה "הדמוקרטית" שלנו?
הסכנות והחסרונות של המאגר הביומטרי
חשוב לציין שלא מזמן פורסמה עצומה שעליה חתמו 14 מדענים, ביניהם חתני פרס ישראל ומומחים להצפנה ואבטחת מידע, נגד הקמת המאגר הביומטרי.
ראשית יש לזכור שכדי לבנות את המאגר יש צורך בביצוע רישום ראשוני של האזרח, זוהי פרצה שכן לא ניתן להבטיח שמי שמגיע לרישום הראשוני הוא אכן האדם האמיתי.
כעת אנו נבחן את הסכנות של המאגר הביומטרי מ -3 היבטים מרכזיים:
הפגיעה בבטחון המדינה
פרופרסור אלי ביהם, דיקן הפקולטה למדעי המחשב בטכניון אומר כך בראיון על המאגר הביומטרי ב-YNET:
" הדבר בעל משמעות חמורה ביותר לביטחון המדינה – כל מדינת אויב תרצה עותק של המאגר שיאפשר לה לבדוק האם אדם הנכנס אליה הוא אזרח ישראלי. אם יהיה להם עותק, כל אזרח, עיתונאי או מרגל ישראלי שיגיע למדינת האויב עם דרכון זר – יזוהה מיד כישראלי על פי טביעות אצבעותיו, ולכן מיד ייחשד כמרגל. מאגר זה גם יאפשר לאויב לייצר זיופי טביעות אצבע שישכנעו את ביקורת הגבולות ומשרד הפנים בדבר אזרחותו הישראלית של כל מרגל זר. וגם ארגוני טרור ישמחו להשתמש בנתונים הללו, למשל, לזיהוי חיילים שהשתתפו בפעולות צבאיות כנגדם – צריך לזכור שהמאגר, מכיל גם מידע על תווי פנים ולא רק טביעות אצבע."
אז מה לגבי הטענה שזה יוכל למנוע את הפיגוע הבא :
ברוס שנייר –מומחה למערכות מידע : "התירוץ שזה ימנע את הפיגוע הטרוריסטי הבא הוא מגוחך, כי ניתן לשלוח טרוריסטים ללא עבר בטחוני מה גם שניתן לגנוב זהות בקלות "
אז מה לגבי הטענה שזה יעזור למלחמה בפשע?
כך אומר אבנר פינצוק:
" התרומה של מאגר למלחמה בפשע או בטרור היא דלה ואינה שקולה כנגד הסכנות. המטה למלחמה בטרור, הגוף המקצועי שאחראי לנושא בישראל, כבר הודיע ש"לא חייבים מאגר ביומטרי" כדי להילחם בטרור.
הפגיעה בבטחון האזרחים
ראשית, היכולת להפליל אדם חף מפשע והקושי שתהיה לו להוכיח שהוא לא אשם הם נושאים בעייתיים ביותר.
כך אומר מיכה שפיר –מדען חוקר וטכנולוג:
" לא רק שזה יקטין את הזיוף אלא אף יחמיר אותה ויהיה ניתן להפליל אדם בצורה שתקשה ואף תהייה בלתי אפשרית לאותו אדם להוכיח שלא היה במקום, אם ידביקו בזירה את טביעת האצבע שלו וחמור יותר את ה DNA שלו "
עכשיו צריך לזכור שהמאגר הביומטרי לא צריך להיפרץ כדי להגיע לגורמים שיכולים לפגוע באזרח או בבטחון המדינה. מה יקרה אם התעודה שלך נאבדה או נגנבה, הרי אפשר באמצעים טכנולוגיים לפרוץ אותה ולקבל משם את כל המידע עלייך, כולל טביעת האצבע ותווי הפנים ואז לבצע זיוף. זה לא כמו כרטיס אשראי שאותו ניתן לבטל, כאן מדובר בטביעת אצבע שלא ניתנת לשינוי וכנ"ל לתווי הפנים ושאר הפרטים האישיים שלך, כולל החתימה האישית שלך.
זה מה שאומר על זה אבנר פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח במאמר ב-YNET, בהתייחסו לנקודת החקירה המשטרתית בעזרת המאגר הביומטרי:
המשטרה לעומת זאת, מקווה שהמאגר יעזור לה לאתר חשודים לפי טביעות אצבע. אבל בפועל מה שיקרה זה שעל כל טביעה שתמצא בזירת הפשע יציע המאגר "רשימת מועמדים" – אזרחים חפים מפשע, שיזומנו למשטרה ויצטרכו להתחיל לתת הסברים על עניינים אינטימיים ואישיים תחת לחץ של חקירה משטרתית, לא הכי ידידותית. חושבים שזה לא נורא, ושמי שזומן לחקירה לא צריך לחשוש "אם אין לו מה להסתיר"? בואו נדבר אחרי שתבלו בחדר חקירות בגלל דברים שמעולם לא עשיתם.
וכך אומר פרופסור אלי ביהם לגבי הפגיעה בבטחון האזרחים:
לעומת זאת נזקיה של הביומטריה חמורים. קודם כל ברמת פרטיותו של האזרח. בנוסף, שימוש בטביעות אצבע נעשה מקובל לאימות כניסה למחשבו הנייד הפרטי של אדם. כך יוכל כל מחזיק בעותק של טביעת האצבע להיכנס למחשב הפרטי של אזרח ולשלוף ממנו מידע או לשנות בו את המידע כרצונו. התוצאה תהיה שהאבטחה הנובעת מבדיקת טביעת האצבע לצורך כניסה למחשב לא רק לא תעזור, אלא אף תיתן מצג שווא של אבטחה שיוכל להיות מנוצל לרעה. שימוש בביומטריה של טביעת אצבע לצורך אבטחת מערכות מחשב, נעשה לא רק על ידי האזרח הקטן להגנה על עצמו, אלא גם במערכות ביטחוניות רגישות, כך שהפצת המידע הביומטרי תאפשר פריצה גם אליהן. אדגיש ואומר שהפצה והחזקה של תבניות טביעות אצבע על ידי אחרים מסכנות את בטיחותן של מערכות המוגנות על ידי טביעות אצבע, בפרט לאור העובדה שלא ניתן להחליף טביעות אצבע – כך שיכולת התקיפה של היריב נותרת לתמיד.
בואו נראה כתבה ששודרה בערוץ 1 בנושא :
http://www.youtube.com/watch?v=4ZhBC0z3Yig
אז כפי שראיתם בכתבה, אלו הסכנות של המאגר הביומטרי לבטחון המדינה ולבטחון האזרחים, כיצד ניתן לזייף את טביעות האצבע שלנו ובנוסף ניתן לראות בכתבה איך היום מסתובבים הפרטים של כולנו ברשת האינטרנט של המאגר הביומטרי הישן אם אפשר לקרוא לזה ככה, של מירשם האוכלוסין של משרד הפנים.
וכך מגלה מבקר המדינה:
"המדינה נכשלה בהגנת ושמירת פרטיותם של אזרחי המדינה….. המאגר שהיה אמור להיות מאובטח וסודי ביותר על אזרחי המדינה דלף החוצה בשלמותו ורץ באינטרנט ולא רק זה, אלא מי שאמור היה לחקור זאת , קרי : המשטרה ומשרד הפנים לא רק שלא חקרו אלא אף נמנעו משיתוף פעולה כדי לנסות לקדם חקירה בעניין …. "
" פקידים מורשים חודרים למידע ומוציאים מידע על אנשים מפורסמים …"
"מטעמים בלתי ברורים הטיל משרד הפנים מגבלות על בדיקת המבקר ואילו לא היה מגביל את הבדיקה היינו עדים לממצאים קשים עוד יותר."
אם לא השתכנעתם לגבי קלות הזיוף והסכנות לאזרח, הנה מספר כתבות נוספות:
http://www.liveleak.com/view?i=4a8_1242643841
פרופסור איאן אנגל- מומחה למערכות מידע :
" 80% מכשלי האבטחה אינם קורים בכלל בגלל אקרים אלא בגלל עובדים מושחתים"
נקודה נוספת שצריכה להילקח בחשבון מעבר לפחד שזה יפול לידיים של מדינות אויבות או לגורמי פלילים היא כמובן הסכנה שזה ישמש את המדינה במעקב על אזרחיה, ,ונראה שיש הוכחות לכך בשטח, כבר היום מוצבות אלפי מצלמות ברחובות, בחוף הים ובבתי הספר.
יש למשטרה ולממשל אפשרות טכנולוגית מתקדמת לעקוב אחרי כל אחד מאיתנו בכל מקום שלא נהיה.
"טוב, זה עוזר לבטחון האזרחים," אולי תאמרו, "שומר עלינו מעבריינים ופושעים." נכון, זה בהחלט יכול לעזור בכך, אך מה קורה אם המדינה תגדיר בעתיד פושע כמי שמתנגד לה פוליטית, אדם שלא מיישר קו עם המדיניות של הממשל? זה קרה כבר בעבר…
הפגיעה הכלכלית והבירוקרטית
האם מישהו יודע כמה בדיוק יעלה המאגר הביומטרי? ההערכות בבריטניה נעו בין 5 ל-15 מיליארד ליש"ט (30 עד 90 מיליארד שקל).
כולנו יודעים שהערכות הוצאות על פרויקטים בדר"כ עולות הרבה הרבה יותר. יש לכך עשרות דוגמאות מהשנים האחרונות.
וכמובן זה כרוך בסירבול יתר בירוקרטי, כאשר לצורך תחזוק המאגר הביומטרי יידרשו אלפי פקידים, עם כל מה שכרוך בזה.
חברי הכנסת האמיצים שלנו, הם ישמרו עלינו…
אז זהו, שלא.
חבר הכנסת היחדי שדוחף את החוק הזה בכל הכוח, הוא ח"כ מאיר שטרית, לשעבר שר הפנים. מסתבר שאת שאר חברי הכנסת זה כלל לא מעניין, כפי שמסביר זאת אבנר פינצ'וק:
לא נראה שהנושא מטריד את מרבית הח"כים. הדיון בכנסת מנוהל על ידי ח"כ מאיר שטרית לחלוטין לבדו, מי שהיה שר הפנים עד לא מזמן ודחף את הפרויקט בכל הכוח. הוא אינו מוכן לשקול חלופות. חברי הכנסת האחרים שחברים בוועדה והיו אמורים לדון בנושא – כלל אינם מגיעים לדיונים.
אם זה לא מעניין אותם והם אינם מבינים במה מדובר, קשה להאמין שיהיה להם עניין להיאבק נגד הצעת הממשלה… מייד לאחר מכן הם יצאו לפגרת הקיץ שלהם – ואנחנו נישאר תקועים עם המאגר הביומטרי – אלא אם נצליח לעצור אותם בימים הספורים שעוד נותרו לנו.
אז אחרי שקראנו וראינו כל כך הרבה מידע בואו נסיים עם קצת שירה תרבותית :
להמשך קריאה ופרטים נוספים ניתן להיכנס לאתרים הבאים :
http://acri-antibiometric.blogspot.com/
http://www.shookygalili.com/?p=318
כתבה מדהימה ומקצועית, סקירה מצוינת.
לא ממש מדויק ולא ממש מקצועי, אלא רצוף הפחדות לא ענייניות.
מקווה שתצליחו יותר בכתבות הבאות.
שלום דייקן.
אם בתגובה שלך תציין את אי הדיוקים, נוכל לתקן את הכתבה
ולעשותה מקצועית יותר.
מה לא נכון או מדויק בכתבה?
המידע האישי של אזרחי ישראל מופץ חופשי באינטרנט. מזה כמה שנים זמינים להורדה באינטרנט ובתוכנות שיתוף הקבצים מאגרי מידע המכילים את פרטיהם האישיים של אזרחי מדינת ישראל. הרשויות השונות מטילות את האשמה זו על זו. לקריאת הכתבה:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3459002,00.html
אז בנוסף לכל הצרות של המאגר הביומטרי מתווספת צרה נוספת, גם המאגר הביומטרי יופץ בתוכנות שיתוף הקבצים כפי שמופץ כיום מרשם האוכלוסין.
מאגרי מידע של טביעות אצבע קיים כיום בצה"ל ובמערכת הביטחון, במשטרת ישראל, וגם בשירות התעסוקה.
כל מי שמבין באבטחת מידע יודע שאין שום אפשרות לאבטח מאגרי מידע בצורה הרמטית לחלוטין. האפשרות היחידה לאבטח לחלוטין מאגרי מידע, היא לא להקימם כלל !!
*
ובאותו נושא,
השימוש בכרטיס הרב קו בתחבורה הציבורית, נותן לחברות התחבורה הציבורית ולמשרד התחבורה מידע רב על הרגלי התנועה האישיים של בעל הכרטיס, דבר זה עלול להיות מנוצל לרעה ולעבור גם לגורמים עבריניים שעלולים לעשות במידע זה שימוש לרעה.
https://www.emetaheret.org.il/dev/2010/11/10/%D7%9B%D7%A8%D7%98%D7%99%D7%A1-%D7%A8%D7%91-%D7%A7%D7%95-%D7%95%D7%99%D7%A7%D7%99%D7%A4%D7%93%D7%99%D7%94/
יוסי,
אתה טועה, המאגר הביומטרי לא הולך להיות כמו מרשם האוכלוסין, הוא הולך להיות חלק ממנו, כפי שהמכרז הבא (מ2008) מראה את הצהרת הכוונות של נתוני המאגר הביומטרי:
http://www.info.gov.il/nr/exeres/C7942DE7-9ED2-4CAD-83FC-D55A1C77A4DB.htm
ומכיוון שראינו כמה שווה האבטחה על מרשם האוכלוסין, יש להוסיף לכך גם נתונים ביומטריים וכל דרדק יוכל לעשות נזק בלתי ישוער לציבור.
מאיר שטרית צריך להיות מאחורי סורג ובריח באשמת פגיעה חמורה בבטחון המדינה!!
תודה רבה על הכתבה.
תמונה יפה לכתבה:
http://www.timeandattendance.co.uk/images/Barprint.jpg
מעולה. אני לא ולך להכנס לשום מאגר ביומטרי.
on my Dead Body, i will sign up for this.
the way i see it goverments are The Most Evil Thing
מישהוא אולי יודע מה ההבדל בין המאגר הביומטרי שרוצים להקים בארץ לבין זה שמקימים עכשיו באירופה?
לפני שבועיים כשבאתי לקבל את ה permanent visa פה בפינלנד (רצה הגורל ובזמן הקרוב אני פה)אז להפתעתי הפקידה הודיעה לי שאני חייבת לסרוק 8 אצבעות (שתי ידיים למעט הזרת)….
הופתעתי ושאלתי אותה האם זה חובה והיא ענתה שכן!
שאלתי אותה על פי איזה חוק? היא לא ידעה, ניגשה לשאול את המנהלת שלה שגם לא ידעה. הן התקשרו להלסינקי וגם שם לא ידעו להגיד להם לפי איזה חוק ואז הן ביקשו ממני לחתום על הצהרת סרוב.
הצהרתי שהיה ואין חוק המחייב אותי במתן טביעות אצבעות אינני רוצה לתת ואם יש, אני רוצה לדעת מה החוק, מס' סעיף.
הן אמרו שבמידה וזה חובה הן יצרו אתי קשר.
לאחר שבועיים יצרו איתי קשר והודיעו לי שיש תקנה המחייבת את כל מי שרוצה לקבל ויזה או להוציא דרכון לתת טביעות אצבעות וללא זה אין אפשרות להוציא דרכון או לחדש ויזה.
התקנה נקראת: 60 d §
נקראתי לסרוק את אצבעותי. הפעם דרשו ממני לסרוק כבר את כל ה 10 ולא ויתרו על הזרתות…
המידע הביומטרי נשמר אצלהם במאגר. הן לא ידעו למסור שום נתון על המאגר או על השבב בדרכון בו נמצא המידע.
עד כמה שהבנתי זה עכשיו בכל אירופה.
הן כבר שנה שלמה אוספות טביעות אצבעות ואני הייתי המקרה הראשון שהתנגד/ שאל שאלות / הביע את מורת רוחו מהעניין וכו'.