חברת אסם משתמשת בחומרים מהונדסים גנטית בחלק מהמוצרים שלה והיא איננה מציינת זאת ברשימת המרכיבים של המוצרים הנמכרים בישראל (לא עבירה על החוק אבל טעם לפגם).
חבר בקבוצת "פרויקט אמת אחרת" בשם Ben Lee המתגורר באנגליה יצר כדור שלג שהולך ותופס תאוצה שלילית לכיוונה של חברת אסם.
לפני מספר ימים הופיע בקבוצה של הפרויקט בפייסבוק צילום של ביסקוויט "פתי בר" מתוצרת חברת אסם, אחד המוצרים הפופולריים ביותר של החברה, כאשר ברשימת המרכיבים על האריזה מצויין בבירור כי חלק מהרכיבים (לציטין סויה) הם ממקור מהונדס גנטית.
המוצר הזהה בישראל אינו מכיל שום אזכור לכך שיש בו רכיבים מהונדסים גנטית.
באלבום תמונות שפורסם בקבוצה שנפתחה במיוחד לאחר שהתגלה הסיפור (ישראלים נגד מזון מהונדס גנטית בישראל) העלה הגולש תמונות של מוצרים נוספים מתוצרת החברה שבכולם רכיבים מהונדסים גנטית.
על-פי הצילומים שפורסמו, אבקת מרק בצל מתוצרת החברה מכיל עמילן תירס ותפוחי אדמה מירקות מהונדסים גנטית וכן צבע מאכל מהונדס גנטית.
הוופלים של חברת אסם, עוד מוצר פופלרי מאוד, מכילים שמנים צמחיים (שמן דקלים או שמן סויה) שגם הם ממקור מהונדס גנטית, לציטין סויה מהונדס גנטית וחומרי טעם וריח מהונדסים גנטית.
ניתן לשער שכל מוצרי החברה שיש בהם תפוחי אדמה, סויה, או תירס מכילים רכיבים מהונדסים גנטית.
חברת אסם היא וודאי לא חברת המזון היחידה בישראל שמשתמשת ברכיבים מהונדסים גנטית ולצערנו הרב מאחר ואין חובת סימון של רכיבים מהונדסים גנטית על מוצרי מזון, הצרכן הישראלי ישאר שרוי באפילה (בדומה לאחיו מאמריקה) ולא יידע האם הרכיבים אכן מהונדסים או לא.
אחרי שהתמונות פורסמו ביקשתי לברר עם חברת אסם עצמה האם הדברים נכונים ולבקש הבהרות בנוגע לשימוש ברכיבים מהונדסים גנטית במוצריהם.
הגעתי לענבל אורן, אחראית על יחסי הציבור של חברת אסם מטעם חברת הפרסום גיתם.
אחרי דין ודברים ארוך בטלפון ותוך שהיא רומזת שייתכן והתמונות מזוייפות ולאחר שהסברתי לה את הסכנה הבריאותית האפשרית בצריכת מוצרי מזון מהונדסים גנטית, אפשרות שנתמכת ממחקרים מדעיים עדכניים, היא הבטיחה לחזור אליי עם תגובה רצינית בנושא.
אחרי 3 ימים של המתנה לתגובה קיבלתי למייל את הדברים הבאים:
"אסם משתמשת במרכיבים איכותיים ,בטוחים ומאושרים לשימוש ע"י רשויות הבריאות ומקפידה על הסימון הנדרש בישראל ובארצות הייצוא."
באמת תודה רבה. עכשיו אני רגוע.
שום התייחסות לאפשרות שאכן יש רכיבים מהונדסים גנטית במוצרי החברה, שום התייחסות לשאלות ששאלתי אותם.
תגובה לאקונית שמוכיחה בדיוק מה חושבות חברות המזון הגדולות עלינו הצרכנים.
ברור לי שבלי קשר לעובדה שיש במוצרי חברת אסם רכיבים מהונדסים גנטית, המוצרים
הללו אינם סמל לבריאות תזונתית.
כל מוצר מעובד עד מוות הוא רעל אפשרי לגוף ובמוקדם או במאוחר הגוף יאמר לנו את זה בדמות מחלות מודרניות שלא היו קיימות לפני מאה שנה, אך אם נוסיף למשוואה הזו גם את המרכיבים המהונדסים גנטית מתקבל משהו שלא הייתי נוגע בו אפילו עם מקל.
התגובה הזו מטעם חברת אסם כל-כך הכעיסה אותי שאני יוצא בקריאה לכל אזרח מודע לשקול חרם על מוצרי חברת אסם ולכתוב מכתבים ומיילים נזעמים לחברת יחסי הציבור שכנראה חושבת שכולנו מטומטמים.
שום דבר לא ישתנה בעולם שסביבנו אם לא נתחיל להראות שאנחנו יותר מפרות גועות שלועסות כל דבר שנותנים להם.
השינוי קורה מסביבנו ויותר אנשים מבינים את הקשר ההדוק בין מה שאנחנו מכניסים לפה לבין התוצאה הסופית בדמות בריאות קורנת או נבילה מוקדמת וכדי שחברות המזון הגדולות יבינו את זה גם ולא רק יצבעו את המוצרים שלהם בירוק מזוייף, אנחנו חייבים לצעוק את זה, כי כנראה דיבורים לא ממש משאירים עליהם רושם.
אז אם אתם רוצים לומר "תודה" לחברת יחסי הציבור של חברת אסם, חברת הפרסום "גיטם", על ההשקעה בבריאותנו, אל תהססו להתקשר, לשלוח SMS או לכתוב מייל לענבל אורן, מנהלת יחסי הציבור בחברה ששלחה לי את התגובה…
| ישיר 03-5765799 | [email protected]
משרד 03-5765748 | פקס 03-5751948 | רח' ראול ולנברג 8, רמת החייל, תל אביב 69719
מי שרוצה ללמוד עוד על נושא ההנדסה הגנטית במזון ועל הבעיות האתיות / חברתיות / בריאותיות שהוא יוצר מוזמן לחפש מידע גם באתר "אמת אחרת" וגם במקורות אחרים.
קחו בחשבון שהרבה מהמידע הרשמי באינטרנט מגיע ישירות מחברות יחסי הציבור של חברות המזון וההנדסה הגנטית או ממאמרים ממומנים.
וכפי שראיתם בדוגמה של חברת אסם, תגובות של חברות יחסי ציבור נועדו רק לטאטא מתחת לשטיח בעיות אפשריות וכמו פוליטיקאי טוב לחשוף טפח ולהסתיר טפחיים.
אנחנו מתכוונים להעלות בקרוב כתבה נרחבת על נושא ההנדסה הגנטית במוצרי מזון בישראל, אז הישארו מעודכנים.
בדיוק ראיתי פרק של על-טבעי על סירופ תירס שהונדס להפוך את בני האדם לחטיפים. אסוציאציה די מגעילה…
ולענינינו – כל חברה שמסתירה מידע בין אם זה על מרכיבים, תופעות לוואי, איכות הנקיון במפעליה או מחירים בחו"ל לעומת מחיר בארץ – מנודה בזאת מסל הקניות שלנו.
אז עכשיו גם אוסם בחוץ.
לא צריך להיות גאון בימינו כדי להביןם שמותגי המזון המובילים, בארץ ובעולם, מחפשים להגדיל רווחים בכל מחיר, גם אם זה אומר לזנוח מוסר, להוסיף למזון רכיבים לא בריאים ואף מזיקים. אני אוהבת מזון מהיר ולא לעבוד קשה וכו', אבל היום ברור שרק מזונות בסיסיים טבעיים ואורגניים הם בטוחים מרעלים שמפעלי המזון המעובד שמים לנו על מדפי הסופר.
לפיף: גם לא.
מזון אורגני אכן בריא יותר, אבל בטוח שלא טבעי ב 100%.
הירקות והפירות האורגנים שנמכרים היום בארץ מושקים במים עתירי פסולת תעשייתית. בכל זאת עדיפים מירקות ופירות רגילים שמרוססים בחומרי הדברה רעילים.
תודה על הכתבה.
אחרי שקראתי את התגובה מחברת אסם:
"אסם משתמשת במרכיבים איכותיים ,בטוחים ומאושרים לשימוש ע"י רשויות הבריאות ומקפידה על הסימון הנדרש בישראל ובארצות הייצוא."
התגלגלתי מצחוק.
נראה לי שיש כאן עדות ברורה למנגנון מגוחך למדי…
תודה ניב.
חבל שאין יותר מודעות לציבור הרחב בנושא ההנדסה הגנטית במוצרי מזון והשלכותיה. אני מקווה שהקיץ הזה, כשנצא שוב לרחובות, גם המודעות לנושא הזה תתעצם.
ועכשיו שאלה פרקטית. ת'כלס בארץ אין חוק המחייב את החברות לרשום על האריזה אם המוצר מכיל מרכיבים מהונדסים גנטית. אז אם לא קונים יותר אסם, איך נדע בכל זאת מה לקנות כשאנחנו בסופר? אולי גם המוצרים של המתחרים מכילים מרכיבים מהונדסים גנטית? איך אפשר לדעת?
תודה מראש
צודק בהחלט איילי,
אתה יכול להיות בטוח במידה רבה של בטחון שכל מוצר לא אורגני המכיל סויה, תפוחי אדמה ומרכיבים נוספים משתמש ברכיבים מהונדסים גנטית.
כפי שציינתי בכתבה, אסם היא לא החברה היחידה, היא פשוט החברה היחידה שיש לי הוכחות ברורות לגביה והיא החברה היחידה עד כה שלחה לי תגובה לאקונית לשאלה הזו.
בגלל זה מומלץ לקנות מזון אורגני שאסור לו לפי תקן להשתמש ברכיבים מהונדסים גנטית.
בפעם האחרונה שבדקתי, היו על המדפים בסופר לפחות 3 סוגים של שקדי מרק אם לא יותר. דבר שני – אני משוכנע שרוב החברות אם לא כולן מייצרות מוצרים שמכילים רכיבים שהונדסו גנטית. דבר שלישי – אז מה? רוב הירקות והפירות שאנחנו צורכים (אם לא כולם!) הינם מהונדסים גנטית, בין אם בדרך של הכלאות ובין אם במעבדה. באמצעות המדע הצלחנו "ליצור" מוצרים בעלי חיי מדף ארוכים יותר, טעם משופר, צורה וגודל נוחים יותר, עמידות לחרקים ועוד…
לא הכל זה "קונספירציה מרושעת של השלטונות" – צאו מהסרט שלכם!
שלום רן,
אכן רוב המזונות בארץ שמכילים סויה, תירס או תפוחי אדמה ניתן לשער שהם מגיעים ממקור מהונדס גנטית.
יש הבדל גדול בין הכלאה טבעית להינדוס זרעים או צמחים בצורה של שילוב גנים בצורה שאחרת לא תהיה אפשרית, כמו הכנסת גנים של דגים לתוך עגבניות.
אני מעדיף להישאר בתוך הסרט שלי ולא לאכול עגבניה שיש בה DNA של דג.
בברכה,
סביר להניח שכל מוצר תעשייתי מכיל רכיבים כמו לציטין סויה (חומר מתחלב), עמילן (עמילן תירס או תפוחי אדמה), סוכרים (גלוקוזה, דקסטרוז, דקסטרוזה, דקסטרין, סירופ תירס, פרוקטוז, פרוקטוזה, סירופ גלוקוז עתיר פרוקטוז, וכו…), שמן צמחי ו/או שומן צמחי (שמן סויה, קנולה, תירס, כותנה, בטנים, מרגרינה, שומן צמחי מוקשה, שמנים צמחיים חלקם מוקשים, וכו…) חלבון צמחי (כוספת סויה – השייורת שנשארת בתעשיית השמן הצמחי לאחר מיצוי השמן), שמקורם בהנדסה גנטית.
מכיוון שבמדינת ישראל אין חובת סימון של מוצרים מהונדסים גנטית ואין כל פיקוח בנושא, הפיתרון היחידי הוא להימנע לחלוטין מאכילת מוצרים שמכילים או עלולים להכיל רכיבים שמקורם בהנדסה גנטית, כמו כן, יש להימנע לחלוטין מכל המוצרים שמכילים או עלולים להכיל שמן צמחי ו/או שומן צמחי.
מה עם דברים כמו: ירקות שמגודלים בארץ, שנמכרים בסופרים, כמו תפוח אדמה, תירס.. ?
בעקרון בארץ אין גידולים מהונדסים גנטית (אני לא מדבר על הכלאות גנטיות)
אבל, מאחר ויש לחברת מונסנטו נציגים בארץ, ייתכן בהחלט שיש כאן גידולים מהונדסים.
אני מציע שתכנס לקבוצה הזו בפייסבוק, תמצא שם הרבה מאוד מידע: https://www.facebook.com/groups/211960132185788/?bookmark_t=group
שלום,
התקווה היחידה שהיתה לי לגבי כשרות הינה שמזון מהונדס גנטית על פי התורה
לא כשר נקודה! (שעטנז)
אם יש מצב למזון מהונדס גנטית בחברת אוסם – והציבור החרדי אמור לא לצרוך את המוצר.
ככה שיש לנו נקודת משען רצינית.
אני מקווה שהשוחד במשרדי הכשרות לא הגיע למצב שאין עם מי לדבר.
בארה״ב החניות שמוכרות אוכל כשר זוכות לפופולריות בגלל שאין שם שעטנז – הינדוס גנטי.
הורדת הכשרות לאוכל מהונדס גנטי הינה הפתרון לחברת אוסם הסוררת.
באהבה,
אמיר משה
אני נמצא כרגע ב UK
ולכן קשה לי לעשות את זה בעצמי
ועל זה אני מתנצל מראש
נ.ב. – מסיבה כלשהי לא ניתן לראות את הסרטים בכתבות של האתר בארה״ב ובאנגליה
אני מבקש אם אפשר שלכל סרט שאתה מוסיף תן את ה link
בנוסף כדי לעקוף את הצנזורה
שלום אמיר, מעתה אוסיף גם את הקישור לסרט כדי לעקוף את הצנזורה במדינות שלכם.
אני לא מבין משהו, מה רע במזון מהונדס גנטית?
למיטב הבנתי הינדוס גנטי פרושו התערבות במבנה הגנטי של החומר כך שיהיה טעים יותר, מזין יותר, בריא יותר, זול יותר וכו…
לא מדובר בהכרח במשהו טוב יותר או רע יותר, אלא פשוט בשיטה לייצור חומרי מזון. למה זה רע בעוד שהכלאה בין זנים (שהיא הנדסה גנטית פרמיטיבית שקיימת בעולם כבר מאות שנים) היא "טבעית"?
אני מבין שנצא כולנו נגד הכנסת חומרים מזיקים למזון שלנו, אבל לצאת נגד הנדסה גנטית נשמע לי קצת כמו לצאת נגד מחרשות אוטומטיות כי לא טבעי שלא חורשים את השדה ביד 🙂
אשמח להסבר בנושא
תחקור את נושא ה-GMO בגוגל ותבין מדוע יש בעיה רצינית עם מזון מהונדס גנטית…
סיבה אחת ויש הרבה היא שחברת מונסנטו ששולטת בעולם (ובכל מקום) על נושא הזרעים המהונדסים גנטית (ולצערי שולטת בכלל בנושא הזרעים) מהנדסת אותם כך שיהיו חזקים ועמידים בפני קוטלי החרקים החזקים שהיא גם מייצרת והתוצאה היא שחקלאים צריכים לקנות ממנה גם את הזרעים וגם את הכימיקלים וקוטלי החרקים/ מזיקים וכן' ואז הם מרססים את השדות שלהם ברעל הנ"ל והדבר היחידי ששורד הוא היבולים המהונדסים גנטית שלהם.
בקיצור אתה מקבל אוכל שעשיר בריסוס קטלני ועמיד לו.
ברוב "חוכמתם" הם מהנדסים את הזרעים שלהם כך שהם לשימוש חד פעמי וכל שנה חייבים לקנות מהם שוב זרעים חדשים ולרסס את האדמה שוב בכימיקלים החזקים והקטלנים שלהם
חקלאים שרצו לחזור ולזרוע זרעים רגילים גילו שני דברים:
1) אחרי שמרססים את האדמה בכימיקלים של מונסנטו האדמה מורעלת ושום דבר אחר מלב הזרעים המהונדסים שנמצאים בבלעדיות של מונסנטו לא מצליח לגדול יותר.
2)גם אם הם יצליחו לגדל, הם חשופים לתביעות חוזרות של מונסנטו, שכן ברגע שהם מגלים זרע אחד מהונדס בשדה כלשהוא, הם מייד תובעים על הפרת זכויות פטנט על הזרעים שלהם.
אותו סרט קורא בארה"ב עם חברת קלוגס בסדרת המוצרים "Kashi" שלהם, שפורסמו תחת השם "טבעיים".
לקוחות זועמים כשגילו שיש רכיבים מהונדסים בסדרת המוצרים הללו
http://www.usatoday.com/money/industries/food/story/2012-04-29/kashi-natural-claims/54616576/1
בסופו של דבר חזר אלי מומחה של אוסם לבקרת מזון או משהו כזה. הציג בפני את העמדה של אסם בעניין המזון עם מרכיבים מהונדסים גנטית…
אדם נחמד, ואם לא היה עובד באוסם הייתי מציע לו להיות פעיל במאבק בנושא… (יש בכלל מאבק?).
בקיצור, לא היה ניתן לצפות מחברה מסחרית להתנדב לציין מרכיבים אלו על גב המוצר. הם לא הכתובת אלא משרד הבריאות והמחוקק.
שאלו אותם ב2007
"None of the companies was willing to state that its products were not made from genetically engineered corn".
http://www.haaretz.com/print-edition/news/peanut-flavored-snacks-not-as-nutritious-as-they-claim-1.217491
התמונות לא עולות, הקישורים כנראה נפלו.
יש קישורים לתמונות המקוריות באתר ׳באופן טבעי׳
(קישור מקוצר) http://tinyurl.com/GMOinIsrael
ראשית תודה רבה לניב וכל אותם אנשים יקרים השותפים בלקיחת אחריות לשמור על העולם שלנו טוב יותר ובריא יותר באתר החשוב הזה.
בנושא הכלאה, זה מאוד מעניין.. ישנו איסור בתורה מלהתערב בבריאה כמו לבצע הכלאה כמו שהוזכר קודם בתגובות למעלה, אך עדיין אין איסור לאכול מן הכלאיים.
אם כך מעניין כיצד ההלכה מתייחסת להנדסה גנטית כאן ההתערבות בבריאה חמורה הרבה יותר מכלאיים וייתכן שאפילו שיש איסור לאכול מהדבר הזה.
האם מישהו יודע על מתן הכשרים למזון מהונדס? או מה גישת ההלכה כלפי הנדסה גנטית?
יהיה הרבה יותר קל להלחם בתופעה של הנדסה גנטית אם נוכל לצרף את הגישה ההלכתית האוסרת לאכול את זה, כוח הקנייה של הצרכן המקפיד על מזון כשר הינו עצום בהיקף עולמי!
חשוב להצטרף למאבק נגד התופעה הרעה הזו שיוצרת מצב בו אנחנו הציבור מובלים כמו כבשים בעדר תחת שליטתן של חברות ענק רודפות בצע ומשלמים בבריאות שלנו ושל הילדים שלנו. זה מאוד מדאיג!
אני אישית שלחתי מייל לנציגת יחסי ציבור של אוסם בו הודעתי שהפסקתי להשתמש במוצרים שלהם.
מה שהרבה אנשים בעולם לא יודעים זה כל המוצרים הלא טבעיים גורמים נזק לגוף האדם שאנו רואים כיום ושואלים למה?ולמה הדור הקודם לא סבל ( כי הם לא שחקו באופן לא טבעי עם התירס או חמניות) טוב אני לא אוסיף אבל אם מישהו רוצה לבדוק גוגל gmo