מחקר אמריקני חדש קובע: מוצרי קלקר עלולים לגרום לסרטן אצל מי שבא איתם במגע תכוף.
תודו שלא נפלתם מהכסא…
כמו בהרבה מקרים, גופי המחקר הרשמיים מפגרים בכמה שנים (שנות אור) מאחורי ההגיון הבריא של כל אדם שעיניו בראשו.
קלקר גורם לסרטן? לא יכול להיות שתערובת כימיקלים רעילים שנדחסו יחד בתהליך מכני והפכו לכוס יגרמו לסרטן אם ישתו מהם נוזל חם!
מזל שיש מחקרים, אחרים לא היינו יודעים מה בריא לנו ומה לא.
וזה חלק ניכר מהבעיה. במקום לסמוך על האינטואיציה הבריאה שלנו אנחנו מתעלמים ממנה לחלוטין ומחכים למחקר או להנחיית משרד הבריאות או לכל דבר חיצוני לנו שיעשה עבורנו את הבחירה.
בואו נראה מה עוד אמרו לנו השבוע:
קבוצת חוקרים של ארגון הבריאות העולמי אומרים ששימוש בטלפון סלולרי עלול לסרטן… דא!!!
תגובת פורום החברות הסלולריות (מונופול במילה יפה?): צריך עוד אנטנות סלולריות… דא בריבוע!!!
תגובת האנשים ברחוב: דממה… שקט… צלצול טלפון נייד… דא!!! דא!!! דא!
נחזור לקלקר ולסרטן.
מוצרי קלקר עלולים לגרום לסוגים שונים של מחלת הסרטן, לרבות לוקמיה. כך הזהירה בסוף השבוע רשות הבריאות האמריקנית.
באזהרה שפורסמה הומלץ לציבור, ובעיקר לילדים ולנשים הרות, להימנע כליל משימוש במוצרי קלקר כמו צלחות וכוסות חד-פעמיות. האזהרה באה לאחר שמחקר שנערך לאחרונה העלה כי החומר סטיירין, המצוי בקלקר, גורם לסרטן. בימים אלה מתבצעים מחקרים נוספים בנושא, ואם הממצאים הסופיים יאוששו את התגלית, צפוי משרד הבריאות האמריקני להודיע רשמית על צירוף הקלקר לרשימת החומרים המסרטנים.
משהו מעניין שתפס את עיניי בעיתון ישראל היום שבו קראתי את הידיעה.
החוקרים אומרים שאחד המרכיבים המסרטנים בכלי הקלקר הוא: פורמלדהיד שהוא חומר רעיל ומסוכן ביותר לבריאות האדם.
מהכתבה בישראל היום:
עוד הזהירה רשות הבריאות האמריקנית כי החומר פורמלדהיד, המצוי במוצרי נייר ופלסטיק, מסרטן גם הוא. הפורמלדהיד הוא חומר בעל שימושים תעשייתיים ומעבדתיים רבים המיוצר במקרים רבים מאתנול. החוקרים ציינו כי החומר נמצא גם בסיגריות ולכן עלול לגרום למעשנים לסרטן בחלל הפה. כמו כן, הוזכר כי בקרוב ייערכו מחקרים נוספים בנושא.
עכשיו חידה:
איפה עוד יש פורמלדהיד?
…
…
…
בחיסונים.
פורמלדהיד בחיסונים (מתוך אתר חסון)
פורמלדהיד הוא מרכיב נפוץ בחיסונים ומצוין במפורש כמרכיב המונע רעילות בחיסון. נטען שהכמות קטנה מכדי להוות כל סיכון משמעותי למקבל החיסון. הוא משמש בתעשיות שונות כקוטל פטריות, קוטל חיידקים, חומר מחטא וחומר משמר. פורמלדהיד נמצא בשימוש נפוץ בחומרי בנייה ומתאדה לאורך הזמן – מה שהופך אותו לאחד מהמזהמים הפנים-ביתיים הנפוצים.
ע"פ ה NCI מכון הסרטן הלאומי האמריקאי החומר מסווג כמסרטן ע"י הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ואילו המועצה להגנת הסביבה האמריקאית רואה בו חומר שקרוב לוודאי מסרטן.
מחקרים על עובדים שנחשפו לפורמלדהיד מצביעים על קשר בין חשיפה לחומר ובין סרטן הסינוסים, סרטן בלוע העליון, סרטן המוח וייתכן גם סרטן הדם (לוקימיה) .
ה NCI גם מציין את ההשפעה של חשיפה ברמה נמוכה : עיניים דומעות, צריבה בעיניים, באף ובגרון, שיעול, צפצוף בנשימה, בחילה וגירוי בעור. יש אנשים רגישים מאוד לפורמלדהיד בעוד אחרים לא מגיבים כלל לאותה רמה של חשיפה.
חשוב לציין שכמויות הפורמלדהיד בחיסונים אכן נמוכות מאוד, אבל כמו בהרבה מקרים, בעוד שמרכיב אחד (מסוכן ורעיל ככל שיהיה) בכמות זעירה אינו יכול אולי להוות סיכון מיידי (מי מוכן לקחת את הצ'אנס לסיכון ארוך טווח?) השילוב שלו ביחד עם מרכיבים רעילים אחרים יכול להיות כבר מסוכן בהרבה.
קלקר הוא לא "תערובת כימיקלים רעילים שנדחסו יחד".
פורמאלדהיד מיוצר אפילו בגוף שלנו באופן טבעי.
כמו הרבה חומרים אחרים, כשהם בריכוז סף מסויים הם יכולים להיות מזיקים. כך למשל כל חומר אורגני ארומתי יהיה מסרטן. הפלא ופלא – יש חומצות אמינו ארומתיות. יש הרבה מאוד חומרים אחרים ארומתיים בגוף. זה לא לעניין למצוא מרכיב מסויים שבריכוז גבוה הוא מזיק ולהגיד שהמוצר הוא מקור לבעיות בריאותיות.
האם גזר אורגני מסוכן לבריאות? בהחלט, אם אתה אוכל אך ורק גזר אורגני. תאכל 4 ק"ג גזר ביום ושום דבר אחר חוץ ממנו ומכאן עד המפגש עם שורשים אחרים יהיה מהיר מאוד.
עין סקפטית וחקרנית היא דבר טוב, אבל אסור להוציא דברים מפרופורציה – כי זה פוגם באמינות.
אוקיי, אז קלקר היא תערובת של לפחות שני כימיקלים רעילים שנחדסו יחד – סטיירין ופורמלדהיד.
ולפני שתגיב ותאמר שהם לא נדחסו, אז זה רק ביטוי… מעולם לא הכנתי כוס קלקר.
יש כאלו שאומרים שפורמלדהיד אינו בטוח גם בריכוזים של פחות מ-1 PPM.
בפעם האחרונה שבדקתי, גזר במינון של 1 PPM בטוח לאכילה.
חוץ מזה, כפי שציינתי בבירור בסוף הכתבה, הבעיה היא בסכנות לטווח ארוך
וכן בשילוב של חומרים כימיים אחד עם השני, שילובים לא צפויים ולרוב רעילים.
בנוסף, האם אתה יודע אם פורמלדהיד המיוצר בגוף הוא בדיוק אותו הדבר כמו הפורמלדהיד שמוסיפים לקלקר?
יתכן בהחלט שאם היינו חיים בעולם נקי, ללא זיהום אוויר, בלי רעלים במים, בלי עשן ובלי צבעי מאכל מלאכותיים
אז היינו יכולים לשתות קפה מכוס קלקר בלי שיהיו לזה השלכות בריאותיות בטווח הארוך,
אבל אם יש כל כך הרבה זיהום למה להוסיף עוד כימיקלים רעילים למערכת?
ממה הכוסות בארומה עשויים?
אני ממש מרגישה אשמה כי אני שותה שם כמעט כל יום
למה שלא תשתי מכוסות חרסינה?
אני חושב שהכוסות בארומה זה מקרטון מצופה.
מצופה במה? אין לי מושג…
כוסות הנייר מצופות בPE. פוליאטילן. אני מניח שאתם מכירים פולימר המיוצר מנפט.
הבעיה בחומר היא שכאשר שותים בו משקאות חמים הוא פולט חלקיקים לתוך המשקה ומרעיל אותו.
לא רק זו , הוא גם אינו מאפשר את התכלות הנייר (נייר הרי מתכלה) ואינו מאפשר את מחזורו ובכך יוצר בעית פסולת, בעיה סביבתית ( זיהומית) ובעיה בריאותית.
אגב ניב! היות ואני קרוב מאוד לתחום האקולוגי אשמח מאוד להכין כתבת מידע על התחום. אני יעבוד עליה וישלח לך במייל -אולי תפרסם. מאוד מעניין.
בהחלט יואב.
שלח לי למייל את הכתבה.
שתיה חמה אך ורק מזכוכית, נירוסטה, וחרסינה.
תודה על הכתבה.
האם שימוש בקלקר ביצירת רצפות וקירטת יכול גם לסכן, או רק מגע ישיר? לידנו בונים בניין ומניחים תבניות קלקר לפני יציקת הבטון. מעניין אם הרצפה והקירות יפלטו אחר כך חומרים מסוכנים.