"בריאות היא מצב של רווחה גופנית, נפשית וחברתית מושלמת ולא רק היעדר מחלה" (ארגון הבריאות העולמי)
"מטרת האיורוודה הינה להגן על בריאות הבריאים ולהקל על סבל החולים" (סושרוטה סמהיטה)
איורוודה הינה שיטת הרפואה הטבעית והמסורתית של הודו ואחת משיטות הרפואה העתיקות בעולם, שהולכת ועדיין מתפתחת במרוצת אלפי השנים. "איו" – בסנסקריט משמעה 'חיים' (ולמעשה מדובר במכלול של הגוף, איברי החישה, ההכרה והנשמה), ו"וודה" פירושה 'מדע' או 'ידע'. זהו שם כללי מאוד התואם היטב לתורה הוליסטית העוסקת במגוון תחומי החיים באמצעות כלים רבים, וזאת על בסיס פילוסופיה ועקרונות נצחיים ואוניברסאליים. תורה זו משולבת בהרמוניה עם היוגה, האסטרולוגיה הוודית והטנטרה ועם תורות פילוסופיות ומעשיות אחרות. העקרונות הפילוסופים של האיורוודה מבוססים על המידע שהובא לעולם על ידי "רואים" קדומים המכונים "רישים", אשר מדטו בצורה עמוקה, כנה, ממושכת ועקבית – ודרך מדיטציה זו הם הצליחו להבין כיצד נברא העולם, מה קדם למה ומה היה בעבר הקדום. הם אף הצליחו להבין כיצד פועל גוף האדם, את הפוטנציאל הטמון בצמחים, מתכות ומינרלים ולמדו כיצד לנצל את כל אלה למען האנושות. האיורוודה הינה שיטת רפואה מלאת חכמה ושלמה הפועלת למען שיפור הבריאות, מניעת וריפוי מחלות.
האיורוודה מדריכה אותנו כיצד לחיות חיים מאוזנים למען מניעת מחלות וכאב וכיצד לטפל במחלות. צ'אראקה סמהיטה (הטקסט הקדום ביותר של האיורוודה, מתוארך לשנת 800-1000 לפנה"ס) מסביר לנו שהסיבה הראשונה למחלה הינה אובדן האמונה באלוהים. במילים אחרות, כאשר אנשים לא מזהים את האלוהי השוכן בכל היצורים, כולל בתוך עצמם, הפירוד הזה מוביל לפער, הפער מוביל לכמיהה לאחדות, והסבל הזה מהווה את תחילת המחלה הרוחנית, המנטאלית והגשמית. השפעות חיצוניות על הבריאות כוללות את השעה ביום, את העונות, התזונה ואורח החיים.
האיורוודה חובקת בתוכה מגוון עשיר של תרופות מעולם הצמחים, החי והמינרלים. למרות שהאיורוודה לא שוללת אף חומר כבעל שימוש רפואי פוטנציאלי, 'רק' כ-1,000 חומרי מרפא וכ-8,000 פורמולות רפואיות כלולים בספרות האיורוודית הקלאסית. הרופא, התרופה, המסייע הרפואי והמטופל מהווים את 4 עמודי התווך של האיורוודה. חובת הרופא כרוכה ביכולת שיפוטיות בנוגע למטלותיו, מהמסייע הרפואי מצופה להכין את התרופות ולמלא את חובותיו, ותפקיד המטופל הינו לספק היסטוריה מדויקת לגבי מחלותיו ולעקוב אחר הנחיות הרופא. 3 עמודי התווך של בריאות האדם מוסברים כמזון, שינה והתנהגות מינית נאותה. האיורוודה מורכבת משמונה ענפים קלאסיים: רפואה פנימית, מחלות הנוגעות באיברים שבאזור הראש, כירורגיה, תורת הרעלים, גירוש שדים (פסיכיאטריה), רפואת ילדים (ונשים), חידוש נעורים ומדע מעוררי האון. היעד העיקרי הינו שמירה על הבריאות, יותר מאשר הטיפול במחלה, בעת שבריאות איננה רק העדר מחלה, אלא מצב המושג לאחר הליכה מתמדת בהמלצות האישיות שניתנו על ידי המרפא האיורוודי.
פיסיולוגיית האיורוודה מסבירה את פעולות הגוף על ידי תיאוריית הטרידושה (הדומים במידת מה למושגי הליחות מתוך הרפואה היוונית המסורתית) – שלרוב מתורגמים כרוח, מרה וליחה. דושות אלו מבצעות את כל הפעולות החיוניות של הגוף. תיאוריית הטרידושה הינה בסיס הפילוסופיה והפרקטיקה ואף לב התורה האיורוודית. "טרי" בסנסקריט משמעו שלוש, ו"דושה" – "הנוטה לצאת מאיזון". הטרידושה הינם שלושה כוחות-חיים עיקריים הפועלים בגוף, שלושה מאפיינים פיזיולוגים ונפשיים המלווים כל תהליך בחיים. שמותיהם – ואטה "המניע", פיטה "המעכל" וקאפה "המחזיק דברים יחדיו". במידה רבה הטיפול האיורוודי משמעו איתור חוסר האיזון בטרידושה (כלומר עודף או חוסר בדושה מסוימת) והחזרה לאיזון, כך שהמחלה מוסברת כחוסר איזון בין 3 הדושות, או במונחים יותר פילוסופיים, כתוצאה משימוש שגוי בגוף, טעויות בשיפוט או הזמן החולף. רמת חוסר האיזון קובעת אם המחלה הינה קלה, קשה או בלתי ניתנת לריפוי. כמעט כל בני האדם נולדו עם חוסר איזון בסיסי בין 3 הדושות, שגורם לנטייה לפתח מחלות מסוג מסוים. הטרידושה מבוססים על תורת חמשת האלמנטים היסודיים האוניברסאליים – אדמה, מים, אש, אוויר והיסוד החבוי שהינו חלל-מרחב. מעבר ל-1,000 מחלות צוינו בטקסטים הקדומים, רבות מהן ביחד עם הגורמים למחלה כמו גם הסימנים, התסמינים, תהליך התפתחות המחלה, הפרוגנוזה הרפואית ואף הטיפול המומלץ לכל מחלה. כדוגמה מפורסמת לאבחון איורוודי, נציין שמחלת הסכרת אובחנה בכך שנמלים נמשכו במידה חריגה לשתן האדם. אחד הגורמים הגדולים ביותר לתדהמה בנוגע לאיורוודה, נוגעים בניתוחים הכירורגיים ומידת הצלחתם, כבר לפני מעל 2,000 שנים (בין היתר, תוארו ניתוחים לטיפול בטחורים ופיסורה, ניתוחים קיסריים, הוצאה של אבני מרה, טיפול בקטראקט, פתיחת החזה לריקון מוגלה, הוצאת השקדים ואפילו ניתוחים פלסטיים). כך אפשר לראות בהודים כחלוצי הניתוחים הפלסטיים המודרניים.
כיום, במקום לבטל את האיורוודה בזלזול כאמונות טפלות; מדענים, רופאים מערביים והציבור הרחב בהודו ואף ברחבי העולם כולו, מכירים יותר ויותר בסגולות ומעלות האיורוודה. בסוף המאה ה-20, כבר היה ניתן למנות מעבר ל-6,000 רופאים איורוודיים מוסמכים (בעלי תואר ממשלתי באיורוודה B.A.M.S., לימודים האורכים 5.5 שנים). כיום ישנם מעל 300 מוסדות לימוד איורוודה רשמיים בהודו ונפאל, ויותר ויותר מחקרים איורוודיים המבוצעים תחת הסטנדרטים של הרפואה המערבית.
למעוניינים, לחצו כאן למבחן פשוט לקביעת הדושה.
"ואטה, פיטה וקאפה הם שלושת הדושות, בקצרה; הם תומכים בגוף כל עוד הם במצבם הטבעי והורסים אותו כאשר אינם" אשטנגה הרידיה, סוטרה סטהנה, פרק 1, פסוק 6
רוצים להיות בריאים? קודם כל אל תשתו מהברז. ותשתמשו במשחת שיניים נטולת פלואוריד, תזהרו מסתימות שיניים שחורות (כספית),תזהרו ממלח ורוד -זו תרמית, תזהרו מחיסונים, אל תקנו מוצרים עם רכיבים מהונדסים-מזוהמים גנטית וזה כולל במבה, מוצרי אסם ותלמה, נסטלה, או כל חברה שמסתירה אינפורמציה לגבי רכיבי המוצר. השתדלו לקנות מוצרים אורגניים נטולי חומרי הדברה, היזהרו ממאכלי סויה כי רובים מהונדסים גנטית, בשום פנים ואופן אל תקנו שמן קנולה – הוא מהונדס גנטית. אל תקנו חלב או גבינות מחלב פרה אלא אם זה אורגני. שתו חלב-אורז במקום. גבינות עיזים וכבשים הרבה יותר בריא, אל תקנו לחם שמכיל חיטה – קנו רק לחם כוסמין או שיפון. בשר פעם בשבוע זה מספיק השתדלו אורגני. ביצים -אורגני. לישון כמה שיותר זה בריא מאוד.
״תזהרו ממלח ורוד -זו תרמית״ דייב תסביר בבקשה.
המלח הורוד מכיל פלוטוניום עופרת נחושת כספית קדמיום ארסן פלואוריד והרשימה ארוכה
מדובר בחומרים מסוכנים מאוד לגוף
http://www.saltnews.com/chemical-analysis-natural-himalayan-pink-salt/
יש לכם דפים שמוכיחים שזה תרמית?
זאת אומרת ביקורת מסודרת.
היסודות שצוינו כאן נמצאים בכל מקום כמעט.
המינון קובע.
מלח ההימליה אמור להיות הכי טהור כי לכאורה שהה מתחת ללבה אלפי שנים ולא הזדהם מהחיים המודרניים אבל עדיין מספיק שהוא נחשף לעולם וכבר מתחיל להזדהם כמו כולם.
אז איזה מלח מומלץ?
לגבי המלח הוורוד,
הקישור שהבאת דייב זה פרסומת למלח וורוד. לגבי רוב המתכות שהזכרת – הבדיקה שהם מביאים אומרת שהם נמצאים כה נמוכה שהם אינם ניתנים לזיהוי.
אין פה שום פרסומת אלא רק פירוט המרכיבים
ניתנים לזיהוי – יש טבלה שמפרטת בדיוק רב
אפילו כמות מזערית של פלוטוניום וכספית ועופרת הם סכנה גדולה
אני לא מסכים אתך דייב. המרכיבים הללו נמצאים והיו תמיד בכל מזון שאנו אוכלים. פלואוריד לדוגמא באמת בריא לגוף ולשיניים. העניין שיש את הצורה הטבעית שלו – אמין פלואוריד שאינה מזיקה ואף בריאה ויש את הצורה הסינטטית שלו סודיותם פלואוריד. ששמה נקשר לבעיות הבריאות.
גם כספית המינונים שמצויים בדגים אינם מזיקים והם גבוהים יותר מאלו במלח. אני חושב שהמלח דווקא חיובי. הוא מכיל המון מינרלים חיוניים לגוף ולמוח.
איורוודה היא שיטה עתיקת יומין- המצליחה בארה"ב ואירופה בהרבה מאשר בהודו-שם מאמיניה פוחתים. בני המעמד הבינוני ומעלה בהודו–עם רבים מהם שוחחתי –טענו שהטיפול בשיטה זו פשוט איננו עוזר. אגב זה מה שקורה לרפואה הסינית. בישראל-הצלחה מסחררת. בסין–ירידה יורדת. אותו נימוק.צחי
שלום צחי,
לפי מה שראיתי ושאני יודע, מאמיני האיורוודה בהודו לא פוחתים אלא ההיפך. הם פחתו, אבל בשנים האחרונות הם בעלייה.
האיורוודה כרפואה בת אלפי שנים חוותה מספר מעגלים. הכיבוש המוסלמי לדוגמה דיכה את האיורוודה. ההשפעה הבודהיסטית לדוגמה פגעה מאוד בענף הכירורגי של האיורוודה. אבל כנראה שהמהלומה הכי רצינית הגיעה בזמן השליטה הבריטית, לדוגמה דרך כריתת האצבעות של ההודים מתרגלי האיורוודה כדי שהם לא יוכלו להעביר הלאה את ידע המארמות (נקודות הלחיצה האזוטריות) ושיטות אחרות. הבריטים, מתוך רצון צר להנציח את מה שאנחנו מכנים רפואה מערבית, עבדו המון על החינוך של המקומיים כדי לגרום להודים לחשוב שהאיורוודה אינה יעילה ושלעומתה הרפואה האנגלית-המערבית היא מאוד יעילה. ההודים כמו הודים ראו באדם הלבן כעליון וסמכו עליו בהתחלה. אחד הטריקים הידועים של הרפואה המערבית לפני כמאה שנים, היה לכנות את עצמה רפואה קונבציונאלית ואת הרפואות האחרות כרפואות משלימות/רפואות אלטרנטיביות, כדי להשפיע על דעת הקהל.
אבל בשלושים השנים האחרונות ובייחוד בעשר השנים האחרונות, חלה עלייה בהתעניינות באיורוודה במערב (אירופה וארה"ב בעיקר, אבל כמובן גם בישראל) וזה הביא לעלייה מחודשת של האיורוודה גם בהודו.
בנוגע למה שציינת שדיברת עם בני המעמד הבינוני. חלק ענק מהם למעשה לא ניסה כלל את האיורוודה, אלא מאמין לחינוך 'המערבי' שהוא קיבל. רבים מהם מגיעים כיום לאיורוודה רק עם מחלות כרוניות שהרפואה המערבית כשלה לטפל בהן (דלקות מפרקים, סכרת, אסטמה, מחלות אוטואימוניות, מחלות עור, מחלות נוירולוגיות, סרטן, שחפת וכן הלאה) וחלק גדול מההודים רק כך מגלים להפתעתם הרבה שהאיורוודה מאוד יעילה בהרבה מהמקרים, בניגוד למה שהם חונכו בצעירותם.
מה שיואב כתב גם נכון, שגם בהודו היום רוב האנשים מחפשים טיפול מהיר בניגוד לטיפול מעמיק.
כיום בהודו גם המעמד הנמוך ברובו עדיין משתמש ברפואה המערבית, אם כי פעמים רבות באזורים הכפריים (שמהווים כמובן חלק ענק מאוכלוסיית הודו) יש מרפאים מקומיים שהם לא לגמרי איורוודיים, אלא יותר בעלי אוסף של תרופות סבתא שהועברו מאב לבן במשך הדורות. ברור שהודו ענקית ולכן יש הבדלים גדולים בין מדינה למדינה בתוך הודו (לדוגמה בטמיל נאדו ה'סידהא' נפוצה לא פחות מהאיורוודה, ולקרלה יש שיטת איורוודה משלה שקצת שונה מהאיורוודה שבשאר הודו).
צחי מה זכתה אומר אולי נכון אבל זה בטח לא בגלל שהאירודה לא עובדת. המעמד הבינוני גבוהה מושפע מתרבות המערב והורגל לחשיבה מקובעת של המדע המודרני. הרצון בסיפוקים מידיים ותרופות לסימפטומים ולא רפואה לגורם המחלה כמו שהרפואות המסורתיות מציעות.
הם הסיבה לכך שיש פחות ופחות מאמינים.