מחקר חדש מתאילנד חושף ממצאים דרמטיים לגבי היקף תופעת הדלקת הלבבית (מיוקרדיטיס או פריקרדיטיס) בצעירים לאחר חיסון נגד קורונה.
בנוסף המחקר מעלה ממצאים כלליים יותר לגבי תופעות לוואי לבביות לאחר חיסון פייזר בקרב נערים בגילאי 13-18.
אחת מתופעות הלוואי המוכרות והמוכחות של חיסוני ה-mRNA של חברות פייזר ומודרנה כנגד קורונה, הינה דלקת בשריר הלב או בקרום הלב, שנקראות בעגה הרפואית מיוקרדיטיס ופריקרדיטיס בהתאמה.
אלה מצבים רפואיים עם פוטנציאל מסכן חיים, ולחלקם השפעות בריאותיות ארוכות טווח. הקשר הסיבתי בין חיסוני הקורונה למיוקרדיטיס ופריקרדיטיס התגלה לראשונה בישראל, ומאז התפרסמו מחקרים שונים לגבי התדירות של התופעה לאחר החיסונים בגילים שונים, וכן בגברים לעומת נשים.
ילדים וגברים צעירים הינם בסיכון הגבוה ביותר, ועל פי מחקר עדכני ומקיף מהונג קונג, מדובר בשיעור של 1:2500 מתחסנים בשתי מנות של חיסון פייזר.
למרות היותו מקיף, המחקר מהונג קונג, כמו גם מחקרים אחרים, מסתמך על אבחונים קליניים של מתחסנים שהגיעו לבית החולים. הדבר מעורר חשש שההערכות הקיימות הינן הערכות חסר של הסיכון, בפרט כאשר ידוע שלמיוקרדיטיס ישנם לעיתים קרובות מופעים מאוחרים או תת-קליניים, בהם החולה אינו חווה תסמינים או חווה אותם ברמה מינימלית. הסיכון במצבים אלה גדול שכן פעילות גופנית מאומצת בנוכחות מיוקרדיטיס לא מאובחנת עשויה להוביל להתקף לב ואף למוות מדום לב.
ה-FDA אף דרש מפייזר לבצע מחקרי השלמה בנושא כאשר אישר את החיסון לשימוש באוגוסט 2021, אך עד כה לא דווחו תוצאות כלשהן.
כעת, מחקר חדש מתאילנד חושף ממצאים דרמטיים לגבי היקף תופעת הדלקת הלבבית בצעירים לאחר חיסון, ובנוסף מעלה ממצאים נוספים כלליים יותר לגבי תופעות לוואי לבביות לאחר חיסון פייזר בקרב נערים בגילאי 13-18.
המחקר הינו ייחודי שכן הוא פרוספקטיבי, כלומר עקב אחר מתחסנים באופן יזום, לפני ואחרי החיסון (בניגוד למחקר רטרוספקטיבי הבוחן נתונים של אנשים לאחר שחוסנו בלבד ולכן הוא פחות אמין).
המחקר מדווח על כ- 300 נערים ונערות שחוסנו בחיסון שני, לאחר שלא חוו כל תופעת לוואי משמעותית לאחר החיסון הראשון. לכל מתחסן נלקחו מדדים רבים ביום החיסון (לפני החיסון), 3 ימים ו-7 ימים לאחר החיסון ולאלה שחוו תופעות לוואי לבביות, גם 14 יום לאחר החיסון. המדדים כללו לחץ דם, אק"ג, אקו-לב ובדיקות דם לזיהוי מרקרים של הפרעות לבביות. בנוסף המשתתפים נתבקשו לדווח על סימפטומים.
התוצאות של המחקר מדאיגות מאד. מעל 29% מהמשתתפים חוו תופעת לוואי לבבית (קרדיו-וסקולריות) כלשהי לאחר החיסון, כגון לחץ דם גבוה, קוצר נשימה, דופק מואץ ודפיקות לב, וכאבי חזה. אצל 54 משתתפים (כ- 18%) נמצא אק"ג לא תקין.
בקרב 7 משתתפים, כולם בנים, נמצאו רמות חריגות של ביו-מרקרים לבביים, ומתוכם אחד אובחן עם מיו-פריקרדיטיס, 2 עם חשד לפריקרדיטיס ו-4 עם חשד למיוקרדיטיס תת-קליני (ללא תסמינים).
שניים מתוך אותם שבעה אושפזו בבית חולים, ואחד אף טופל במחלקת טיפול נמרץ.
מאחר שהמחקר כלל 202 נערים, מדובר על סיכון של קרוב ל- 3.5% לפתח מיוקרדיטיס או פריקרדיטיס (1 ל- 29 מתחסנים צפוי לסבול מתופעה זו), וזאת בלי לכלול את הסיכון מהמנה הראשונה של החיסון, ובלי לכלול מקרים שהתפתחו לאחר יותר משבועיים מהחיסון.
הממצאים לגבי מיוקרדיטיס תואמים מחקר בתצורה דומה שנערך על ידי הצבא האמריקאי לגבי חיסון אבעבועות שחורות שגם הוא חשף שיעורי מיוקרדיטיס גבוהים לאין שיעור ממה שהוערך על ידי מעקב פסיבי.
נציין כי מחקר ישראלי שנערך בבי"ח אסף הרופא בשיתוף נתוני קופ"ח כללית לפני מספר חודשים לא מצא עלייה בהיארעות מיוקרדיטיס או פריקרדיטיס לאחר תחלואה בקורונה.
מחקר נוסף מדנמרק מצא כי מתוך 74,600 ילדים מתחת לגיל 18 שנדבקו בקורונה, לא נמצא אפילו חולה אחד שסבל ממיוקרדיטיס.
מכאן נובע כי חיסון אוכלוסיית הצעירים חושף אותם לתופעות לוואי לבביות שעשויות להביא לתוצאות קליניות חמורות ביותר ואף למוות.
שיעור תופעות הלוואי הלבביות המתגלה מהמחקר הינו מעל ומעבר לכל סף בטיחות סביר ומוכר, ומוביל למסקנה אחת – חובה לעצור מייד את כל חיסוני הילדים והצעירים לקורונה!
מידע נוסף:
המחקר החדש מתאילנד – קישור
המחקר מהונג קונג – קישור
המחקר מבי"ח 'אסף הרופא' המראה כי אין עלייה במיוקרדיטיס לאחר תחלואה בקורונה – קישור
מחקר מדנמרק ב-BMJ – לא נמצא מיוקרדיטיס בחולי קורונה – קישור
הפרסום המקורי של מח"צ – קישור