מדען הצליח להכליא עץ המניב לא פחות מארבעים סוגי פירות שונים!!!
תורגם עבור הפרויקט על ידי ענת פרידי
האומן סם ואן אקן הצליח לגדל עץ מיוחד במינו, אשר מסוגל להניב מדי שנה ארבעים סוגים שונים של פירות המכילים בתי גלעין.
פירות המכילים בתי גלעין הם פירות אשר מכילים גלעין בולט וקשה וסביבו בשר פרי וקליפה.
פירות גלעין הם פירות כגון אפרסק, שזיף או שקד.
ואן אקן, פרופסור לאמנות מאוניברסיטת סירקוס שבארצות הברית, מספר שבצעירותו גדל הוא באיזור כפרי, עם בני משפחתו, לפני שהחליט להיות אמן מקצועי ולמעשה, כך הצליח הוא לשלב בין תחום החקלאות ותחום האמנות בכך שפיתח הוא זן חדש של עץ המניב ארבעים סוגי פירות.
בשנת 2008 נודע לואן אקן שפרדס הממוקם בשטח המיועד לניסויים מדעיים בתחום הגידולים החקלאייים ונמצא בניו יורק, עומד להיסגר בשל קשיים כלכליים.
בפרדס זה גודלו מיני פירות מיוחדים, נדירים ועתיקים אשר הכילו בתי גלעין.
בשטח הפרדס היו עצים בני 150 ואף 200 שנה. ואן אקן הבין שפרדס זה הינו מיוחד במינו ושיש בו מיני פירות נדירים ושזוהי השקעה כדאית ומשתלמת לרכוש את השטח ולשמר את העצים המיוחדים והעתיקים.
הוא ערך ניסויים שמטרתם הייתה הכלאה של עצים שונים במטרה ליצור עץ אחד אשר יניב סוגים שונים של פירות מכל העצים אשר הוכלאו גם יחד.
ואן אקן ערך מעקב אחר 250 סוגי פירות המכילים בתי גלעין, ורשם לאורך השנה מתי כל אחד מהם הניב פירות, ולאחר מכן ערך השוואה בין הנתונים אשר גילה.
במקביל, החל הוא להכליא את שורשי העצים השונים, והוסיף להכליא עוד ועוד סוגים בתהליך מיוחד במינו.
הטכניקה משלבת הכלאה בין עץ שהוא מהווה מעין בסיס לבין חלקים מעצים אחרים במטרה ליצור עץ אחד שיש בו ענפים ובהם פירות ממינים וסוגים שונים.
בטכניקה, המדען לוקח שבב מחלק מסוים של העץ ומשלבו עם עץ הבסיס. לאחר תקופה, עץ הבסיס מצמיח ענף אשר מניב גם פירות מן העץ אשר הוכלא.
לאחר כחמש שנות ניסויים שערך המדען הניסוי אכן הצליח, והעץ הניב סוגים שונים של פירות, ארבעים במספר!
העץ אינו נראה שונה משאר העצים במהלך הקיץ, הסתיו והחורף. אולם בחודשי האביב, לפתע ניתן לראות פריחה בצבעים מדהימים של וורוד, לבן, אדום וסגול, וניתן לראות פירות שונים בעץ מדהים זה, כגון אפרסקים, משמשים, נקטרינות ודובדבנים. בחודשי הקיץ ניתן לראות שקדים.
עץ זה הינו ללא ספק מיוחד במינו, אולם גם בעל חשיבות מסיבות שונות.
ראשית, יש חשיבות לעץ משום שהוא עוזר לשמר סוגי פירות המכילים בתי גלעין. בנוסף, יש חשיבות לעץ מבחינה כלכלית, שכן פירות אלה נסחרים בשוק החופשי על פי קריטריונים שונים הכוללים חיי מדף, גודל הפרי, מראה הפרי וטעמו. ישנם אלפי מיני פירות עם בתי גלעין, אולם מיעוטם נסחרים ונמכרים במרכולים ברחבי העולם.
עד כה, המדען ואן אקן הצליח לגדל שישה עשר עצים אשר כל אחד מהם מניב ארבעים סוגי פירות.
עצים אלה נשתלו במוזיאונים, במרכזים קהילתיים ואף בתערוכות פרטי אומנות ברחבי ארצות הברית.
כעת, מתכנן ואן אקן לרכוש שטח פרדס ולשתול בו את העצים המוכלאים המיוחדים הללו.
נשאלת השאלה מה הוא מתכנן לעשות עם הכמות הרבה של הפירות? ואן אקן הגיב:
"אנשים רבים אשר מגדלים עץ בשטח החצר הפרטית שלהם הגיבו בחיוב כאשר הבינו שקיים עץ אחד אשר יכול להניב לא פחות מארבעים סוגי פירות שונים במשך מספר חודשים במהלך השנה, בניגוד לעצים הרגילים אשר מסוגלים להניב סוג אחד בלבד של פרי."
על כן ואן אקן מאמין שיוכל בעתיד גם להציע למכירה לציבור הרחב את הסוג החדש והייחודי של העץ אותו הוא הצליח להכליא.
מקור: Science Alert
אני בכלל לא מתרשם מ"הפיתוחים וההכלאות" כל הסיפור הזה בעיקר גרם ליצירת זנים מוחלשים שזקוקים ליותר השקיה יותר דשנים ויותר חומרי הדברה. הכלאות הם עקרים וכך לא ניתן להשתמש בזרעים שוב. כל הפיתוחים שנעשו נועדו בעיקר להגדלת היבול או שהוא יהיה עמיד נגד טפיל מסוים. וזה על חשבון הערך התזונתי והטעם. כאשר משתמשים רק בזן אחד במקום כל הגיוון הביולוגי זה יגרום לאיבוד זנים. איבוד זנים יגרום לסכנה עתידית אם הזן הנפוץ יותקף במחלה חדשה. השיטות הלא מהונדסות ליצירת זנים חדשים כוללות הפצצת הזרע בקרינה רדיואקטיבית או באמצעים כימיים ולא רק הדרך המסורתית. אני בכלל לא רוצה להיכנס לפשע האקולוגי שנקרא יבולים מהונדסים. כל ההכלאות והפיתוחים המהונדסים גרמו ליצירת פטנטים כאילו שהם המציאו משהו. בסך הכל לקחו מפה לקחו משם ויצרו זן נחות או אפילו מסרטן. בקיצור מה שאנחנו צריכים זה להקים חברה בישראל שתגדל ותשווק ירקות-פירות-דגנים שהם הרלום.
Heirloom
זני הרלום הם זנים שהאנושות השתמשה במשך אלפי שנים. זנים בריאים וחזקים מזינים וטעימים.
צריך להמציא עץ שנראה כמו עץ רגיל אבל מוציא
פרחים עם התכונות של הקנאביס THC ו-CBD ולשתול
בכל פינה בעיר.
וזה רעיון שכן ניתן ליישום ודי מהר,פשוט פונים למדענים
מאחת האוניברסיטאות במדינה שמתעסקים בהכלאות זנים(ויש הרבה כאלה)
ומבקשים מהם לעשות את זה.
מי מרים את הכפפה?
אח שלי זה כבר קיים ונעשה… ניתן לעשות הרכבה על לא מעט עצים כמובן שבעלי אנטרסים ילחמו בזה יותר מהשלטון ואני אומר לך מנסיון… הבעיה של הסטלן הנסייני היא עולם תחתון עוד לפני המשטרע אף אחד לא רוצה שאנשים יפסיקו לקנות. נסה ודע שעשועי מדע חלוק מה שמבצע אבל אוי לך לאמר היכן ומי… תמיד עדיף לאמר שמעתי ש… עצוב… מציאות.
יש לי משהו לספר לכם על התפתחות הלחם ובגלל שלא מצאתי נושא בעניין החלטתי לשים את זה פה.
קצת לעשות סדר בלחם.
לפני שנים רבות צמחה לה חיטה לא מתורבתת שלא עשו ממנה לחם אלא רק דייסה. השם באנגלית הוא..
Einkorn
הוא בעל 14 כרומוזומים בלבד, אותו מספר של כרומוזומים שיש בשיפון ושעורה שהם מינים קדומים של דגן.
איך ניתן להשיג את זה בארץ? לא ניתן. אלא אם כן אתם מזמינים את זה במיוחד.
אחר כך התפתחה לה החיטה המתורבתת שנאכלה במצרים העתיקה ביוון הקדומה וברומא של יוליוס קיסר…שנקראת חיטת אמר.
השם באנגלית הוא…
Emmer wheat
Triticum dicoccon
הוא בעל 28 כרומוזומים כמו חיטת דורום וחיטת קמוט.
איך ניתן להשיג בארץ? אם יש לכם מזל תשיגו את זה בבית הטבע ואם לא אז תזמינו.
חיטת דורום – הוא סוג של חיטת אמר מסוריה וטורקיה וגם הוא בעל 28 כרומוזומים והוא קצת יותר מודרני מחיטת אמר.
חיטת קמוט – חיטת קמוט זו הכלאה טבעית בין חיטת דורום וסוג של חיטה אחרת בשם.. Triticum polonicum
חיטת כוסמין – חיטת כוסמין היא חיטה שגודלה בימי הביניים והיא הכלאה טבעית בין חיטת אמר ועשב-עיזים. הערך התזונתי שלה נמוך והיא נחשבת לנחותה לעומת סוגי החיטה שקודמים לה. היא בעלת 42 כרומוזומים.
חיטה מודרנית – גם היא בעלת 42 כרומוזומים אך היא חיטה לא טבעית מתועשת ששינו לה את המאפיינים הגנטיים בכל מיני אמצעים לא טבעיים. הקרנה רדיואקטיבית אמצעים כימיים והכלאות אינטנסיביות. כדי ליצור שיבולים קצרים יותר בשביל המכונות שקוצרות את היבול וגרעינים פחות קשים כדי שהלחם יהיה רך ואוורירי. שינוי המאפיינים גרם לכך שהוא פגיע יותר למחלות ולכן צריך לרסס עליו יותר חומרי הדברה. והמאפיינים התזונתיים שלו מזיקים לבריאות.
חברה – אתם מציגים את זה כפלא טכנולוגי. אין פה שם ענין טכנולוגי או הנדסה גנטית .
מדובר על תהליך פשוט של הרכבה : לוקחים קטע מתוך צמח שממנו מתחיל עומד לצמוח ענף – נקרא עין ויוצרים בעץ היעד חתך בצורת T בקליפת העץ , את העין שהוזכרה לעייל חותכים בצורה מיוחדת כך שתוכל להיכנס לחתך שבעץ היעד.
את החתך סוגרים באמצעים שכל אגרונום מתחיל יודע.
הדבר ידוע ומוכר עשרות רבות של שנים. רוב עצי הפרי עוברים תהליך הרכבה . לדוגמא בעצי פרי הדר הבסיס הוא עץ החושחש – תפוז מר ועמיד ועליו אפשר להרכיב לימון תפוז מנדרינה וכו'.
וכמובן ניתן לעשות הרכבות חוזרות ונשנות ולקבל עץ שנותן מגוון פירות.
בוא נתחיל מפה
???התמונה 100% אמיתית