לפני שהפכתי לצמחוני והחלטתי לחלוק את הידע שיש לי בנוגע לקשר בין התזונה לבריאות ולאיכות הסביבה, אכלתי ונהניתי מבשר.
עבורי ארוחה טובה במסעדה הייתה חייבת לכלול סטייק עסיסי, שיפודי עוף או כבד אווז.
למרות הרגשת הכבדות וחוסר החיות שהייתה אופפת אותי אחרי כל ארוחה שהיה בה בשר, הרגשתי סיפוק וחשבתי שאני מעניק לגופי את החלבונים החיוניים לתפקודו התקין.
מעבר לאספקט הבריאותי, נהניתי מהטעם של הבשר. אכלתי, אך לא הייתי מודע לגמרי למה שבאמת נמצא על הצלחת. נתתי לזה שמות כמו: סטייק אנטריקוט, שיפודי פרגיות וכו'. שמות שעזרו לי לשכוח את האמת.
לא רציתי לחשוב על הפרה בעלת העיניים החומות והתמימות שהייתה בעל חיים בעל התנהגות חברתית מפותחת, דחפים ורצונות משלה.
לא רציתי לחשוב על האווז בעל הנוצות הלבנות הגאות שמצא עונג בשייט על הנהר.
לא רציתי לחשוב על התרנגולות המובילות את אפרוחיהן בגאווה ומלמדות אותם איך לחיות.
לא רציתי לדעת את כל הדברים הללו. לא רציתי להיות מודע (וזה היה יותר נוח).
ככל שלמדתי יותר על אורחות חייהן של החיות שאותן אנו צורכים בגרגרנות כה רבה כך הבנתי שמטרת תעשיות המזון והבשר היא להשאיר את ציבור צרכני המזון באפילה גמורה ובחוסר ידע לגבי העובדות כהווייתן.
השיטות לכך הן מגוונות ורבות וכוללות אי שימוש בשם החיה כדי לא ליצור אמפתיה ורגש, שימוש בציורים צבעוניים על אריזות הביצים המתארים תרנגולות מאושרות המנקרות בנחת גרעיני תבואה, שימוש בצעצועים, בגיבורי תרבות ובכוכבי טלוויזיה למשיכת ילדים לרשתות ההמבורגרים ושאר תרגילי היחצ"נות והפרסום שעומדים לרשותם בדרך אל השכחה שאותה הם כופים עלינו כדי שנאכל את הבשר בלי להרגיש רגשי אשמה.
כך לפחות זה נראה לצרכן המתבונן.
בעיניהם, חינוך מוקדם ככל האפשר של הילדים לאכילת בשר, מוצרי חלב וביצים הוא ערך אסטרטגי עליון מבחינה עסקית. מבחינה בריאותית, המצב "קצת" שונה ממה שהם מתארים.
בעיניי, הגדרת חיה אחת כחיית בית הזוכה לאהבה ולטיפול מסור, וחיה אחרת כחיה לצריכת בשר ש"זוכה", עד להפיכתה להמבורגר, לעינויים ולטיפול מחפיר היא דו-פרצופיות.
מה ההבדל בין חתול או כלב לפרה, תרנגולת או אווז? אין שום הבדל.
החיות הן בעלות רגשות ואינטלקט. לכולן התנהגות חברתית מפותחת ביותר עם ערכי מוסר והיררכיית כבוד. לכולן אותו הבשר.
כל הנקבות (כולל נקבות בני האדם) רוצות שצאצאיהן יגדלו באושר ובבריאות.
לכולן היכולת להרגיש עונג ולהרגיש וכאב.
איך היה פעם
בזמנים קדומים, כאשר האדם היה חייב להרוג חיה כדי לשרוד, הוא היה מעניק את מלוא הכבוד לחיה הניצודה.
שבטים קדומים היו יוצרים אלים בדמות החיות וריקודי מסכות המתארים צייד.
האינדיאנים, שהיו בעלי זיקה מפותחת ביותר לטבע, אף ערכו טקסים מפוארים שבהם הוענקו שמות-חיות ללוחמים ולשאר אנשי השבט.
מטרת ההתנהגות הזו הייתה להעניק משמעות לצייד ולהכיר תודה לחיה שנתנה את חייה למען הישרדותו של האדם.
במאה הקודמת, לפני ההתפתחות התעשייתית הגלובאלית, חוות לגידול חיות לצריכת בשר נראו כמו בדמיוננו: מקומות שלווים, בהם פרות רועות להן בנחת, לועסות בשלווה את העשב, תרנגולות מקרקרות בהתרגשות ומובילות את אפרוחיהן בחצר, וחזירים משוטטים ומחפשים שעשוע.
במרבית החוות נתנו שמות לחיות המשק וכך העניקו להן זהות.
הטיפול המסור הבטיח את בריאות החיות ובכך את מצבו הכלכלי של בעל החווה.
היה יחס של כבוד וענווה כלפי שותפינו לחיים. היום, לצערי המצב השתנה מקצה לקצה.
מה קורה היום
החוות לגידול בשר בקר ועופות הפכו למה שנהוג לקרוא לו: מפעלים לגידול בשר.
ככל שגדלה אוכלוסיית העולם, כך גברה הדרישה והצריכה של בשר, ביצים ומוצרי חלב.
תאגידי ענק החלו לנהל את החוות לשעבר ולהפוך אותם למקומות לייצור סדרתי של בשר, תוך דילוג על בעלי החיים עצמם.
תאגידי הענק שבאו מרקע תעשייתי הנחילו את אופן הניהול התעשייתי על החוות והפכו אותם למפעלים לכל דבר שמטרתם ייצור בשר, ביצים וחלב בזמן האפשרי הקצר ביותר למען הרווח הגבוה ביותר שאפשר.
ייעול החוות היה הכרח בשטח שהתחרות בו גדלה והלכה. התאגידים החלו לבלוע את החוות המשפחתיות ומי שנשאר, חייב היה ליישם את אותן שיטות הייצור כדי להישאר רווחי וכדי לספק אוכל למשפחתו.
התוצאה? מבני ענק המכילים עשרות אלפי תרנגולות דחוסות במקום כה קטן עד כי אין באפשרותן לפרוש את כנפיהן. פרות הכלואות בקופסאות עץ בעלות מידות כה קטנות שאינן מאפשרות להן אפילו להסתובב או לכרוע למצב השינה הטבעי להן. רק חלק קטן מהזמן מבלה הבקר בשטחי מרעה, מרבית חייו עוברים עליו בתוך מבנים מעשי-אדם ללא אור שמש. פיטומן של עשרות אלפי החיות נעשית בעזרת מכונות ומפעלי הביצים נראים כמו מחנות שבויים עם שורות על גבי שורות של כלובים מברזל, הניצבים זה על-גבי זה, ובהם עשרות אלפי תרנגולות מבוהלות ודחוסות.
מאחר והתנאים הסניטריים במקומות אלו גורמים לרוב החיות לחלות במחלות העלולות לגרום למותם וכך להוביל לירידה ברווחים הן מולעטות באופן סדיר באנטיביוטיקה שנועדה להחזיק אותן בחיים-עד לשחיטה.
מאחר שערכו של הבשר נמדד על-פי משקלו, מוזרקות לחיות כמויות של הורמונים וכימיקלים כדי לגרום לגופם לעלות במשקל בזמן הקצר ביותר האפשרי.
שיטה זו מובילה להשמנת החיות עד למצב שבו השלד והשרירים שלהם לא מסוגלים להחזיק את משקל גופם.
עיוותים בשלד וכאבי תופת מלווים את חיי החיות עד למותם.
ההורמונים והאנטיביוטיקה מהווים סכנה כה חמורה לגוף האדם עד כי ברוב מדינות אירופה אסרו על השימוש בהורמונים ובאנטיביוטיקה שלא למטרת טיפול רפואי ישיר.
באלפי מחקרים הוכח הקשר בין הורמונים ממקור בשרי לעליה במקרי הסרטן העולמיים בבני אדם.
בארה"ב ובישראל ממשיכים בשיטות אלה בלא כל הפרעה.
מהביצה לצלחת
כדי לגרום לתרנגולות להטיל כמות ביצים גדולה ככל הניתן, בעלי מפעלי הביצים משתמשים בשיטות אשר נחשבות בכל קנה מידה שהוא, לעינויים. כאשר מספר הביצים של תרנגולת מטילה פוחת באופן טבעי, לוקחים בעלי המפעל את אותה תרנגולת שעד כה חייתה עם אור מלאכותי 17 שעות ביום, ומשליכים אותה למקום חשוך ללא כל תאורה; בנוסף הם שוללים ממנה אוכל ומים למשך יומיים.
לאחר שתי יממות של אימה, מאפשרים לתרנגולת לשתות ובהדרגה מחזירים את אור החשמל והמזון.
תרנגולות שעוברות את התהליך נכנסות למצב בעל השלכה פסיכולוגית שגורם להן להמשיך ולהטיל ביצים עוד כחודשיים.
תרנגולות הרגילות לחיות במקום פתוח תחת כיפת השמיים, נדחסות לתוך כלוב ברזל קטן שלעתים מכיל 5 עד 8 תרנגולות.
הכלובים מועמסים אחד על-גבי השני, כך שההפרשות מהכלוב העליון נופלות היישר על התרנגולות בכלוב התחתון ומשם היישר לפינו. מאחר שהתרנגולות נמצאות במצב של פחד כה חריף הן לעתים מגיעות למצב של ניקור היסטרי של חבריהן לכלוב ולעתים אף לאכילה קרניבוריסטית.
תופעה זו מדאיגה מאוד את יצרני הבשר, לא בשל העובדה שהתרנגולות הן צמחוניות מיסודן ולא בשל הכאב שאותן תרנגולות חוות, אלא משום הירידה ברווחים בשל אובדן התרנגולות המנוקרות למוות.
הפתרון "הגאוני" של אותם יצרנים הפך להיות סטנדרט בכל חוות העופות בארה"ב ובישראל. במקום ליצור תנאי מחייה טובים יותר ובכך למנוע את תופעת הניקור והפחד, הם מקצצים את מקור התרנגולות, כדי למנוע מהן לפצוע את התרנגולות האחרות.
המקור, שהוא סחוס רגיש ביותר לכאב (בדומה לעור שתחת ציפורנינו) נכרת ללא הרדמה ומלווה, לעתים קרובות, בזיהום חריף ובדלקות.
בעלות-הכנף, ההיסטריות בלאו הכי, סובלות כאבים שלא ישוערו ולעתים אינן מסוגלות, בשל התהליך הזה, לאכול ולשתות. בסופו של דבר הן מתות ברעב.
כמובן שגם הן מגיעות לצלחותינו כשניצלים. תחתית כלובן של התרנגולות עשוי לעתים קרובות מחוטי ברזל, כדי לאפשר את נפילת ההפרשות ולחסוך בהוצאות הניקוי. טופרי העופות הותאמו בתהליך אבולוציוני ארוך להליכה על אדמה רכה ואינם מותאמים לסוג כזה של "קרקע". התוצאה היא שלעתים טופרי העופות מסתבכים בחוטי הברזל של הכלוב, עד למצב שבו העור מסביב לטפרים גדל מסביב לחוט הברזל ומקבע את הציפור המסכנה למקומה לשארית חייה. הציפור כמובן אינה מסוגלת לאכול כראוי או לשתות ולעתים קרובות מתה בייסורים נוראיים.
והיה והיא מצליחה איכשהו לשרוד עד ליום השחיטה היא מוצאת מכלובה בכוח שתולש את רגליה ממקומן.
הרווח הטמון במפעלי ביצים גורם לבעלי המפעלים להעדיף תרנגולות מטילות על-פני תרנגולים.
העדפה זו גורמת לבעלי המפעלים להשמיד את האפרוחים הזכרים הבוקעים מהביצים.
באיזו שיטה "הומנית" הם מושמדים לדעתכם? האפרוחים הקטנים שזה עתה בקעו מהביצים לעולם חדש וזר מושלכים לתוך שקיות זבל ומוצאים את מותם, שעות אחדות לאחר לידתם, בחנק.
אלה שאינם מושלכים לשקיות הזבל, מושלכים בעודם בחיים, למכונות לטחינת בשר, וניתנים כמזון לשאר התרנגולות והבקר.
אלפי אפרוחים מושמדים בצורה זו כל יום, בישראל הנאורה.
בדיקה ממקור ראשון
כדי לבדוק ממקור ראשון את מצב התרנגולות המטילות נסעתי לקיבוץ גבעת השלושה (זה היה ב-2002).
בשני מבנים מאורכים נדחסו כ-26,000 תרנגולות. שלוש ואף ארבע תרנגולות נדחסו לתוך כלוב ברזל בעל תחתית תיל שאורכו כ-40 ס"מ וגובהו 50 ס"מ. התרנגולות לא יכלו לכרוע אלא רק לדדות בקושי על רצפת התיל.
טופריהן הסתבכו בתיל והן לעתים דרכו אחת על השניה בניסיון נואש לחמוק מהכאב.
מצבם הבריאותי, ככל שיכולתי לשפוט כמתבונן מבחוץ, היה בכי רע.
רוב נוצותיהן היו מרוטות וסימני פצעים גלויים היו על עורן, אולי עדות אילמת להיסטריה שלעתים השתלטה עליהן. המבנים היו שרויים באפילה למרות שהיה זה יום שמש ויריעות ברזנט גדולות כיסו את קירותיהם. ריח שתן וצואה שלט בכל והררי הפרשות, שגובהם כמטר, היו פזורים מתחת לכלובים.
ישנם כיום מספר יצרני ביצים המפרסמים על אריזות הביצים שהביצים באות ממקור אורגני או שהתרנגולות גדלות בחצר פתוחה. זהו כיוון מחשבה חדש וחשוב שנולד מהאמת העצובה על גידול התרנגולות והביצים, אך הייתי לוקח בעירבון מוגבל את הפרסומים הללו מאחר שאין חוק כלשהו המחייב את יצרני הביצים לפרסם את האמת, ולמעשה הם יכולים לכתוב על אריזות הביצים ככל העולה על רוחם.
המידע הזה אינו ידוע לציבור ברובו, אולי בשל אובדן הרווחים הצפוי.
גורלן של הפרות לשחיטה ולחלב אינו טוב יותר מזה של התרנגולות. כאשר אני חושב על פרה אני רואה בעיני רוחי חיה גדולה, בעלת עיניים עגולות חומות ותמימות. חיה רגועה ושוחרת שלום שכל רצונה הוא לרעות בערבות העשב ולגדל ולהיניק את העגל שהמליטה. רובנו, דומני, מדמיינים פרות בצורה כזו, ומאמינים שהיחס לפרות הוא הומני ככל האפשר. אך האמת רחוקה עד מאוד מהדמיון התמים.
חייהן של הפרות
פרות "מבלות" את כל חייהן בייצור חלב לצריכה אנושית ובהמלטת עגלים למאכל-אדם.
תהליך יצירת החלב, שלמעשה הפך תהליך ייצור לכל דבר, ותהליך ההמלטות נמשכים כל עוד הפרה עומדת על רגליה. כאשר היא כושלת היא מובלת למסע האחרון לבית המטבחיים.
המאמץ הפיזי והנפשי הוא כה עצום עד כי רוב הפרות, שתוחלת חייהן הממוצעת עומדת על 20 שנה, מחזיקות מעמד בקושי 4 שנים. חייהן בארבע השנים הללו הם, באין מילה אחרת, גיהינום.
מהיום הראשון לחייה נשללות כל זכויותיה הטבעיות. היא נלקחת למפעל ונדחסת בין אלפי הפרות. אור היום מוחלף באור פלורסנטי, תחתיו היא "מבלה" את מרבית ימיה. "ביתה" החדש הוא כלוב עץ או ברזל אשר בקושי מאפשר לה לזוז, או מקום מגודר מלא בסרחון מתאן שהוא גז הנוצר מהפרשות וצואה.
סדר יומה המוכתב מחדש ע"י האדם, מורכב מיניקה מתישה של עטיניה בעזרת מכונות שנועדו לסחוט חלב עד הטיפה האחרונה ושמנפחות את עטיניה ופטמותיה עד כדי כך שהעגלים שהיא ממליטה אינם יכולים לינוק ממנה.
והיה והיא נמצאת במפעל שבו מכונות היניקה מובאות אליה היא שוכנת בכלוב אשר אינו גדול מארון בגדים ממוצע. אין לה מקום לנוע או להסתובב, ואפילו כריעה למצב של שינה לעתים אינה כלל אפשרית.
גופה מותש מיצירת חלב והמלטות חוזרות ונשנות של עגלים, ומזונה מורכב לעתים קרובות מעצמות בקר טחונות, אשר הוכחו כגורמי מחלת ה"פרה המשוגעת" ואשר בגינה הושמדו בעשור האחרון מיליוני פרות באנגליה.
גופה של הפרה חשוף לתקיפת מחלות עקב המצב התברואתי החמור שבו היא נמצאת ולכן מוזרקים לגופה כמויות אדירות של כימיקלים ואנטיביוטיקה במאמץ לשמור אותה בחיים.
השומן שבגופה סופח את הרעלים הללו ומגיע אלינו דרך הצלחת. אלפי מחקרים הוכיחו את הקשר בין צריכת בשר, מוצרי חלב עתירי שומן וביצים להתפתחות מחלות כגון סרטן, ומחלות לב.
הורמונים מלאכותיים ניתנים לה כדי להגביר את ייצור החלב. הורמונים אלו הוכחו כמחוללי סרטן חריפים ביותר והם נחשבים לגורם מס' אחד בעליית מקרי הסרטן לסוגיו בעולם.
הפרה, חיה שלווה, הופכת תחת תנאים אלו לתוקפנית והיסטרית.
האדרנלין ושאר כימיקלי הפחד המיוצרים בגופה מגיעים לגופינו ויוצרים בנו רעלים שונים.
העגלים שהיא ממליטה נלקחים ממנה זמן קצר לאחר ההמלטה כדי לשמש מאכלי גורמה בשוק.
הסיבה שהעגלים נלקחים ממנה אחרי זמן כה קצר היא למנוע את היווצרות הקשר הטבעי בין אם לבנה.
וכדי למנוע ממנה להשתולל, ככל אם אחרת במצבה, בעת לקיחת העגל.
חיי העגל הנלקח ממנה אינם טובים יותר מחייה שלה. ביום שבו הוא נולד, מבולבל ומפוחד, הוא נלקח למכלאות העגלים. האינסטינקט הראשוני שלו הוא לינוק, והוא מנסה בפנאטיות לינוק כל חפץ הדומה לפטמה שבקרבתו.
מחיר בשר העגל חלב הוא הגבוה ביותר בשוק ובשרו נחשב למעודן יותר בשל תכולת השומן הגבוהה שבגופו.
אנשים הקונים בשר זה אינם מודעים, או מעדיפים שלא לדעת מהסבל הבלתי יתואר שחיה זו עברה עד הגיעה לצלחת.
כדי לשמור על תכולת השומן הגבוהה מונעים מהעגלים מלפתח שרירים. הם מוכנסים לכלוב כה קטן עד שאינו מאפשר להם להזיז כלל את גופם. לעתים הם שרויים בחשכה גמורה שאמורה להגדיל יותר את אחוז השומן בגופם. התוצאה, עגלים אלו הופכים עיוורים. מאחר שהם נלקחו מאמם ביום הראשון להיוולדם, הם לא ינקו את חלב האם המכיל ויטמינים וחומרים השומרים על גופם מפני מחלות.
כדי למנוע מהם למות ממחלות, מוזרקת להם אנטיביוטיקה בכמויות גדולות. בעבר היו העגלים מומתים לפני שגופם היה מפתח את השרירים ולפני שבשרם הפך לוורוד. משקל גופם בעת השחיטה היה כ-70 ק"ג. במשך שנים חיפשו המגדלים שיטה אשר תגרום לעגל לחיות זמן רב יותר, מבלי לקלקל את בשרו הלבן. זמן שיאפשר לגופו להעלות במשקל וכך להכניס יותר כסף לכיסיהם.
לאחר שהתברר שאחת הסיבות להפיכת בשר העגל מלבן לוורוד היא הברזל הנמצא בגופו ואשר הכרחי לתפקודו התקין, המציאו בארה"ב שיטת הזנה "גאונית": המזון הניתן לו אינו מכיל ברזל וגורם לגוף העגל להיכנס למצב של אנמיה חמורה. במצב זה בשר העגל נשאר לבן גם לאחר ארבעה חודשים, משקל גופו מוכפל ומגיע ל-150 ק"ג.
הצורך הדחוף בברזל גורם לעגל הצעיר לחפש כל מקור שהוא לברזל, הוא מנסה לינוק בהיסטריה חלקים מכלובו העשויים ברזל במאמץ לספק לגוף כמות, ולו מינימלית, של ברזל. השתן שלו מכיל כמויות מזעריות של ברזל גם כן, לכן הוא מנסה, באופן מעורר רחמים, ללקק את רצפת כלובו הרוויה בשתן, כמקור אפשרי לברזל.
כאשר למדתי את העובדות הללו בפעם הראשונה, לא האמנתי שאכזריות כזו תתכן. אך אלו אינם מקרים בודדים, זהו הסטנדרט הרווח בתעשייה זו של בשר ומוצרי חלב. כל המבורגר שמיוצר, כל סטייק אנטריקוט וכל מעדן חלב יוצרו על גבי סבל איום של בעלי חיים. מילא, אם היינו חייבים לצרוך את הבשר לקיומינו, אך כפי שהוכיחו אלפי מחקרים, דווקא דיאטה צמחונית, ללא בשר היא המעניקה את התזונה הטובה ביותר לגוף, מפחיתה באופן משמעותי את הסיכויים ללקות בסרטן, במחלות לב ושבץ ואולי הכי חשוב, הופכת את החברה שלנו לחברה הומנית יותר עם ערך של כבוד לחיים שסביבנו ולעולם בו אנו חיים.
זוהי האמת. החברות ותאגידי המזון מוציאות מיליארדים של דולרים כל שנה כדי לשכנע אותנו לצרוך בשר, מוצרי חלב וביצים באמתלה שבריאותינו זקוקה לזה. למרות שאלפי מחקרים הוכיחו את הסכנות באכילת מוצרים אלו, האמת הגיעה רק לקומץ קטן מהאנשים. רובם אינם מודעים כלל ומסכנים את בריאותם מדי יום כדי שמנהל נוסף יקנה עוד מכונית פאר. רשתות ההמבורגרים מפתות את ילדינו לאכול בשר מורעל בתוך לחמנייה עשויה מקמח לבן שגם בו אין ערכים תזונתיים מחיה שסבלה קשות.
המשקה הנפוץ לצד ההמבורגר הוא קולה המכילה קפאין, חומרי שימור, חומרי טעם וריח וזרחה.
הדרך היחידה שבה נוכל להחזיר את בריאותינו לתיקנה, לחיות את החיים המגיעים לנו בזכות, להיות מאושרים יותר, לדעת שאנו נותנים לסביבה שיצרה אותנו ולא רק שודדים אותה, למנוע סבל מיותר ממיליארדים של חיות שכל רצונם, כמונו, הוא לחיות בשלווה, להפסיק את הרעב העולמי הגורם למות אלפי ילדים כל שעה, הדרך היחידה שבה נוכל להסתכל לילדינו בעיניים ולומר להם שאנו עושים הכל למען אושרם ובריאותם, היא לאכול תוך מודעות. לקנות עם מודעות. לחיות עם מודעות. הדרך למודעות היא בפקיחת עינינו לאמת, ללא פחד ובאומץ. לאחר שקראתם את המידע המוגש לכם כאן, אינכם יכולים יותר ליהנות מהספק של חוסר הידיעה. אתם יודעים. כעת אתם יכולים לבחור.
גילוי נאות:
אחרי 7 שנים של התנזרות מוחלטת מבשר, בשנתיים האחרונות אכלתי מס' פעמים דגים, לכן אני כבר לא יכול לקרוא לעצמי צמחוני בלב שלם…
9 שנים לא בא בשר אל פי ואני עדיין מחזיק בדעה, שנשענת על מחקרים ועדויות, שצמצום אכילת הבשר בד בבד עם שינוי באורחות התזונה היא הדרך היעילה ביותר למניעת מחלות ולהבראת הגוף, הנפש, וכדור הארץ.
הבהרה:
את המאמר הזה כתבתי לפני כ-4 שנים והוא התבסס על נתונים מאז, ואף מזמן מוקדם יותר.
יכול מאוד להיות שדברים השתנו מאז, לכן אם יש למי מהקוראים מידע עדכני יותר, לטוב או לרע, אשמח אם תספרו לי עליו, כך שאוכל לעדכן את המאמר.
המאמר הקודם בסדרה: מצב איכות הסביבה בישראל
המאמר שקראתם הוא חלק מסדרת מאמרים שיתפרסמו בכל שבוע באתר פרוייקט אמת אחרת.
למי שרוצה, ניתן לקרוא את כל הסדרה ולהוריד אותה למחשב באתר הבית שלי כאן.
ביביליוגרפיה
להכנת המאמרים נעזרתי רבות בספרים חשובים ששינו את חיי מהקצה לקצה.
הספרים העניקו לי מידע מאוזן ועדכני ואיפשרו לי לבחור בתבונה.
כולי תקווה שתעשו במידע הזה שימוש.
בנוסף, נעזרתי בנתונים העדכניים ביותר שיכולתי למצוא החל מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וכלה באגודה למניעת הסרטן. אם נפלה טעות בנתונים או במידע, אשמח לדעת על כך ולתקן את הדרוש תיקון.
רשימת הספרים:
John Robins – "A diet for a new America", HJ Kramer
Thom Hartmann – "The last hours of ancient sunlight", Three Rivers Press
"עם ישראל חי וחולה" מאת יהודה מנור
תמונה באדיבות:
Tom Curtis / FreeDigitalPhotos.net
כתבה נפלאה 🙂
כל הכבוד
ועוד משהו,
כיום מאכילים את הפרות והתרנגולות במזון מהונדס גנטית. כ- 70% מהגבינה בשוק עשויה עם אנזים מהונדס גנטית. פרות מטופלות בהורמון מהונדס גנטית כדי להגביר את ייצור החלב.
אנשים משלמים מאות שקלים על אכילת מעדנים במסעדות גורמה ואינם יודעים כלל (או לא רוצים לדעת) מה הם מכניסים לפיהם.
יש להימנע לחלוטין מכל מוצרי המזון שאינם אורגניים ולצרוך רק אורגני.
ולסיום, סטייקים ושיפודים זה לא טעים וזה גם מסרטן !!
אהבתי את הסיפור על השבטים ועל הכבוד לבעלי החיים, גם ביהדות המזבח שעליו הקריבו את החיה הכי מטופחת והכי יפה, ייתכן שהיה הדבר בכדי להדגיש לדאוג לרווחתן ובריאותן של החיות?
היום נהנתני הבשר יגיבו ברשת בצורות משפילות ומגעילות פעמים רבות, ויגחכו על הפרה או על התרנגולת, אותו היחס אותם המגיבים יפנו גם כלפי בני אדם בתגובות רבות דומות, כאשר הדרך שלה הם מכורים היא הדרך התעשייתית הדורסת ואין להם שום מודעות כלשהי לגבי איך אפשר לארגן עולם מבוסס חקלאות וחופש ולפתור את כל בעיות המזון והאנרגיה וזכויות בעלי החיים.
למה מזלזלת ביהדות? לא טופ מזלזלת 🙂 פינקת אותה בתשובה מרב על צמחונות –
http://www.kipa.co.il/ask/show/89772
התעשיה עצמה גועל נפש אבל האשמה היא בתרבות הצריכה
ומי מפמפם את אותה תרבות צריכה?
התעשייה.
לא ייתכן שמחירים של מוצרי מזון לא יתורגמו על פי המשאבים הדרושים עבור ייצורם
ולא ייתכן שימשיכו להתיר את המכלאות של החיות,
פרה צריכה לרעות חופשי, התרנגולות צריכות להסתובב על שטחי מחיה נרחבים,
וכך כל חיה שנועדה לצורכי מאכל, אם כבר אוכלים אותה,
כאשר קילו אפונה עולה יותר מקילו בשר, משהו פה לא בסדר!
זאת רגולציה של אינטרסים תעשייתיים
וזה צריך להיות מרכז המאבק במה שקורה,
שנוכל לקבל אריזות שמכילות כמות נאה של אוכל מהשדה במחירים ראויים ולא את השקר שמוכרים לנו באריזות קטנות ובמחירים מופקעים
ובאותו זמן חלב שהושקעו בו משאבים רבים יותר עולה כל כך בזול.
אני מזועזעת! אני ממש צריכה להירגע מהמאמר הזה. אבל מה הפתרון? לא לצרוך מוצרי בשר וחלב עוד אפשרי, אבל תזונה נכונה בלי ביצים? אולי יש למישהו עצה איך להרכיב תפריט שבועי, במיוחד לילדים. אני ממש אובדת עצות
ליה, הכל בסדר…
אני יכול לומר לך שבתי הבכורה אוהבת בשר ואוכלת לעתים רחוקות בביקורים אצל סבתא וסבא.
כל מה שאני ובת זוגי יכולים לעשות זה לאפשר לה את חופש הבחירה, גם אם אנחנו חושבים אחרת.
כל עוד בבית היא אוכלת טוב, בלי ג'אנק ומאכלים אורגניים ברובם,
אז אין מה לדאוג עם קצת בשר או ביצים.
אני הייתי נמנע לגמרי ממאכלי חלב פרה, קמח לבן ומוצרים המכילים חומרי שימור וצבעי מאכל.
הכלל הוא אוכל כמה שיותר קרוב לצורה המקורית שלו.
היי ליה…
להלן לינק שמחבר לנושא הטבעונות ותזונה נכונה שדנו עליה פה בפורום לא ממזמן. לעיונך, אם בא לך כמובן, רשמתי שם את התפריט שלי ליום שגרתי ואני טבעוני לחלוטין. יש המון מה לאכול והבריאות, וואי וואי הבריאות… הבריאות בשמיים. לא זוכר מה זה כאבי בטן ומה זה להיות חולה…
הנה הלינק:
https://www.emetaheret.org.il/dev/forum/viewtopic.php?f=11&t=288
המון בריאות!
מה תגיד על הבשר האורגני?
אני עברתי מזמן לבשר אורגני. נכון שהוא יקר הרבה יותר, אבל ככה זה גורם לצרוך פחות בשר בגלל היוקרה שלו וגם אוכלים בשר של חיה שלא סבלה.
אבל איך אפשר לדעת באמת שזה אורגני…
בהמשך לציטוט מסרטי צייטגייסט….
.."הדבר האחרון שהאנשים מאחורי הקלעים זה ציבור מיודע ומודע המסוגל לחשיבה ביקורתית".
אבל לא רק זה,
מה שבאמת מפחיד אותם זה התאגדות של אנשים לתוך חיי קומונה- כמו שבטי אמזונס או הבדואים אצלנו בדרום עם הכבשים, העזים,הגמלים. לא רצו לחבר אותם לחשמל- אז הם אספו לאט לאט כסף וקנו קולטנים סולאריים. הרי במילא יש להם מלא שמש.
לא רצו לחבר אותם למים- אז הם חפרו בארות וקנו מסנני ענק לטיהור המים. בגלל זה הממשלה רוצה לעקור אותם מבתיהם מכיוון שהם כמו גם שבטי האמזונס, משמשים דוגמא לחיי קהילה/קומונה משותפת, חיי שבטיות ללא תלות ממשית בתאגידים.
אבל אני רוצה לראות פה מישהו שיורד לדרום ועובר לגור עם הבדואים..
לשבת בפורום ולכתוב טוקבקים על חברות סודיות ואליטה לא ישנה כלום.
דיבורים כמו חול ואין מה לאכול.
אבל חיי שיתוף או שבטיות לא יהיו שוב.
למה?
כי אוסקר ווילד כשאמר:
"להיות טוב זה להיות בהרמוניה עם עצמך. צרימה מופיעה כאשר נכפה עליך להיות בהרמוניה עם אחרים. חייו הפרטיים של האדם, זהו הדבר החשוב. באשר לחייהם של השכנים, אם ברצונך להיות קטנוני או פוריטאני, תוכל להתהדר בהשקפותיך המוסריות לגביהם, אך הם אינם מעניינך. חוץ מזה, האינדיבידואליזם הוא הדבר הנשגב. המוסריות המודרנית כרוכה בקבלת אמות המידה של התקופה שבה אתה חי. לטעמי, איש תרבות אשר מקבל על עצמו את אמות המידה של תקופתו לוקה בחוסר מוסריות מן הסוג הדוחה ביותר."
מה לעשות, ככה זה, תמד יהיו כאלה שיאכלו במקדונלדס, יקנו עיתונים, יעשו מנוי טלוויזיה וכדומה.
אנחנו על דרך המלך לממשלה עולמית.
אוכלוסייה שמשטרת אחד את השני.
וצחנה עולה מאדמה גונחת מרוב זיהום אקולוגי.
מחר וכל הימים שאחריו יהיו בדיוק כמו היום ואתמול, אוסף שעות מעיק.
בני אדם באופן כללי…ממתינים למות.
ועוד דבר..
זה מאוד נוח לשבת בבית ולכתוב טוקבקים על חיוביות ושינוי.
אני תמיד אומר שאם תהיה חיובי אז יחייבו אותך. והתחייבות זה דבר שלילי.
וחוץ מזה, תשאלו את החברה ממחלק הרצח ומז"פ של מרחב ירקון על אופטימיות ו"התעוררות"…תראו מה הם יגידו לכם.
כל כך מדוייק ונכון מה שכתבת
וגם התחזית לגבי אופי החברת מטריקס החדשה,
רק מהפכת תודעה ומעשים יובילו לשינוי
לשלטון קל מול קבוצות בודדות אך ברגע שאלו הולכות ומתרבות אפשר יהיה להכניע ולשנות,
בסופו של דבר לשלטונות לא צריך ממש להיות איכפת מאנשים שחיים בהרמוניה עם הסביבה, רוכשים ידע בחקלאות ואגרונומיה אמיתיים (לא תעשייתיים)
מייצרים בעצמם מזון אנרגיה וייתכן גם מים
ולמעשה עוטפים את עולם המטריקס הטיפשי במזון איכותי ובאנרגיה ירוקה, כל זאת אפשרי להשיג עוד בימינו הלאה, ובסופו של דבר, מדוע שישובים חקלאיים יסכנו את מי שיש לו צבאות מפה עד להודעה חדשה?
אפילו את התעשיות זה לא ממש יסכן כי יש להן מספיק מרחב גם ככה.
קשה קצת לראות את הפאנלים הסולרים האלו כפיתרון איכותי שלא קשור לתעשיות, אפשר למצוא ביוטיוב מגוון הרצאות והנחיות והוראות כיצד לבנות מתקני יצור אנרגיה מחומרים פשוטים שהם יותר יעילים ויותר זולים ובאמת יביאו חופש לאותן קהילות
ואפילו אפשרות למכירת אנרגיה.
שמע רוני כואב לי בשבילך שנפלת חזק וכולך עמוק עמוק בתוך הצד האפל ….
אני לא יתחיל לשטוף אותך ולהראות לך כמה אתה טועה כי גם ככה בדרך כלל אנשים שלילים שמחוברים לצד האפל הם אנשים צינים שלא יאמינו לשום דבר שיגידו להם.
אבל החיים האלה הרבה יותר מעניינים ומורכבים ממה שניראה לך … אין סיבה להיכנס לפניקה או לחיות בסרט שבאמת יהיה ממשלה עולמית אחת שתיצור דילול אוכלסייה ל 500 מליון איש … זה לא יקרה …
קורים כרגע הרבה דברים חיובים בכדור הארץ בין אם זה ברמה הפיזית ובין אם זה ברמה הרוחנית .
ואני רק יוסיף ויגיד לך שאין לך מה לחכות למות כי אנחנו אף פעם לא מתים … זו אשליה …
כבר כתבתי בעבר פה שמשום מה לרוב הישראלים כניראה בגלל כל הלחץ והבלגן שיש לנו בארץ קשה להאמין בדברים שמעבר למה שהם רואים ..
במיוחד כשמדובר בעניינים שנוגעים לדברים רוחניים כמו גלגול נשמות מיימדים וכו וכו…
בקיצור רוני תיהיה רגוע הכל בסדר והכל יהיה בסדר … ממליף לך בחום להתחיל להאמין ולחשוב חיובי כי זה ישתלם לך מאוד בעתיד הקרוב.
אור ואהבה
מאכלים כמו ביצים ובשר – עם כל הסבל שהחיות עוברות בשבילו – עשירים בחלבונים וחיוניים לגוף האדם, במיוחד לאנשים שעוסקים בספורט ובפיתוח גוף.
אני מודה שעדיין אני אוכל ביצים ובשר – כי אני לא מכיר תחליף טבעי ובריא למקור עתיר חלבונים.
אודה למי שיתן לי רעיונות לתחליף לביצים ובשר שעשיר בחלבונים.
זה עוד מיתוס.
ישנם מאכלים צמחיים עשירים בחלבונים.
ובנוגע לאנשים שעוסקים בספורט, אני מתרגל יוגה באופן די רציני ואני לא מרגיש חוסר בחלבון
ממקור בשרי.
הנה 10 אתלטים צמחונים בעלי הכרה עולמית
http://ezinearticles.com/?Vegetarian-Athletes—10-Olympic-Champions&id=1401638
חוץ מזה שידוע שעודף חלבון יכול להוביל לבעיות בריאותיות רציניות:
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=50900
יופי של לינק
הלינק על הספורטאים – לגדוע מיתוס מהשורש
האוקינוסים מורעלים משפכים כימיקלים נפט
מתכות כבדות ופלסטיק בכמויות עצומות.
המצב לא שונה בבריכות לגידול דגים
נכון,
אבל יש גם דגים אורגניים !
בקיבוץ גבע מגדלים דגים אורגניים, ובפיקוח אגריאור.
ניב, שוב תודה על כתבה מעולה.
גרפי.
נוסיף את זה לרשימת השינויים בתזונה שלי מאז שהתחלתי לקרוא את הכתבות שלך: סוכר? הלך. חלב? גון. בשר? יפ, הייתי צמחונית ל-5 שנים כשהייתי נערה, אבל אני לא יכולה יותר לאכול בשר בידיעה של הרצח שאני משתתפת בו. אספרטיים? לא תודה, המוח שלי אוהב את הנוירונים שבו. מה עוד? הא, גם שוקולד הלך. 🙂
אבל עכשיו, ועדי תתכונן הנה זה בא – חסל סדר ביצים.
עשית כאן שינוי אצל אינדיבידואל אחד לפחות, ניב! תודה.
תודה על הכתבות המעולות ניב.
יצא לי לראות את הסרט ארטלינגס ובעקבותיו החלטתי לעשות שני דברים – להפוך לטבעונית (אני צמחונית אדוקה.מגיל 12; כבר 20 שנה – וואו.. באמת נשמע הרבה שאומרים את זה במספרים)
ופתחתי קבוצה בפייסבוק לקדם מודעות לצפייה בסרט, ולפרסם שם לינקים לכתבות כמו זו וכמו לוחות המתכונים של אנונימוס.
אני מזימנה אתכם להצטרף לקבוצה ולהזמין חברים אחרים גם. גיליתי שקל מאוד לשתף במסרים דרך קבוצות ואני חושבת שהסרט הזה עושה עבודה מעולה בלתאר את הניצול חסר הרחמים של התעשייה האנושית בכל הרובדים. (אוכל, ביגוד רפואה וכו') אני גילתי שם דברים שלא היה לי מושג עליהם – ידעתם שרוב תעשיית העורות במקורה בפרות שנרצחות בהודו? הודו?? רוצחים פרות? אז כן.
האמת, שהמעבר לטבעונות קצת מפחיד אותי.. חלב בקפה אני לא שותה כבר הרבה זמן, אבל מה עושים בלי גבינה ובייצים?
מצד שני – אני לא מוכנה לקחת על המצפון שלי מוות וסבל של יצורים חיים אחרים.
אני באמת מאמינה שסבל ומוות בצלחת משפיעים גם על סבל ומוות בכל רובדי החברה- ממה שקורה בבתי ספר עד למלחמות גלובליות.
איך הקלישאה אומרת – 'השלום מתחיל בתוכי', כך גם עם החמלה.
החמלה מתחילה בתוכי.
והנה הלינק לקבוצת פייסבוק:
http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?v=wall&ref=mf&gid=10150113020420613
אם אנחנו רוצים להצליח בהפצת המסר הלאה, עלינו להבין איך חושב שאר הציבור, להקשיב לטיעוניו. מזה נלמד שרוב הציבור פשוט מותנה לצרוך ללא אבחנה, בלי להקדיש מחשה להיבט התזונתישל המזון, אלארק מתעסקים "טעים או "לא טעים".
.
ובין אנשים אלו,חלקם אף רציונאליים למדי, ואם נציג בפניהם נתונים שעושים להם הגיון, הם יכירו במופרכות ואף בסכנה שבתעשיית המזון, סכנה לא רק למי שצורך את תוצרתה, אלא לסך הביוספירה, הן בזיהום, דילדול המשאבים והפצת הזרעים המהונדסים גנטית שמשנים את אותה ביוספירה, ובאופן שלאף אחד אין מושג איך ומה יהיו ההשלכות.
מוצרי המזון שנמכרים בסופר ממש לא טעימים !!
רק אנשים שטופי מוח יכולים לטעון שהאוכל שבסופר טעים. ואני אכלתי בטובות שבמסעדות הגורמה, גם האורגניות וגם הלא אורגניות, אני יודע מה זה טעים. האוכל שבסופר לא טעים והבשר איננו בשר.
מוצרי הבשר המעובדים שנמכרים בסופר, מכילים תערובת של כוספת סויה מהונדסת גנטית עם מרגרינה, ניטריטים, ניטרטים, מונוסודיום גלוטמט, ועוד…
כנ"ל לגבי כל רשתות ההמבורגרים למיניהם, 40%-60% בשר, והשאר תערובת של כימיקלים מסרטנים עם תוצרי ההנדסה הגנטית של מונסנטו.
מי שחייב בשר ולא יכול בלי שיאכל רק אורגני, בשר לא אורגני זה רעל !
זה בדיוק העניין, שהאדם הנורמטיבי שגדל בתרבות הצריכה, טעמו מותנה לתוספי טעם וריח למיניהם, וקשה לו בלעדיהם. זו עבודה לא קלה להשתחרר מהם.
.
אני למשל, שדי משוחרר מהמזון המתועש, עדיין חש משיכה עזה לחומוס "תעשייתי", וזאת למרות שזכיתי לטעום מני רקיחות חומוס טבעוניות ממש מתוחכמות ומושקעות, גם של חומוס "נא" – לא מבושל. אך הצריבה הינה עמוקה במוח…
אם מתחשק לי לאכול חומוס תעשייתי, אני קונה את החומוס התעשייתי האורגני שנמכר בחנויות האורגניות בישראל.
שלום,לאחרונה ראיתי ביוטיוב הרצאה מעולה מאת גארי יורופסקי על נושא בעלי החיים בתעשיות וטיבעונות,הוא מקשר את זה יפה גם לרעב בעולם,65 אחוז מהדגנים בעולם הולכים להאכלת בעלי חיים שאח"כ אוכלים את גופם,במקום לתת את המזון הזה ישירות לבני האדם. הוא מסביר איך גופנו הנו 100 אחוז צימחוני,מעיים ארוכים לעומת קצרים,תנועת הלסת מצד לצד לעומת למעלה ולמטה בלבד,שיניים כהות ולא ניבים,ציפורניים מעוגלות ולא טפרים,ואנזימים ברוק לפרוק פחמימות כשל כל אוכלי הצמחים בטבע.ואפס אינסטינקט חייתי ,של טורף. שים ילד בן שנתיים בעריסה עם תפוח וארנבת ואין סיכוי שבעולם שהתינוק יאכל את הארנבת וישחק עם התפוח… נסה לצוד איזושהי חיה בכוחות עצמך ,ללא כל כלי או כלוב ..במו ידיך.. נראה אם בכלל תצליח לתפוס אותה,ואם כן,אכול אותה כמו טורף אמיתי,פרווה,איברים פנימיים,מוח,הכל..לא הכרתי אדם כזה מימיי.
הבוקר ראיתי באתר זה כתבה על ילדים בני 4 שאצלם אחוז גבוה של שומנים בדם ושמטפלים בהם בתרופות כאלה שנותנים למבוגרים. ובכן,אחד ועוד אחד,תרדו מהמזון מהחי ותפסיקו לחלות. אוכל בשר אמיתי כאריה או תנין לעולם לא יסבול מעורקים סתומים! ותרדו לחיות מהוריד! גם ברמה של,מוכרים בשר שאינו המזון הטיבעי לאדם,האדם ניהיה חולה ואז מייצרים המון תרופות כדי להחזיק אותו על הרגליים וליצור התרופות האלה שוב מתעללים קשות בבעלי החיים בניסויים מזעזעים.
האין כל התרבות הזאת יצאה כבר לגמרי מטיבעה? מה קורה? הגיע הזמן להתעורר!!! תודה רבה לכם שהקשבתם
ואני מצרפת לינק להרצאה,בעיניי שווה מאוד להעלותה לאתר כי היא באמת עושה סדר וחושפת הרבה וגארי הוא פשוט אדם עם תעוזה ולב ענקיים,באהבה רבה,איריס.http://www.gary-tv.com
לא זה לא נכון מה שאת אומרת.
את מניחה שהאדם הוא כמו החיה אבל הוא לא.
אפשר לסתור בקלות את טיעון משתמש באלמנטים שונים בשביל
לצוד ולכן לא אמור לאכול בשר,ב:
משתמש באלמנטים שונים בשביל לגדל צמחים למאכל ולכן לא
אמור לאכול צמחים שגידל.
הסיבה שחיות טורפות לא חולות במחלות שציינת זה כי הם אוכלות את המזון טרי,בלי תוספות ובלי בישול.
אבל אפילו אנשים שצדים ומייד צולים קצת את הבשר לא סובלים מהפגעים שציינת אלא אולי קצת גודש בבטן.
כמו כן יש הרבה תעמולה של יצרני המזון הצמחוניים ז"א
למשל מגדלי החיטה מפיקי השמן וכדומה כאשר במציאות הכי בריא
,אם כבר,זה לאכול אוכל טבעי כמו שהוא בא מהטבע.
יש לך שמן קנולה,תירס,סויה שמופקים בצורה לא טבעית.
אפילו שמן זית או קוקוס שהם בריאים לאכילה עדיין
עדיף לאוכל ישירות את הזית והקוקוס.
המציאות היא שאנשים מכורים לא בהכרח לבשר אלא אם
כבר לפסטה לחם ומאפים שונים וחלק למתוקים ןלכן
ההגיון אומר שלמה שמכורים שם נעשה הנזק הגדול ביותר.
שלום אלדד
לא אמרתי שהאדם הוא כמו החיה(זה יכול להיות נושא מורכב אחר ) אמרתי שגוף האדם בנוי באופן דומה לכל בעלי החיים על הכדור שהנם צימחונים (ואם לא כתבתי כך במפורש,אז לכך התכוונתי)
לעומת מבנה גופם ,של אוכלי הבשר.
ניתן להוסיף גם את ההזעה דרך נקבוביות לעומת הלחתה אצל אוכלי הבשר.
אנחנו יכולים לדבר על זה מהיום עד מחר אולם אלה שסובלים בכל רגע נתון ואלה שנושאים בנטל לבורות ולשינה האנושית הם בעלי החיים, חפים מפשע, שלא עשו לנו דבר רע אי פעם.
זהו ניצול, שיעבור הפליה על רקע סוגנות(מהמילה סוג) ,כמו נאציות וכמו כל הפליה אחרת. יש הרג ללא צורך.
גוף האדם כיום אינו זקוק למזון מהחי ,ולא רק שאינו זקוק ,גם נעשה חולה מאכילת מזון מהחי. אכילת מזון מהחי הנה הסיבה מספר אחת לסרטן,לשווץ,להתקפי לב,לחץ דם גבוה,סוכרת,אוסטאופורוזיס ,אסטמה
הידעת שאכילת חלבון מהחי גורמת לדם להיות חומצי?ובכן ,הגוף לוקח זרחן וסידן מהעצמות על מנת להפוך את הדם לבסיסי,והסידן בורח דרך השתן החוצה. בכך נוצר אוסאופורוזיס.
אבל,באמת, לא צריך להיות גאון גדול ברפואה כדי לראות מה קורה ולהבין שאנו גורמים לסבל מיותר ושאין לנו הזכות לכך, לא מוסרית ולא משום סיבה או צורה אחרת
בבקשה, בואו ניתעורר!
בוא תיראה למשל אפרוחים…http://anonymous.org.il/art769.h לינק
סליחה,כמה אנשים שצדים ,צולים ואוכלים בעצמם את בעל החי אתה מכיר אישית ?
הנה ההרצאה שלו מתורגמת לעברית :
http://www.youtube.com/watch?v=omweihtaYwI
אופס, לא שמתי לב
זו אותה הרצאה מתורגמת
אנשים ועוד איך מכורים לבשר,ביצים וחלב שמגיעים אליהם בדרך הכי מכוערת ולא הרמונית שאפשר להעלות על הדעת
אז מה אתה אומר? שבגלל שגם מוצרי מזון אחרים גדלים בדרך הרסנית לעולם אז זה בסדר?!
תסתכל על כמה תמונות וסרטונים שמציגים את הנושא כגון
הקישור בתגובה שעליה אתה מגיב(אם לא ראית כבר) ותגיד לי שזו לא שואה.
הדרך הטיבעונית היא לא פיתרון לכל בעיות העולם אך איך אפשר שלא להיתעורר לנוחך המצב הקיים, ואין זה אומר בהכרח לדעת את הפיתרון אבל איפה החמלה והחסד? למה לטאטא הכל מתחת לצירוצים עלובים וקטנים.
העולם היתעורר כלפי הגרמנים אחרי ש20 מליון איש מתו, למה? חיכו לטיפה האחרונה של הלגיטימציה ליפול?
כתבה מעולה ,אוכלים בשר כי מתמכרים לו כמו שמתמכרים לקפה לסיגריות לאלכוהול ולכול מזון תעשיתי ,מערכת העצבים נמשכת למזון כך אנחנו בנוים ובעיקר נמשכת למזון תעשיתי כי הכניסו לתוכו חמרים ממכרים הדומים לסמים ,
בני ישראל שיצאו ממצרים רצו לחזור כי לא היה בשר לאכול
המשיכה לבשר מתוכננת עי היצרנים ,בעבר אכלו מעט בשר אולי פעם בשבוע היום ארוחה בלי בשר אינה נחשבת ארוחה
החינוך למזון נכון מתחיל בבית עוד בילדות התעשיה מעודדת אכילת בשר המדינה כנל
בני אדם חולים נשלטים טוב יותר עי הממסד ככל שאנשים צריכים יותר רופאים ,בנקים , כסף ,תרופות ,פקידים ,כך הם ממושמעים יותר ,
נותנים להם טלויזיה בידור מזון מרעיל שטויות שמסיחות את דעתם כך הם שקטים יותר מדובר ממש בשליטה עולמית על בני האדם
תיבעונות היא מילת המפתח…
טבעונות…
טבעונות כמובן, מלשון טבע