תומכי המזון המהונדס גנטית (GMO) אומרים שאין הבדל אמיתי בין מאכלים אורגנים והלא אורגנים כיוון ששניהם מעוצבים בידיהם של האדם. יחד עם זאת ברגע שפני השטח של מזון לא אורגני נשרטים והשכבות מתקלפות אחורה, הערך התזונתי הנחשף הוא ללא ספק שונה ממזון אורגני שלם. כך לפחות מציע המחקר הגדול ביותר עד כה אשר השווה מוצרים מן החי אורגנים ללא אורגנים מן החי.
המחקר סקר יותר מ-200 מאמרים מדעיים, אשר בחנו את ההבדלים בין מוצרי חלב ובשר אורגנים ולא אורגנים. החוקרים מצאו שלמוצרי בשר וחלב אורגנים היו ערכים גבוהים יותר של חומצות שומן אומגה 3 בהשוואה למוצרים הלא אורגנים.
הגוף האנושי יכול לייצר את רוב השומנים מחומרי הגלם ושומנים אחרים של עצמו. הדבר אינו נכון כאשר מדובר בחומצות השומן אומגה 3. הם שומנים חיוניים, כלומר, הגוף אינו יכול לייצר אותם בעצמו וחייב להשיג אותם דרך האוכל. המוח האנושי בנוי ברובו מחומצות שומן אומגה 3, משתמע מכך שאוכל אורגני הוא כפשוטו אוכל למוח.
זהו כמובן לא סוד שלמזון אורגני יש ערך תזונתי איכותי יותר מלא אורגני. אך כבר שנים תומכי GMO טוענים שאין הבדל מהותי בין השניים. אלו אשר בוחשים בוויכוח המעייף הזה יהיו חייבים לפנות לקווים אחרים של הגיון כדי להצדיק את הרגלי האכילה כמו שנראה במחקרים המדעיים הנוכחיים.
"אנשים בוחרים מוצרי חלב ובשר אורגניים משלוש סיבות עיקריות: שיפור בתנאי המחייה של החיות, ההשפעה החיובית של חוות אורגניות על הסביבה והיתרונות הבריאותיים המורגשים" אמר CARLO LEIFERT מאוניברסיטת NEWCASTLE אשר הוביל את המחקר. "אך מעט מאוד ידוע על ההשפעות על האיכות התזונתית, אי לכך הצורך במחקר"
משווים בין תפוחים לתפוזים מפלסטיק
כדי לנתח את ההבדל בין שני המוצרים החוקרים בחנו יחד 170 מאמרים על מגוון מוצרים מן החי כמו גבינה, חמאה וחלב, ובנוסף 67 מאמרים על מגוון מוצרי בשר, הופכים בכך למחקר חסר תקדים בפני עצמו. תוצאות המחקר פורסמו ב british journal of nutrition.
הצוות גילה שבבשרים אורגנים יש בממוצע 47 אחוז יותר חומצות שומן אומגה 3 מבבשרים לא אורגנים, ובמוצרי חלב אורגנים יש בממוצע 56 אחוז יותר חומצות שומן אומגה 3 מבמוצרי חלב לא אורגנים.
מה אחראי על הבדלים אלו? החוקרים לא חיפשו גורם ספציפי, אך הציעו שהדרך שבה חיות אורגניות מגודלות וכמות העשב שהן צורכות מהווה חלק מהעניין. יש להדגיש שתוצאות אלו לא מוגבלות למזון אורגני בלבד ויכולים להכיל בתוכן כל מוצר אשר גודל ללא הדברה ודישון.
"ההבדלים בתוכן בין חומצות שומן או יוד קורים בעיקר כיוון שחיות אורגניות מקבלות את המזון שלהן מדיאטה מבוססת ליקוט כמו עשב, לעומת החברים הלא אורגנים." IAN GIVENS פרופסור לתזונה באוניברסיטת READING, שלא היה מעורב במחקר, אמר למקורות. "אתה מקבל את אותם שינויים בהרכבי המזון אם חיות לא אורגניות מואכלות במזון מלוקט ומעושר. זוהי בחירה של תזונה ולא של דרך המחייה החקלאית אשר עושה את ההבדל."
יש גם לציין שלחלב אורגני היה 14 אחוז פחות מהכמות היומית של דרישות היוד בגוף מאשר לחלב לא אורגני. לאלו אשר בחרו לצרוך רק מוצרי חלב אורגנים מלאים כדאי לוודא שהם מגיעים למכסת היוד היומית שלהם. תוספי יוד באיכות גבוהה זמינים כאן.
למרות שהאבחון התמקד בשפע של חומצות אומגה 3, אבחון מדעי מקיף ונפרד מצא שלמזון אורגני יש יותר נוגדי חמצון הקשורים לבריאות טובה יותר מאוכל קונבנציונלי, וגם כן שיעורים נמוכים יותר במתכות רעילות וחומרי הדברה.
שופע בנוגדי חמצון
המחקר הנ"ל גם כן פורסם באותו מגזין מדעי מכובד, the british journal of nutrition, נותחו יחדיו 343 מחקרים מרחבי הגלובוס, בזמנו, היה זה המחקר הגדול ביותר שניתח את ההבדלים בין פירות, ירקות ודגנים אורגנים ללא אורגנים.
פרופסור carlo leifert מאוניברסיטת ניו-קאסל, אשר הוביל את המחקר, מצא ש"אכן יש הבדל סטטיסטי מובהק ומשמעותי" בין מזונות אורגנים ולא אורגנים, כאשר לאורגנים יש 19 עד 69 אחוזים יותר נוגדי חמצון.
לדברי הצוות, הרמות הגבוהות של נוגדי החמצון הם בתיאום עם "אחד עד שתיים מחמשת החלוקות המומלצות לצריכה של פירות וירקות כל יום ולכן הנן משמעותיות וחשובות בכל הקשור לתזונת האדם, אם מידע המקשר(מרכיבים) אלו להשפעות הבריאותיות כאשר גוברת הצריכה של פירות ירקות ודגנים מלאים מקבלת אישרור.
ושוב, חוקרים מציעים שהערך התזונתי העליון יותר של מזונות אורגנים הן תודות לצורת הגידול. צמחים ממילא מייצרים מרכיבים נוגדי חמצון אשר נלחמים בהתפשטות מזיקים. כיוון שביבולים אורגנים לא משתמשים בריסוסים כימיים, רמות נוגדי החמצון נוטים להיות גבוהים יותר. בנוסף מזון אורגני מגודל להיות קשוח ולא מוטבע בהדברות מלאכותיות.
החוקרים גם כן מצאו ריכוזים גבוהים יותר של קדמיום, מתכת כבדה ורעילה ביבולים סטנדרטים. במיוחד, שאריות מחומרי הדברה היו גבוהים פי ארבע ביבולים "שגרתיים" בהשוואה ליבולים אורגנים. המחקר קיבל מימון מהאיחוד האירופי ומ-ORGANIC FARMING CHARITY.
למרבה הצער, תקני המזון של הEU לא באים לידי ביטוי בארה"ב. מוערך שכ80 אחוז מכל המזון הארוז בארה"ב מכיל מרכיבים מהונדסים גנטית. זהו אחד המקומות היחידים בעולם המפותח אשר יצרני מזון לא נדרשים לגלות האם מוצריהם נמהלו יחד עם מרכיבים מהונדסים גנטית.
המדע הוא נגיש והתוצאות ברורות. ההבדל התזונתי בין מזון אורגני למזון לא אורגני הוא לא פיקציה אשר נמצאת רק בדמיון של תנועות האוכל החדש. ההבדל הוא אמיתי. אל תתנו לאף אחד להגיד לכם אחרת.
מידע נוסף ומקורות למאמר:
(1) ScienceAlert.com
(2) HSPH.Harvard.edu
(3) TheGuardian.com
(4) HSPH.Harvard.edu
(5) FastCoExist.com
(6) NaturalNews.com
שני דברים
אחר, אני הייתי בטוח שבגדול אי אפשר למצוא זרע אחד לרפואה עלא פלנטה הזאת שהוא לא מהונדס גנטית כי זה בשליטת מונסנטו. אז תקנו אותי מה הסיפור עם זה כי אני קצת מבולבל
שתיים, יבול יכול להיות מגודל באופן אורגני ועם זאת להיות מהונדס
מונסנטו לא רוצה שיהיו זרעים שלה אצל אלה שלא שילמו עליהם,
אז בקיצור יש עדיין המון זרעים לא מהונדסים גנטית.
מי שמגדל אורגני כמעט תמיד לא קונה ממונסנטו… מן הסתם.
כל הרעיון במונסנטו זה הבלעדיות.
הזרעים שלהם הרבה פעמים לא מעמידים צאצאים כדי שתקנה עוד
פעם זרעים מהם.
מאוד נכון.. רק שלצערי שגידול אורגני מסחרי הוא לא ממש אורגני ועושים שימוש בחומרי הדברה "ירוקים" בכאילו.. נחושת למשל בריכוזים גבוהיים..
גדלו לבד הכי טוב או קנו מחקלאים קטנים
עוד דבר.. יש מה שנקרא זני מורשת – Heirloom שאלה זנים קדם תעשיתיים.. זנים שנוצרו ע"י משפחות חקלאים במשך דורות.. טיפוח והשבחה טבעית..
החלקאות האורגנית עושה שימוש בזנים מסחריים שיש להם עמידות גבוהה יותר ויותר יכולת שליטה על ההבשלה וכדומה..
אלה זנים שתכונות מסויימות שלא מתאימות לגידול בקנה מידה גדול פשוט סורסו מהם..
גדלו זני מורשת 🙂
https://www.facebook.com/groups/Israel.Heirloom.Coop
יש טיפה סתירה במה שאמרת אם תסביר אני אשמח.
אמרת מצד אחד החקלאים האורגנים המסחריים נאלצים להשתמש
בהרבה נחושת בשביל לרסס את הגידולים ומצד שני אמרת
שבגידולים הישנים,המורשת,לא צריך לרסס אבל הם פחות עמידים.
איך לא צריך לרסס אם הם פחות עמידים?
למה התכוונת שאי אפשר לגדל אותם בכמויות? שאי אפשר לצופף
אותם כי הם צורכים הרבה מינרלים ושטח?
לצערי הרב קיימת בכתבה הבנה.
לגבי תעשיית החקלאות האורגנית, מזון "אורגני" הוא מזון שגודל ללא התרערבות של חומרים כימיים לצרכי הדברת מזיקים ועשבים.
שימו לב שמזון חקלאי שגודל מזרעים שעברו הנדסה גנטית, ושהוא מזון "מהונדס גנטית" לכל דבר ועניין, אבל שגודל ללא התערבות של חומרים כימיים לצרכי הדברה, ייחשב כמזון א-ו-ר-ג-נ-י לכל דבר ועניין, תוך רמיסה, בנעל גסה, של חוקי ההגיון שלפיהם מישהו יכול לחשוב שמזון אורגני איננו מזון שעבר הנדסה גנטית.
ההינדוס הגנטי של המזון שלנו חילחל, בצורה כזו, אל ליבה של תעשיית המזון "האורגני".
רק בדיקה קפדנית בידי גורמים מוסמכים, והטבעה של תוית רשמית ומוסמכת שעליה יהיה מצויין "מזון שלא עבר שום תהליך של הנדסה גנטית" על אריזת המזון, תוכל להוות ערובה לכך שהמזון לא עבר הנדסה גנטית.