סכנות תוספי המזון, חומרי טעם וריח וצבעי המאכל כבר אינם בגדר שמועה, פנטזיה או תיאוריית קונספירציה.
מחקרים רבים מאששים את תופעות הלוואי המסוכנות שלהם.
ישנם צבעי מאכל נפוצים שצריכה שלהם הוכחה כמזרזת סרטן ופגיעות נוירולוגיות,
רובם נמצאים בממתקים שילדים רבים אוכלים באופן קבוע.
הרבה מהם מופקים מנפט.
אז אילו תוספי מזון, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל מזיקים לנו?
איך אפשר למצוא את הדרך בסבך האותיות שמתחילות ב-E?
להלן קורס מזורז בתוספות שמכניסים לנו למזון.
תוספי המזון העיקריים ותופעות הלוואי שלהם:
קוסמטיקה / צבעי שיער / צבעי מאכל:
Tartrazine (E102) – טרטזין (E102) נמצא בשימוש בעיקר בתעשיית המשקאות הקלים ובתעשיית הממתקים לילדים. חומר זה מסוכן ביותר ובמחקרים קליניים רבים עלה במקום הראשון במבחני אי-סבילות ותגובה אלרגית. תגובות חריפות לטרטאזין נצפו אצל נבדקים הרגישים גם לחומצה אסטילית (ASA). בין 10% ל- 40% מאלו הרגישים לאספירין יפתחו רגישות ותגובת יתר לטרטאזין.
התגובות יכולות לכלול: אסטמה, אלרגיה, גרד באברי המין וגם היפראקטיביות אצל ילדים.
מחקר שנערך על 122 נבדקים שסובלים מאלרגיות ברמות שונות, מצא שצריכה של 50mg טרטאזין גרם לתופעות הבאות: תחושת חנק, חולשה, גלי חום, עוויתות, ראייה מטושטשת, אלרגיה מוגברת וגרד באברי המין. למרות ש-50 מ"ג נשמע כמו כמות משמעותית, כמות זו יכולה להיצרך על ידי שתיית מס' משקאות קלים ליום. (96)
מחקר נוסף שנערך על 76 ילדים שאובחנו בהיפראקטיביים הראה שטרטאזין ובנזואט גרם להתנהגות שאינה נורמאלית אצל 79% מהם (29). בנוסף, גופם הפריש כמויות גדולות של אבץ דרך השתן. מסקנת המחקר היא שטרטאזין גורם לאיבוד המינרל אבץ מהגוף ושרמות נמוכות של אבץ הן סימפטום מוכר אצל ילדים היפראקטיביים.(100)
למרות שטרטאזין הוא אחד מצבעי המאכל הידועים כמסוכנים ביותר (115) (משרד הבריאות הישראלי מתעקש עדיין להתיר את השימוש שלו, למרות שרבות מהמדינות אסרו על זאת) ישנם צבעי מאכל נוספים מסוכנים לא פחות. (33, 116)
כורכומין (E100) קיים בעיקר בקמח ובמרגרינה. נמצא כגורם מוטציות בבקטריות וכאשר האכילו חזירים בכמות גדולה ממנו גרם להגדלה משמעותית בבלוטת התריס ולנזק חמור. (5,33)
Sunset Yellow (E110), שנמצא בשימוש בביסקוויטים, קרטיבים וממתקים לילדים גרם לפגיעה בתפקודי כליות ובלוטות אדרנל כאשר ניתן לחולדות מעבדה. (33) גרם לתגובות סרטניות אצל חיות נוספות. (5)
Carmoisine (E122), נמצא בעיקר בריבות ובמאכלים משומרים. נמצא כגורם לסרטן בחיות מעבדה.
Amaranth (E123), אמארנט (E123), גרם לסרטן בחולדות מעבדה, פגמים בוולדים, וולדים מתים, עקרות ומוות עוברי מוקדם. מחקר המשך מצא שאמארנט יכול לגרום לספיגת העובר ברחם החולדה. (5.33)
Ponceau 4R (E124), נמצא בשימוש בעיקר בקינוחים מוכנים. נמצא כגורם סרטני חלש. (5,33)
Erythrosine (E127), קיים בדובדבנים מסוכרים ובממתקים לילדים. נמצא כמשבש בקליטת הדופאמין על-ידי העצבים במוח בניסוי שנערך על חולדות (117). מחקרים אחרים הראו שאריטרוזין יכול לגרום גם לקולטנים אחרים במוח להיפגע. (118-120). ישנם הוכחות היום שריכוז נמוך של דופאמין יכול להוביל להיפראקטיביות אצל ילדים (121). מחקרים אחרים מצאו קשר בין אריטרוזין להפחתה בכמות הנוראדרנלין. נמצא גם קשר לגורם מסרטן בחיות. (5).
Caramels (E150), קרמל (E150). צבע מאכל שהוא למעשה סוכר שרוף. נמצא בשימוש נרחב בתעשיית הממתקים, העוגות ומוצרים אחרים. נמצא בשימוש במשקאות קוקה-קולה, בירות, ותעשיית האלכוהול. בנוסף לשימוש בלחמים, רטבים וכ"ו. הבעיה העיקרית בשימוש בקרמל היא שהוא מכיל גם חומר נוסף הידוע בשם: 4-Methylimidazole, המיוצר בתהליך עם אמוניה שגורמת לעוויתות בחולדות, עכברים ואפרוחים.נמצא גם שקרמל המכיל אמוניה משפיע על רמות תאי הדם הלבנים והלימפוציטים בחיות מעבדה. מחקר נוסף אושש את העובדה שגם כמויות קטנות מאוד של קרמל עם אמוניה מונע ספיגת ויטמין B6 (33).
חומרים משמרים / נוגדי חמצון:
Benzoates (E210-E219), בנזואט (E210-E219) – קיים בעיקר בדגים ברוטב, מילויים מבוסיים על פירות, ריבות, רטבים לסלט, משקאות קלים ובירות. נמצא כגורם לאלרגיה ולאסטמה (2, 33,123). בנוסף, נמצא קשר ישיר להיפראקטיביות בילדים. (29)
Sulphites (E220-E227), סולפיטים (E220-E227) – קיים בעיקר בפירות יבשים, מיצי פירות וסירופים, קינוחים מבוסיים על מילוי פירות, בצק עוגיות, סיידר, בירות ויין. נמצא קשור לאסטמה ולאלרגיות. (2,31,33,124,125) בניסויים על חיות הוכח כגורם מוטגני. (5)
Nitrates and nitrites (E249-E252), ניטריטים (E249-E252) – קיים בביקון, בשרים מעושנים, בקר משומר ובחלק מהגבינות. נמצא כגורם לכאבי ראש אצל אנשים רגישים (125). בנוסף, הכימיקלים הללו נקשרו לסרטן גם אצל חיות (5,33) וגם במחקרים על בני אדם (126). נמצאים כגורמים למוטגנים אצל יונקים. (5)
Butylated hydroxyanisole – BHA (E320) – קיים במרקים ובממרחי גבינות. נמצא כמעודד גידולים בחולדות (127). במחקרים על בני אדם נמצא כמעוד אלרגיות ואסטמה. (2,33,128,129)
Monosodium glutamate (MSG), מונוסודיום גלוטומט – משפר טעם. קיים במאכלים רבים, חטיפים, מרקים, רטבים ומוצרי בשר. נמצא קשור למגוון סימפטומים אצל אנשים רגישים כמו: לחץ בחזה או בפנים, תחושת שריפה כללית כמו במקרים של התקפי לב. (48). מונוסודיום גלוטומט נמצא כגורם לכאבי ראש חזקים (מיגרנות) ואסטמה אצל אנשים רגישים (130, 131). אצל ילדים רגישים MSG נקשר למצבי כמו-אפילפטיים (132). בניסויים על חיות נמצא כמזיק למבנה המוח אצל חולדות צעירות (48).
ממתיקים:
סכרין – קיים כממתיק מלאכותי בשימוש נרחב במשקאות קלים ובמזון מתוק. נמצא כגורם לסרטן אצל חיות (68, 133-135). סכרין נמצא גם כגורם מוטגני (68, 136,137) כמונע גדילה וכיוצר מוטציות בחיות מעבדה. (139)
Aspartame, אספרטיים – נמצא בשימוש רחב כממתיק בתעשיית המשקאות והמסטיקים. אצל חולדות שהואכלו באספרטיים הוכפל האלמנט phenylalanine במוחם. אלמנט זה הוכפל שוב כאשר אותן החולדות אכלו פחמימות בנוסף לאספרטיים. שילוב זה נמצא כגורם מרכזי בעלייה באגרסיביות ובהתנהגות אלימה. (143-149)
מחקר חשוב שנערך על 276 עצירים בבתי כלא גילה שכאשר מחליפים את המאכלים המכילים סוכר מעובד ומשקאות ממותקים במיצי פירות וחטיפים בריאים כמו אגוזים ופירות טריים רמת האלימות ואי הציות ירדה פלאים. חוסר משמעת ירדה ב48%,מקרי התקיפה ירדו ב-82% (!), מקרי הגניבה ירדו ב-77% (!), מקרים של סירוב לציית לפקודות הסוהרים ירדו ב-55%. (156,157). מחקר דומה שנערך על 2005 אסירים נמשך 24 חודשים. בחלק הראשון של המחקר לא התערבו בדיאטה של האסירים ונרשמו מקרי האלימות וההתנהגות האלימה. בחלק השני של המחקר, כלומר ב-12 החודשים האחרונים, המזון הרגיל של האסירים שהכיל משקאות ממותקים וג'אנק פוד הוחלף בדיאטה דלה בסוכר ועשירה בחטיפים בריאים ופירות. הממצאים היו מדהימים. היתה ירידה של 21% במקרים האלימים, מקרי התקיפה (25%) ומקרים אחרים של הפרות סדר (42%). (159)
צריכה של מזון ממותק ומזונות עשירים בתחליפי סוכר לא רק החריפה מקרים של אלימות אצל עבריינים אלא גם גרמה להתנהגות אלימה אצל ילדים הסובלים מהיפראקטיביות. (160,161). תוצאות דומות נצפו אצל ילדים בגיל גן שצריכה של סוכרוז הלכה בד בבד עם התנהגות "שאינה הולמת". (162)
צריכה מוגברת של סוכרים מעובדים יכולה גם להוביל לבעיות מטבוליות, במיוחד להיפוגליקמיה. היפוגליקמיה נמצאה קשורה למצבים פסיכותים כמו: התקפי חרדה, נוירוזיות, אגורופוביה (פחד ממקומות פתוחים) והתקפי סכיזופרניה. (177)
מקור: foresight preconception
ביבליוגרפיה:
1. The Food Labelling Regulations (S.I. 1980, No:1849),1980
2. Food Intolerance and Food Aversion: A Joinf Report of the Royal College of Physicians and the British Nutrition Foundation. J Royal Colle~e of Physicians of London, Vol:l8, No:2, April 1984
3. The London Food Commission: Food Adulteration and how to beat it. Unwin Paperbacks, 1988
4. Based on information from Industrial Aids Ltd Depth Study of the food additives industry, London 1980, updated by discussions with market researchers, and Key Note Food Flavourings and Ingredients, London 1985
5. Miller M: Danger! Additives at Work, London Food Commission , London 1985
6. Taylor RJ: Food Additives. John Wiley, Chichester, 1980
7. ACARD, The Food Industry and Technology, Cabinet Office, Advisory Council for Applied Research and Development, HMSO, London, 1982
8. Feingold BF: Food additives and child development. Hospital Practice, 21, 11-12, 17-18, 1973
9. Feingold BF: Adverse Reactions to Hyperkinesis and Learning Disabilities (H-LD) Congressional Record, S-1973, 39-42, 1973
10. Feingold BF: Hyperkinesis and learning disabilities linked to artificial food flavors and colors. Am J Nutr, 75:797-803, 1975
11. Feingold BF: Why Your Child is Hyperactive. Random House, New York, 1975
12. Feingold BF: Hyperkinesis and learning disabilities linked to the ingestion of artificial food colors and flavors. J Learn Disabilities, 9:19-27, 1976
13. Feingold BF: Dietary Management of Behavior and Learning Disabilities. In: Nutrition & Behavior, Ed: SA Miller, p 37 Franklin Institute Press, Philadelphia, Pennsylvania, USA, 1981
14. Cook PS and Woodhill JM: The Feingold dietary treatment of the hyperkinetic syndrome. Med J Austr, 2:85-90, 1976
15. Brenner AA: A study of the efficacy of the Feingold diet on hyperkinetic children. Clin Pediatr, 16:652-656, 1977
16. Levy F, Dumbrell S, Hobbes G, Ryan M, et al: Hyperkinesis and diet: A double-blind crossover trial with a tartrazine challenge. Med J Austr, 1:61-64, 1978
17. Williams JI and Cram DM: Diet in the management of hyperkinesis: A review of the tests of Feingold hypotheses. Canadian Psych Assoc J, 23:241-248, 1978
18. Margen S, Weiss B, William HH: Report on Phase II-FDA Contract 223-76-2040: A Dietary Challenge Study of Artificial Food Colors in Children 1-7 Years Old with Behavioral Disturbances. December 15, 1978
19. Swanson JM and Kinsbourne M: Food dyes impair performance of hyperactive children on laboratory learning tests. Science, 207:1485-1487, 1980
20. Weiss B, Williams JH, Margen S, Abrams B, Caan B,et al: Behavioral responses to artificial food colors. Science, 207:1487-1489, 1980
21. O'Banion DR: An Ecological and Nutritional Approach to Behavioral Medicine. Charles C Thomas, Springfield, Illinois, USA, 1981
22. O'Shea JA and Porter SF: Double-blind study of children with hyperkinetic syndrome treated with multi-allergen extract subclinically. J Learning Dis, 14(4):189-237, 1981
23. Silbergeld EK and Anderson SM: Artificial food colors and childhood behavior disorders. Bull New York Acad Med, Second Series, Vo1:58, No:3, pp 275-295, April, 1982
24. Weiss B: Food additives and environmental chemicals as sources of childhood behaviour disorders. J Am Acad Child Psych, 21(2):144- 152, 1982
25. Rippere V: Food additives and hyperactive children: A critique of Conners. Br J Clin Psych, 22:19-23, 1983
26. King DS: Psychological and behavioral effects of food and chemical exposure in sensitive individuals. Nutrition and Health, 3:137-151, 1984
27. Menzies IC: Disturbed children: The role of food and chemical sensitivities. Nutrition and Health, 3:39-54, 1984
28. Schauss AG: Nutrition and behavior: Complex interdisciplinary research. Nutrition and Health, 3:9-37, 1984
29. Egger J, Carter CM, Graham PJ, Gumley D, Soothill JF: Controlled trial of oligoantigenic treatment in the hyperkinetic syndrome. The Lancet, 540-545, March 9, 1985
30. Schoenthaler SJ, Doraz WE, Wakefield JA: The impact of a low food additive and sucrose diet on academic performanee in 803 New York City public schools. Int J Biosocial Res, Vol:(8)2:185-195, 1986
31. Smith JM: Adverse reactions to food and drug additives. European J Clin Nutr, 45,(Suppl.l):17-21, 1991
32. Dickerson JWT: Diet and Hyperactivity. J Human Nutr, 34:167-174, 1980
33. Miller M and Millstone E: Food Additives Campaign Team: Report on Colour Additives. FACT, 25 Horsell Road, London N5 lXL, June, 1987
34. Sandberg ST, Rutter M, Taylor E: Hyperkinetic disorder in psychiatric clinic attenders. Develop Med Child Neurol, 20:279-299, 1978
35. Conners CK: Food Additives and Hyperactive Children. Plenum Press, New York, 1980
36. Holborow P and Berry P: A multinational, cross-cultural perspective on hyperactivity. Am J Orthopsychiatry, Vo1:56, No:2, pp 320-322, April, 1986
37. Werry J and Hawthorne D: Conners' teachers questionnaire: norms and validity. Aust & New Zealand J Psychiatry, 10:257-262, 1976
38. Sprague R, Cohen M, Werry J: Normative Data on the Conners' Teacher Rating Scale and Abbreviated Scale: Technical Report. Institute of Child Behavior and Development, University of Illinois at Urbana-Campaign, 1974
39. Sprague R, Cohen M, Eichlseder W: Are there hyperactive children in Europe and the South Pacific? American Psychological Association Conference, San Fransisco, 1977
40. Holborow P, Berry P, Elkins J: Prevalence of hyperkinesis: a comparison of 3 rating scales. J Learn Disabilities, 17:411-415, 1984
41. Rutter M, Tizard J, Whitmore K: Health, Education and Behaviour. Longmans, London, 1970
42. Lambert N et al: Prevalence estimated of hyperactivity in schoolchildren Pediatr Ann, 7:330-338, 1978
43. Hussey H and Gendron R: Five hundred children followed from grade 2 through grade 5 for the prevelence of behavior disorder. Acta Paedopsychiatr, 39:302-309, 1973
44. Weiss G and Hechtman L: The hyperactive child syndrome. Science, 205:1348-1353, 1979
45. The Journal of The Hyperactive Children's Support Group, No:43, p. 16, Summer, 1992, No:45, p.15, 1993
46. Minde K, Lewin D, Weiss G, et al: The hyperactive child in elementary school; A five-year controlled follow-up. Except Child, 38:215-221, 1971
47. Bryce-Smith D: Environmental and chemical influences on behaviour and mentation. (John Jeyes Lecture) Chem Soc Rev, 15:93- 123, 1986
48. Weiss B: Food Additive Safety and Evaluation: The Link to Behavioral Disorders in Children pp 221-250, Plenum Publishing Corporation, 1984
49. Blouin AGA, Bornstein RA, Trites RL: Teenage alcohol use among hyperactive children: A five year follow-up study. J Pediatr Psychology, 3(4):188-194, 1978
50. Wood D, Wender PH, Reimherr FW: The prevalence of attention deficit disorder, residual type, or minimal brain dysfunction, in a population of male alcoholic patients. Am J Psychiatry, 40:95-98, 1983
51. Hippchen LJ, Editor: Ecologic-biochemical Approaches to Treatment of Delinquents and Criminals. Van Nostrand Reinhold, New York, 1978
52. Menkes MM, Rowe J, Menkes j: A 25-year follow-up on the hyperactive child with minimal brain dysfunction. Pediatrics, 39:398-399, 1967
53. Weiss G, Minde K, Werry JS, et al: Studies on the hyperactive child; VIII. Five-year follow-up. Arch Gen Psychiatry, 24:409-414, 2971
54. Weiss G, Hechtman L, Perlman T, Hopkins J, Wener A: Hyperactives as young adults; A controlled prospective ten-year follow-up study of 75 children. Arch Gen Psychiatry, 36:675-681, 1979.
55. Mendelson W, Johnson N, Stewart M: Hyperactive children as teenagers; A follow-up study. J Nerv Ment Dis, 153:273-279, 1971
56. Minde K, Weiss G, Mendelson N: A five-year follow-up of 91 hyperactive schoolchildren. J Am Acad Child Psychiatry; 11:595- 619, 1972
57. Cohen N, Weiss G, Minde K: Cognitive styles in adolescents previously diagnosed as hyperactive. J Chilld Psychol Psychiatry, 13:203-209, 1972
58. Stewart MA: Hyperactive children. Scientific American, 222:94-98, 1970
59. Morrison A and Stewart B: Evidence for polygenic inheritance in the hyperactive child syndrome. Am J Psychiatry, 130:791-792, 1973
60. Omenn GS: Genetic approaches to the syndrome of minimal brain dysfunction. In: Minimal Brain Dysfunction. Eds: F. De la Cruz, et al. Ann N.Y. Acad Sci, pp. 212-222, New York, 1973
61. Cantwell D: Hyperkinetic syndrome. In: Child Psychiatry: Modern approaches. Eds: M Rutter and L Hersov, London, Biackwell, 1977.
62. Silver LB: A proposed view on the etiology of the neurological learning disability syndrome. J Learning Disabilities, 4:123-133, 1971
63. Wender PH: The minimal brain dysfunction syndrome in children. J Nerv and Ment Dis, 155:55-71, 1972
64. Weithorn CJ: Hyperactivity and the CNS: An etiological and diagnostic dilemma. J Learning Disabilities, 6:46-50, 1973
65. Waldrop MF and Goering JD: Hyperactivity and minor physical anomalies in elementary school children. Am J Orthopsychiatry, 41:602-607, 1971
66. Pasamanick B and Knobloch H: Syndrome of minimal cerebral damage in infancy. JAMA, 170:1384-1387, 1959
67. Wender PH: Minimal brain dysfunction syndrome in children. New York, Wiley, 1971
68. Wynn M and Wynn A: The prevention of handicap of early pregnancy origin: Some evidence for the value of good health before conception. Foundation for Education and Research in Childbearing. 9 View Road, London N6 4DJ, 1981
69. Barnes B and Bradley SG: Planning for a Healthy Baby. Ebury Press, London, 1990
70. Tuormaa TE: Adverse effects of alcohol on reproduction: literary review. International Journal of Biosocial & Medical Research 14(2), In-press, 1994
71. Tuormaa TE: Adverse effects of tobacco smoking on reproduction and health: literary review. Accepted for publication in the Journal of Nutrition and Health (AB Academic Publishers; PO Box 42, Bicester, Oxon OX6 7NW, UK)
72. David O: The food additive hypothesis, lead, and hyperactivity. Pediatrics, 54:576 1976
73. Needleman HL, Gunnoe C, Leviton A, Reed, et al: Deficits in psychological and classroom performance of children with elevated dentine lead levels. New Engl J Med, 300:689-695, 1979
74. Hansen JC, Christensen LB, Tarp U: Hair lead concentration in children with minimal brain dysfunction. Danish Med Bulletin, 27:259-262, 1980
75. Bryce-Smith D: Lead and Brain Function. In: Food and Health Science Technology, Eds: GG Birch and KJ Parker, Applied Science Publishers, London, 1980
76. Bryce-Smith D: Lead induced disorders and mentation in children. Nutrition and Health, 1:179-194, 1983
77. Davies S: Lead and disease. Nutrition and Health, 2(3/4):135-145, 1983
78. Tuormaa TE: The Adverse Effects of Lead. J Nutr Med, 4(4):449461, 1994
79. Kittler F: The effect of allergy in children with minimal brain damage. In: Allergy of the Nervous System, Ed: F Speer, pp. 122133, Springfield, Illinois, 1970
80. Rapp DJ: Does diet affect hyperactivity? J Learning Disabilities, 11:383-389, 1978
81. Tryphonas J and Trites R: Food allergy in children with hyperactivity, learning disabilities and/or minimal brain dysfunction. Ann of Allergy, 42:22-27, 1979
82. King DS: Can allergic exposure provoke psychological symptoms? A double-blind test. Biological Psychiatry, 16(1):3-19, 1981
83. Freeman EH, Feingold BF, Schlesigner K: Psychological variables in allergic disorders: A review. Psychosomatic Medicine, 26:543 1964
84. Feingold BF, Singer MT, Freeman EH: Variables in allergic disease: A critical appraisal of methology. J of Allergy, 38:143 1966
85. Feingold BF: Recognition of food additives as a cause of symptoms of allergy. Ann. of Allergy, 26:309 1968
86. Lipton MA, Nemeroff CB, Mailman RB: Hyperkinesis and food additives. In: RJ Wurtman & JJ Wurtman, Eds. Nutrition and Brain. New York, Raven Press, 1979
87. Stare FJ, Whelan EM, Sheridan M: Diet and hyperactivity: Is there a relationship? Pediatrics, 66:521-525, 1980
88. Kavale KA and Forness SR: Hyperactivity and diet treatment: A meta-analysis of the Feingold hypothesis. J of Learning Dis, 16:324330, 1983
89. Mattes JA: The Feingold diet: A current reappraisal. J of Learning Dis, 16:319-323, 1983
90. Conners CK, Goyette CH, Southwick MA, Lees JM, et al: Food additives and hyperkinesis: A double-blind experiment. Pediatrics, 58:154-166, 1976
91. Goyette CH, Conners CK, Petti TA et al: Effects of artificial food colors on hyperkinetic children: A double-blind challenge study. Psychopharmacology Bull, 14:39-40, 1978
92. Harley J, Ray R, Tomasi L, et al: Hyperkinesis and food additives: Testing the Feingold hypothesis. Pediatrics, 61:818-828, 1978
93. Sobotka TJ: Department of Health, Education and Welfare, Division of Consumer Studies Memorandum to Biochemical Toxicology Branch, Food and Drug Administration, 30th July, 1976
94. Lockey SD: Allergic reactions due to FD & C yellow No. tartrazine, an aniline dye used as colouring agent and identifying agent in various steroids. Ann Allergy, 17:719-721, 1959
95. Freedman BJ: Asthma induced by sulphur dioxide, benzoate and tartazine contained in orange drinks. Clin Allergy, 7:407-415, 1977
96. Neuman I, Elian R, Nahum H, et al: The danger of `yellow dyes' (tartazine) to allergic subjects. Clin Allergy, 8:65-68, 1978
97. Peterson MA, Biggs DF, Aaron TH: Comparison of the effects of aspirin, indomethacin and tartazine on dynamic pulmonary compliance and flow resistance in the guinea pig. Proc Western Pharmacology Society (Seattle), 23:121-124, 1980
98. Weliky N and Heiner DC: Hypersensitivity to chemicals. Correlation to tartazine hypersensitivity with characteristic serum IgD and IgE immune response pattern. Clin Allergy, 10:375-394, 1980
99. Juhlin L: Recurrent urticaria: clinical investigation of 330 patients. Br J Dermatology, 104:369-381, 1981
100. Ward NI, Soulsbury KA, Zeittel VH, et al: The influence of the chemical additive tartazine on the zinc status of hyperactive children – A double-blind placebo-controlled study. J Nutr Med, 1:51-57, 1990
101. Juhlin L, Michaelson G, Zetterstrom O: Urticaria and asthma induced by food and drug additives in patients with aspirin sensitivity. J Allergy and Clin Immunol, 50:92-98, 1972
102. Vendanthan PK, Menon MM, Bell TD, et al: Aspirin and tartrazine oral challenge: incidence of adverse response in chronic childhood asthma. J Allergy and Clin Immunol, 60:8-13, 1977
103. Stenius BSM and Lemola M: Hypersensitivity to acetylsalicylic acid (ASA) and tartrazine in patients with asthma. Clin Allergy, 6:119-129, 1976
104. Settipane GA, Chafee FH, Postman IM, et al: Significance of tartrazine sensitivity in chronic urticaria of unknown aetiology. J Allergy and Clin Immunol, 57:541-546, 1976
105. Noid HE, Schulze TW, Winkelman RK: Diet plan for patients with salicylate-induced urticaria. Arch Dermatology, 109:866-868, 1974
106. Jones R, Ryan AJ, Wright SE: The metabolism and excretion of tartrazine in the rat, rabbit and man. Food and Cosmetics Toxicol, 2:447-452, 1964
107. Roxon JJ, Ryan AJ, Wright SE: Enzymatic reduction of tartrazine by Proteus Vulgaris from rats. Food and Cosmetics Toxicol, 5:645-656, 1967
108. Chafee FH and Settipane GA: Asthma caused by F D and C approved dyes. J of Allergy, 40:65-72, 1967
109. Johnson HM, Peeler JT, Smith BG: Tartazine: quantitative passive haemagglutination. Studies on a food-borne allergen of small molecular weight. Immunochemistry, 8:281-287, 1971
110. Vane JR: Inhibition of prostaglandin synthesis as a mechanism of action for aspirin-like drugs. Nature (New Biol), 231:232 1971
111. McIntyre BA and Philip RB: Effect of three non-steroid agents on prostaglandin synthesis in vitro. Throm Res, 12:67 1977
112. Regtop H: Nutrition leukotrienes and inflammatory disorders. 1984/85 Yearbook of Nutritional Medicine pp 55-70. Keats Publishing Inc, New Canaan, Connecticut
113. Dahlen S and Samuelsson B: Leukotrienes are potent constrictors of human bronchi. Nature, 288:484 1980
114. Weiss JW, Drazen JM et al: Airway constriction in humans produced by inhalation of leukotriene. JAMA, 249:2814 1977
115. Anon N: Tartrazine: a yellow hazard. Drug Ther Buli, 15:53-55, 1980
116. Anon N: E-numbers, doctors and patients: food for thought. Drug Ther Bull, 22:41-42, 1984
117. Lafferman JA and Silbergeld EK: Erythrosin B inhibits dopamine transport in rat caudate synaptosomes. Science, 205:410-412, 1979
118. Logan WJ and Swanson JM: Erythrosin B inhibition of neurotransmitter accumulation by rat brain homogenates. Science, 206:363-364, 1979
119. Mailman RB, Ferris RN, Tang FLM, et al: Erythrosine (Red No:3) and its nonspecific biochemical actions: what relation to behavioral changes? Science, 207:535-537, 1980
120. Snyder SH: Putative neurotransmitters in the brain: selective neuronal uptake, subcellular localization, and interactions with centrally active drugs. Biol Psychiatry, 2:367-389, 1970
121. Shaywitz BA, Cohn DJ, Bowers MB: CSF monoamine metabolites in children with minimal brain dysfunction: evidence for alterations of brain dopamine. A preliminary report. J Pediatr, 90:67-71, 1977
122. Shekim WO, DeKirmeryian H, Chapel JL: Urinary catecholamine metabolites in hyperkinetic boys treated with d-amphetamine. Am J Psychiatry, 134:1276-1279, 1977
123. Michaelsson G and Juhlin L: Urticaria induced by preservatives and dye additives in foods and drugs. Br J Dermatology, 88:525-532, 1973
124. Stevenson DD and Simon RA: Sensitivity to ingested metabisulphites in asthmatic subjects. J Allergy Clin Immunol, 68:26-32, 1981
125. Henderson WR and Raskin NH: Hot dog headache: individual susceptibility to nitrite. The Lancet, 1:1162-1163, 1972
126. Taylor G: Nitrates, nitrites, nitrosamines and cancer. Nutrition and Health, 2:1, 1983.
127. Ehrlichman J: Why the scandal of BHA leaves a nasty taste in the mouth. The Guardian, Friday, 22nd May, 1987
128. Thune P and Grandholt A: Provocation tests with antiphlogistica and food additives in recurrent urticaria. Dermatologica, 151:360-367, 1975
129. Juhlin L: Incidence of intolerance to food additives. Int J Dermatology, 19:548-551, 1980
130. Collins-Williams C: Intolerance to additives. Ann Allergy, 51:315-316, 1983
131. Allen DH and Baker GJ: Chinese restaurant asthma. New Engl J Med, 305:1154-1155, 1981
132. Reif-Lehrer L: Possible significance of adverse reactions to glutamate in humans. Federation Proceedings, 35:2205-2211, 1976
133. Bryan GT, Erturk E, Yoshida O: Production of urinary bladder carcinomas in mice by sodium saccharin. Science, 168:1238 1970.
134. Ashby J, Styles JA, Anderson D, Paton D: Saccharin: an epigenetic carcinogen/mutagen. Food Cosmet Toxicol, 16:95-103, 1978
135. Reuber MD: Carginogenicity of saccharin. Envir Health Perspect, 25:173-200, 1978
136. Masubuchi M, et al: The mutagenicity of sodium saccharin: dominant lethal test; II cytogenic studies. Mutat Res, 54:218-219, 1978
137. Moore~ CW and Schmick A: Recombinogenicity and mutagenicity of saccharin in saccharomyces. Mutat Res, 67:215-219, 1979
138. Batzinger RP, Ou SYL, Bueding E: Saccharin and other sweeteners: mutagenic properties. Science, 198:944-946, 1977
139. Lederer J and Pottier-Arnauld AM: Influence de la saccharine sur de developpement de 1’embryon chez la rate gestante. La Diabete, 21:13 1973
140. Claxton LD and Barry PZ: Chemical mutagenesis: an emerging issue for public health. Am j Public Health, 67:1037-1042, 1977
141. Weiner MA: Maximum Immunity. Gateway Books, Bath, U.K. pp 73-74, 1986
142. Wurtman RJ: Nutrition and the Brain. Raven Press, New York, 1977
143. Werbach MR: Nutritional Influences on Mental Illness. Third Line Press, Inc, California,USA, pp 11-13, 1991
144. Mawson AT and Jacobs KW: Corn consuinption, tryptophan, and cross-national homicide rates. J Orthomol Psychiatry, 7:227-230, 1978
145. Morand C, Young SN, Ervin FR: Clinical response of aggressive schizophrenics to oral tryptophan. Biol Psychiatry, 18:575-578, 1983
146. Young SN, Chouinard G, Annable L. et al: The therapeutic action of tryptophan in depression, mania and aggression. In: Progress in tryptophan and seretonin research, Eds: HG Schlossberger et al, Walter de Gruyter, New York, 1984
147. Kitahara M: Dietary tryptophan ratio and homicide in Western and Southern Europe. J Orthomol Med, 1 [1 ):13-16, 1986
148. Young SN and Teff KL: Tryptophan availability, 5HT synthesis and 5HT function. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry, 13[3- 4):373-379, 1989
149. Volavka J, et al: Tryptophan treatment of aggressive psychiatric in- patients. Biol Psychiatry, 28(8):728-732, 1990
150. Brown GL, Ebert MH, Goyer PF, et al: Aggression, suicide and seretonin: relationship to CSF amine metabolites. Am Jf Psychiatry, 139:741-746, 1982
151. Iversen LL: Introduction -Neurotransmitters and CNS Disease. A Lancet Review: Oct. 23 -Dec 18, 1982
152. Linnoila M; Virkkunen M, Scheinin M, et al: Low cerebrospinal fluid 5-hydroxyindoleacetic acid concentrations differentiates impulsive from non- impulsive violent behaviour. Life Sci, 33:2609-2614, 1983
153. Virkkunen M: Aivojen seretooni ja aggressiivisuus. Duodecim, 102:850-852, 1986
154. Roy A, et al: Monoamines, glucose metabolism, aggression towards self and others. Int J Neurosci, 41(3-4):261-264, 1988
155. Van Praag HM: Affective disorders and aggression disorders: evidence of common biochemical metabolism. Suicide Life Threat Behav, 16(2):103-132, 1986
156. Schoenthaler S: Diet and crime: An empirical examination of the value of nutrition in the control and treatment of incarcerated juvenile offenders. Int J Biosocial Res, 4(1):25-39, 1983
157. Schoenthaler S and Doraz W: Types of offences which can be reduced in an institutional setting using nutritional intervention: A preliminary empirical evaluation. Int J Biosocial Res, 4(2):74-84, 1983
158. Schoenthaler S: The Los Angeles probation department dietbehavior program: An empirical evaluation of six institutions. Int J Biosocial Res, 5(2):88-98, 1983
159. Schoenthaler S: The Northern California diet-behavior program: An empirical examination of 3000 incarcerated juveniles in Stanislaus Country juvenile hall. Int J Biosocial Res, 5(2):99-106, 1983
160. Prinz RJ, Roberts, Hantman E: Dietary correlates of hyperactive behavior in children. J Consult Clin Psychol, 48(6):760-769, 1980
161. Crook WG: Food additives and hyperactivity. The Lancet, p 1128, May 15, 1982
162. Goldman JA, et al: Behavioral effects of sucrose in preschool children. J Abnorm-Child Psychol, 14(4):565-577, 1986
163. Pfeiffer CC: Mental and Elemental Nutrients, Keats Publishing Inc, Connecticut, pp 380-395, 1975
164. Fishbein D: The contribution of refined carbohydrate consumption to maladaptive behaviors. J Orthomolecular Psychiatry, 11(1):1-4, 1982
165. A case of functional hypoglycaemia – a medicolegal problem. Br J Psychiatry, 123:353-358, 1973
166. Bolton R: Hostility in fantasy: a further test of the hypoglycaemiaaggression hypothesis. Aggressive Beh, 2:257-274, 1976.
167. Bolton R: The hypoglycaemia-aggression hypothesis; an overview of research. In: Biosocial Bases of Antisocial Behavior, Ed: SA Mednick, Cambridge University Press, New York, 1985
168. Buckley RE: Hypoglycaemia, temporal lobe disturbances in aggressive behavior. J Orthomolecular Psychiatry, 8(3):188-192, 1979
169. Mozer K: Physiology of Hostility. Markham Publishing Co, Chicago, Ill, 1971
170. Neziroglu FA: Behavioral and organic aspects of aggression. In: Biological Psychiatry Today. Eds: J Obiols, et al. pp 1215-1222, Elsevier Publishing, Amsterdam, 1979
171. Yarura-Tobias JA and Netziroglu FA: Violent behavior, brain dysrythmia and glucose dysfunction: a new syndrome. J Orthomolecular Psychiatry, 4:128-188, 1975
172. Yarura-Tobias JA and Neziroglu FA: Aggressive behavior, clinical interfaces. In: Saint Vincent; Edizioni Centro Culturale & Congressi Eds: I Vazelli and I Morgese, pp 195-210, 1981
173. Virkkunen M: Reactive hypoglycaemic tendency among habitually violent offenders; a further study by means of the glucose tolerance test. Neuropsyhobiology, 8:35-40, 1982
174. Virkkunen M and Huttunen MO: Evidence of abnormal glucose tolerance test among violent offenders. Neuropsychobiology, 8:3034, 1982
175. Virkkunen M: Insulin secretion during glucose tolerance test in antisocial personality. Br J Psychiatry, 142:598-604, 1983
176. Virkkunen M: Reactive hypoglycaemic tendency among habitually violent offenders. Nutr Review (Suppl) pp 94-103, May, 1986
177. Tuormaa TE: An Alternative to Psychiatry. pp 132-161, The Book Guild Ltd, 1991
178. Egger J, Carter CM, Wilson J, Turner MW, Soothill JF: Is migraine a food allergy? A double-blind controlled trial of oligoantigenic diet treatinent. The Lancet, 865-869, October 15, 1983
179. McGovern JJ, Gardner RW, Brenneman LD: The role of naturally occurring haptens in allergy. Ann Allergy, 47:123 1981
180. JECTA – Joint Expert Cornmittee on Food Additives of the United Nations Food and Agriculture Organisation and the World Health Organisation. Environmental Health Criteria. 70, pp 46-65, Geneva, 1987
181. SCF Report of the Scientific Committee for Food, l2th series, Commission of the European Communities, EUR 7823, Brussels, 1982
182. MAFF. Food Allergy and Other Unpleasant Reactions to Food. A Guide from the Food Safety Directorate, available free from Food Sense, London 5E99 7TT
183. Young E, et al: A population study of food intolerance. The Lancet, 343:1127-1129, 1994
184. Adverse Reactions to Food, Topical Update – 2, A National Dairy Council Publication, 5/7 John Princes Street, London W1M OAP, 1994
185. Doyle W, et al: Nutritional status of schoolchildren in an inner city area. Arch Dis Childhood, 70:376-381, 1994
186. Webb T and Oski .F: Behavioral status of young adolescents with iron deficiency anemia. J Spec Education, 8(2):153-156, 1974
187. Pollitt E and Leibel R: Iron deficiency anemia and scholastic achievement in young adolescents. J Pediatrics, 88:372-381, 1976
188. Lozoff B and Brittenham GH: Behavioral aspects of iron deficiency. Prog Hematol, 14:23-53, 1986
189. Moynahan EJ: Zinc deficiency and disturbances of mood and visual behavior. The Lancet, 1:91 1976
190. Durlach J: Clinical aspects of chronic magnesium deficiency. In: Magnesium in Health, Ed; MS Seeling, Spectrum Publications, New York, 1980
191. Pollitt E, et al: Fasting and cognitive function. J Psychiatr Res, 17:169-174, 1983
192. Pollitt E, et al: Brief fasting, stress, and cognition in children. Am J Clin Nutr, 34:1526-1533, 1981
193. Connors CK and Blouin AG: Nutritional effects on behavior of children. J Psychiatr Res, 17:193-201, 1983
194. Latham MC and Cobos F: The effects of malnutrition on intellectual development and learning. Am J Public Health, 61:13071324, 1971
195. Hoffer A: Relation of crime to nutrition. Humanist in Canada, 9(3):2-9, 1975
196. Schauss A: Diet, Crime and Delinquency. Parker House, New York, 1981
197. Reed B: Food, Teens and Behavior. Natural Press, 1983
198. Galler JR: Malnutrition – a neglected cause of learning failure. Postgrad Med: 80:225-230, 1986
199. Schoenthaler SJ, Doraz WE, Wakefield JA: The impact of a low additive and sucrose diet on acad,emic performance in 803 New York City public schools. Int J Biosocial Res, 8(2):138-148, 1986
200. Eysenck HJ and Eysenck SBG, Eds: Imrovement of I.Q. and Behaviour as a Function of Dietary Supplementation; A Symposium, Pergamon Press, 1991
201. Bryce-Smith D: The Third Leg; Lecture in the Power of Prevention Conference, 24th June, Oxford, UK, 1994
202. The Gardner Merchant School Meals Survey "What Are Our Children Eating?" Gardner Merchant, Educational Services, Kenley House, Kenley Lane, Kenley CR8 5ED, 1994
203. Doyle W, et al: Maternal nutrient intake and birthweight. J Human Nutr and Dietetics, 2:415-422, 1989
204. Wynn SW, et al: The association of maternal social class with maternal diet and the dimensions of babies in the population of London women. Nutrition and Health, 9:303-315, 1994
205. Smithells RW, et al: Possible prevention of neural tube defects by preconceptional vitamin supplementation. The Lancet, ii:339-340, 1980
206. Laurence KM, et al: Double-blind randomised controlled trial of folate treatment before conception to prevent recurrence of neural tube defects. Br Med J, 282:1509-1511, 1981
207. Sever LE and Emanuel I: Is there a connection between maternal zinc deficiency and congenital malformations in the central nervous system in man? Teratology, 7:117-118, 1973
208. Soltan MH and Jenkins DM: Maternal and fetal plasma concentration and fetal abnormality. Br J Obstet Gynaecol, 89:56-58, 1982
209. Jameson S: Effects of zinc deficiency on human reproduction. Acta Medica Scand, 197A, Suppl. 593, 3-89, 1976
210. Simmer K, et al: A double-blind trial of zinc supplementation in pregnancy. European J Clin Nutr, 45:139-144, 1991
211. Gray J and Buttriss J: Maternal and Fetal Nutrition. National Dairy Council Nutrition Service, Fact File Nurnber 11, 1994
212. Barker DJP: Fetal and Infant Origins of Adult Disease. British Medical Journal Publication, 1992
213. Barker DJP, et al: Fetal nutrition and cardiovascular disease in adult life. The Lancet, i:938-941, 1993
214. Barker DJP, et al: Growth in utero and serum cholesterol concentrations in adult life. Br Med J, 307:1524-1527 1993
215. Barker DJP, et al: Type 2 (non-insulin dependent) diabetes mellitus; hypertension and hyperlipidaemia (syndrome X); relation to reduced fetal growth. Diabetologia, 36:62-67, 1993
216. Dobbing J and Sands T: The quantitative growth and development of the human brain. Arch Dis Child, 48:757-767, 1973
217. Dobbing J: Maternal nutrition in pregnancy and later achievement of offspring; a personal interpretation. Early Human Develop, 12:1-8, 1985
218. Dobbing J: Early nutrition in pregnancy and later achievement. Proc Nutr Soc, 49:103-118, 1990
219. Hill RM, et al: The effect of intrauterine malnutrition on the term infant. Acta Pediatrica Scand, 73:482-487, 1984
220. Laker M: On determining trace element levels in man: to uses of blood and hair. The Lancet, 2:260-262, 1978.
221. Wynn M and Wynn A: The Case for Pre-conception Care of Men and Women. AB Academic Publishers, Oxford, 1991
222. Wadsworth M: Intergenerational differences in child health; Report to British Society for Population Studies Conference, August, 1985
223. Thompson D and Pudney M: Mental Illness; The Fundamental Facts. Mental Health Foundation Publication, 1990
224. Gorman J: Mental Health Statistics, MIND Information Unit, December, 1993
225. The London Food Commission; Food Adulteration and How to Beat It. Unwin Paperbacks, 1988
226. Bunday S and Colquhoun V: Why the lack of treatment for hyperactive children? J Nutr Med, 1:361-363, 1990
227. Safer D, Allen R, Barr E: Depression of growth in hyperactive children on stimulant drugs. New Engl J Med, 287:217-220, 1972
228. Mattson RH and Calverley JR: Dextroamphetamine-sulfate dyskinesias. JAMA, 204:400-402, 1968
229. Case Q and McAndrew JB: Dexedrine dyskinesia: An unusual iatrogenic tic. Clin Pediatr, 13:69-72, 1974
230. Denkla MB, Bemporad JR, Mackay MC: Tics following methylphenidate administration; A report of 20 cases. JAMA, 235:1349-1351, 1976
231. Gualtieri CT, Barnhill J, McGimsey J, Schell D: Tardive dyskinesia and other movement disorders in children treated with psychotropic drugs. J Am Acad Child Psychiatry, 19:491-510, 1980
232. Lucas AR and Weiss M: Methylphenidate hallucinosis. JAMA, 217:1079-1081, 1971
233. Allan S, et al: Methylphenidate-induced delusional disorder in a child with attention deficit disorder with hyperactivity. J Am Acad Child and Adolescent Psychiatry, 27(1):88-89, 1988
234. Clarke D: Psychiatry, drug problem linked by human rights advocate. Spotlight, pp 12-13, December 14, 1992
235. Diagnosis and Statistical Manual of Mental Disorders, Third Edition, Revised (DCM III-R) pp 136 & 175 Washington D.C. APA, 1987
Hi BugBruido
Welcome To The Project And Thank You
במזונות רבים מופיע כיתוב סתום "חומרי טעם וריח", שאין שום דרך לדעת מה הם מכילים. לא הצלחתי למצא על זה מידע. האם ידוע לכם משהו על כך? (מה הם למשל החומרים שעלולים להסתתר תחת הגדרה זו)
בדר"כ כאשר מופיע הכיתוב: "חומרי טעם וריח" או "צבעי מאכל" מדובר בחומרים סינטטים המבוססים על נפט.
היום חברות המזון לא יפספסו הזדמנות לכתוב על המוצר שלהם "ללא חומרי טעם וריח" או "מכיל חומרי טעם וריח טבעיים"
אז אם זה לא מצויין בפירוש שחומרי הטעם והריח הם ממקור טבעי, אז ניתן להניח שמדובר בחומרים סינטטיים ושלא כדאי להתקרב אליהם.