האם חברות התרופות מעסיקות רופאים שמשמשים ככותבי צללים למחקרים רפואיים מטעמם?
לפי עדויות חדשות, רופאים מסכימים ששמם יהיה רשום על מחקרים רפואיים שנכתבים על ידי עובדים של תעשיית התרופות, על מנת לתת אמינות גדולה יותר למחקר הרפואי בעיני הציבור.
עיתון ה”גרדיאן” הבריטי גילה שאחד ממומחי העצם הגדולים של בריטניה עומד בפני צעדים משמעתיים עקב האשמות שהיה מעורב ב"כתיבת צללים".
התופעה יצאה לאור דרך מסמכים שנחשפו בבתי המשפט בארה”ב שהציגו התנהלות שבה רופאים מסכימים להיות 'הכותבים' במחקרים שלמעשה נכתבו על ידי עובדים של חברות התרופות.
לרופאים אומנם יש גישה לחלק מהנתונים אבל אין להם גישה לכל העובדות והעדויות של ניסוי התרופות שעליהן מסקנות המחקר מתבססות.
המסמכים הראו שהועדה הרפואית הכללית זימנה את פרופסור ריצ'ארד איסטל מולה.
איסטל, מומחה לעצמות באוניברסיטת שייפילד הודיע שהוא הרשה ששמו ירשם ככותב ראשי של מחקר על תרופה לבריחת סידן על אף שלא היתה לו גישה לכל הנתונים שעליהן מסקנות המחקר היו מבוססות.
עובד של חברת התרופות פרוקטור וגמבל (החברה האמריקאית שמיצרת אקטונל-תרופה לבריחת סידן) היה הכותב היחיד שהיו לו את כל הנתונים.
מומחים מאמינים שהמנהג הזה נפוץ ביותר בבריטניה.
בדוגמא לכאורה אחרת, יועץ קרדיולוגי טען שמומחה ששמו נרשם ככותב מסמך רפואי נפטר בכלל, לפני שאותו מחקר רפואי החל.
פיטר וילמשורסט, מומחה לב מבית החולים המלכותי “רוסברי”, היה מעורב בוויכוח לגבי מחקר שהוא היה שותף ב”עיצובו”, שעיקרו היה החדרת רכיב לסתימה של חור בלב.
הוא טען שהיצרנים סירבו לתת לו גישה לכל הנתונים והוא היה מודאג מאמינותו של הממחקר.
הוא סירב לחתום עליו ולא נרשם כאחד הכותבים שלו.
לפי וילשמורסט אחד האנשים שהוא נקב בשמם הוא באמת “כותב צללים(רפאים)”, אנתוני ריקארדס, כקרדיולוג היה אומנם מעורב בדיונים המוקדמים אך נפטר לפני תחילת המחקר עצמו.
החברה שמימנה את המחקר, חברה אמריקאית בשם “מדיקל אן.אם.טי” תובעת את וילשמורסט על הערות שנתן בהרצאתו לגבי המסקנות של המחקר שפורסמו לאחר מכן באתר של כתב עת רפואי.
עקב אירועים אלה קרן צדקה בריטית “HealthWatch” פתחה בגיוס תרומות לתמיכה בוילשמורסט, שקיבל מהם ב-2003 גם פרס הוקרה על מאבק בהתנהגות לא הולמת במחקרים רפואיים אקאדמיים.
המסמכים האמריקאים חשפו ש-Wyeth, אחת החברות הגדולות שהיו מעורבות, העסיקה סוכנות לכתיבה רפואית במטרה לקבלת מחקרים חיוביים על תרופת ה-Prempro (תרופה הורמונלית לסרטן שד) ולקידומם בכתבי עת רפואיים.
הסוכנות הגתה רעיונות למחקר ולמסקנות אודות יתרונות התרופות ואז רשמה מסגרת בסיסית ואפילו טיוטה ראשונית לפני שהציעו את זה לרופא כלשהו על מנת שיסכים ששמו יהיה רשום על המחקר.
אומנם הרופאים ראו טיוטיות ותיקונים, אך המבקרים טוענים שהתוכן והמסרים היו בידי הסוכנות.
מיילים ותזכירים מראים שרופאים עסוקים רבים מהאקדמיה חתמו את שמם על המחקרים הסופיים.
מסמכים רבים הם רשומות של תכנון פגישות, היכן אנשי הסוכנות יפרסמו את המאמרים שלהם שיכתבו, הצעות על “סופרים” אפשריים וכתבי עת לפרסום.