איכות הסביבה בישראל – חלק שלישי בסדרת המאמרים על הקשר בין התזונה לאיכות הסביבה
בישראל של המאה ה-21, חקלאים שוטפים את חומרי ההדברה בהם הם משתמשים היישר לתוך הירדן, לכנרת, לנהר הקישון, לירקון, לבריכות הדגים ולשכבת מי התהום.
הם משתמשים בחומרים רעילים ביותר באישור משרד הבריאות.
ביניהם חומרים האסורים לשימוש בכל ארץ אחרת, בעולם המערבי או בעולם השלישי.
מדוע אם כך, הגופים האמורים לפקח על נושאים אלו, אינם עושים דבר?
התשובה נעוצה בתאגידים פיננסיים הקובעים למעשה את מדיניות משרד החקלאות וחמור מזה, גם את מדיניות משרד הבריאות. (דר' ישראל ברזילי, ראש האגף לחומרים מסוכנים במשרד לאיכות הסביבה).
מאחר ואין כלל פיקוח על הדברת המזון בארץ, נוצרים מחדלים מזעזעים המשפיעים באופן ישיר על תמותת אזרחי ישראל ממחלות כמו: סרטן לסוגיו, שבץ, הזדקנות בטרם עת ועוד.
לכל סוג של חומר הדברה נקבע זמן הפסקת ריסוס כדי לאפשר לחומר להתנדף לפני הגעת המזון לצרכן.
כתוצאה ממחדלי משרד הבריאות והחקלאות, ובאין חקיקה מסודרת לפיקוח על חומרי הדברה בחקלאות, לא שומרים החקלאים על מועדי הפסקת הריסוס וכך המזון המגיע לשולחננו מלא בחומרי הדברה מסרטנים.
"ישנה אפשרות מסוכנת שלכל חומרי ההדברה יש פוטנציאל לגרום לנזק מוחי בטווח הארוך"
, כך לפי ד"ר פרנק דופי, מאוניברסיטת הארווארד.
קליטת חומרי הדברה מירקות, פירות, בשר בקר ועופות, מונעת את ייצורם של שני אנזימים בין החיוניים ביותר לגוף האדם.
כתוצאה מכך מצטברים נזקים חמורים ביותר: פגיעות בלב, כאבי שרירים, פגיעה במערכת העיכול ובראייה, עצבנות, סחרחורת, חוסר שינה, אגרסיביות, עייפות, אפתיה, ירידה בקושר ההקשבה, פגיעה בזיכרון, הפרעה בנשימה ודיכאונות.
כדי לפתור את המצב ולמנוע פגיעה מיותרת בגוף, ניתן להחליף את צריכת הפירות והירקות הרגילים בצריכת פירות וירקות אורגניים הגדלים ללא ריסוס ושימוש בדשן כימי.
חומרי ההדברה במזון:
מלפפונים: להשמדת מזיקים וחיידקים במלפפונים משתמשים באנטיביוטיקה מסוג: סטרפטומיצין (streptomycin), אנטיביוטיקה זו מיועדת לבני אדם וקליטתה עקב אכילת המלפפונים גורמת לסבילות גנטית בחיידקים לאנטיביוטיקה זו.
ענבים: ענבי סוף העונה נחשבים למתוקים יותר אך גם ליותר מורעלים, בשהייתם של הענבים על הגפנים, מצטברות כמויות גדולות של חומרי הדברה רעילים כגון: "פרטיון", "דיאניזון", ו"כלורופיפוס".
תות שדה: בגלל רגישותו הרבה של הפרי, הוא מרוסס בחומרי הדברה ממש לפני שיווקו, למרות שזו עברה ברורה על החוק.
ברוב תותי השדה שנבדקו נמצאו חריגות גבוהות של חומרי הדברה.
עגבניות: חומרי ההדברה שמשתמשים בהם לריסוס עגבניות שיכים לסוג אורגני-זרחתי.
חומר זה רעיל ומסוכן ביותר ועלול לגרום במינונים נמוכים להפרעות במערכת העצבים, כאבי ראש, בחילות, חולשת שרירים והפרעות בראייה. תפוחי אדמה: שימוש בכמויות גדולות ביותר של "כלורופראן" העלול לגרום לפגיעה בבריאות הצרכנים.
תירס: התירס מרוסס בחומרי הדברה המתפרקים רק לאחר 36 חודשים. ככל שעובר זמן רב יותר בין הריסוס להתפרקות החומר, נגרם יותר נזק לקרקע, לבעלי חיים הניזונים מהתירס וכמובן לבני האדם.
בננות ואפרסקים: פירות אלו נקטפים ירוקים ועוברים תהליך של הבשלה מלאכותית הנקראת "הבחלה". בתהליך זה "מופגז" הפרי בגז אטילן (Ethylene), גז רעיל המשמש יסוד בתעשיית הפלסטיק והמופק מנפט.
אגוזי פיקן: את עצי הפיקן מרססים בחומר הדברה טימיק, חומר הידוע ברעילותו הרבה.
דגים: למרבית בריכות הדגים מוזרמים הורמונים וחומרי הדברה, למזון הדגים מוחדרת אנטיביוטיקה. ההורמונים עלולים לגרום לאימפוטנציה, לספירת זרע נמוכה ולעקרות. האנטיביוטיקה וחומרי ההדברה עלולים לגרום לסרטן.
בשר: בעלי החיים מפוטמים באוכל על בסיס בשרי כגון קמח עצמות ושאריות בשר האסורים לאכילת בני אדם. הבקר, כידוע הוא צמחוני ואכילת אוכל מסוג זה גרמה לפריצת מגפת הפה והטלפיים בראשית שנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000. למזונם מוחדרת אנטיביוטיקה בכמויות עצומות והורמונים ניתנים על בסיס קבוע כדי להגדיל את משקל התוצרת הבשרית וכך להרוויח יותר כסף. בשר, דגים ומוצרי חלב הם המקור העיקרי לשאריות של חומרי הדברה, אנטיביוטיקה והורמונים מאחר וחומרי ההדברה והכימיקלים נוטים להצטבר ברקמות שומניות, רקמות המצויות בעיקר במזון זה. הפתרון היחידי למזער את סיכון הכימיקלים המצטברים בגופינו הוא לצרוך מזון הנמצא במקום נמוך יותר בשרשרת המזון, קרי, מזון צמחוני. ככל שהמזון נמצא במקום גבוה יותר בשרשרת המזון הוא נמצא יותר במגע עם חומרים וכימיקלים מסוכנים, שבסופו של דבר נספגים בגופינו.
מצב המים:
אין זה סוד שמצב משק המים בישראל נמצא במשבר החמור ביותר בתולדותיו. עדות מזעזעת על מצב מי השתייה בארץ נשמעה מפי ד"ר אורי מרינוב, לשעבר מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה:
"אנחנו במצב של קטסטרופה, כן, ממש קטסטרופה בתחום איכות המים. יש זיהום מסוכן ומתמשך של מי-התהום בארץ. יצטרכו לפסול עוד ועוד בארות וניאלץ לייבא מים לישראל. כאן נגרם נזק בלתי הפיך. בקרוב אנו צפויים להתפרצות מחודשת של נגיף הפוליו, כי למרות הבטחות בגובה הרים, שהבטיחו אחרי פרוץ הוירוס בספטמבר 1988, לא נעשה דבר. תשתית הביוב ברוב חלקי הארץ קורסת, הביוב פורץ למי-התהום ומשם למי השתייה. נגיפים חודרים לברזים בבתים. אבל אנו צפויים לדברים קשים יותר מפוליו: חומרים כימיים מסרטנים!"
בכנס על איכות המים שנערך בטכניון ב-1988, מציגים אישים בכירים נתוני אמת על המצב:
הסיכוי של ישראלי לחלות במחלת מעיים ובסרטן גבוה פי-18!!! מאשר כל אזרח אמריקני. (טד טולצינסקי, מנהל היחידה לבריאות הציבור לשעבר במשרד הבריאות)
ישראל עומדת בפני אסון, שיהיה חריף אף יותר מההתפרצות האחרונה של הפוליו. (יחזקאל זכאי, מנהל "מקורות")
יש כבר היום אחוז של מי-תהום, שיש בהם ריכוזים גבוהים של חומרים מסרטנים. מספיק שאלה יתרכזו בקידוח גדול אחד, המספק לאוכלוסיה נרחבת מים, כדי שתתחולל כאן התפרצות מחלות סרטן שלא ידעו להסבירה. (פרופ' מנחם רב-הון, מומחה לאיכות המים בטכניון)
לפני שנים התגלו בארה"ב עשרות מקרים של לידות פגומות בגפיים. התברר שהאסון נובע מזיהום המים בחומרים כימיים רעילים. מנהלי המפעלים ישבו בבית הסוהר, מלבד סכומי העתק ששילמו בתור פיצויים. מהמם הזלזול בטיהור השפכים של המפעלים הגדולים בישראל. (פרופ' ג'ון נובק, מרצה אורח מאוניברסיטת וירג'יניה.
הכלור במים:
מחקר שנעשה על 5,000 נשים בארצות הברית הראה קשר ברור בין מומים בלידה והפלות אצל נשים ששתו מים עם כלור לעומת נשים ששתו מים ללא כלור.
לקבוצת הנשים ששתו מים עם כלור אירעו 8.4-13.1 אחוזי הפלות, לעומת 7.7 אחוזי הפלות אצל נשים ששתו מים ללא כלור.
ההפרש בין מומי הלידה היה גדול פי-4: 2.6-6.2 אחוזים אצל נשים ששתו מי כלור, לעומת 0-1.6 אחוזים אצל נשים ששתו מים ללא כלור. כלור משמש את רוב ממשלות העולם לחיטוי המים מחיידקים כגון כוליפורמים. אך מה שממשלות העולם לא רוצות שתדעו הוא שכלור הוא כימיקל מסוכן המזיק לבריאות בדרכים מעטות שכבר נחקרו ובדרכים רבות שעוד לא נחקרו. לאדם הרוצה לשמור על בריאותו ובריאות ילדיו אין מנוס משתית מים מינרלים או בשימוש במסנן קבוע, מהסוג של סינון משולש: אור אולטרה סגול, סינון פחמי וסינון
רגיל.
זיהום אויר:
הסכנה באכילת מזון מרוסס בחומרי הדברה, ידועה וניתן למונעה באכילת מזון אורגני. הסכנה בשתיית מי ברז עם כלור ידועה וניתנת למניעה בעזרת מסננים מתאימים. אך את הסכנה בנשימת אוויר מזוהם אי אפשר למנוע. אלא אם נלך עם מסנני אויר על אפנו. (כפי שנוהגים רבים מתושבי טוקיו המזוהמת).
זיהום האוויר הוא מחדל נוראי של ממשלות העולם שראו רק את הקידמה לנגד עיניהם והזניחו כליל את בריאות התושבים עליהם הם הופקדו. יום אחר יום, שעה אחר שעה, אנו נושמים אויר מזוהם, מלא בגזים מסוכנים, עם חלקיקים של פיח, עופרת, אלומיניום, אסבסט, אבץ, קדמיום ובריליום.
בתי הזיקוק של מפרץ חיפה מזרימים מאות אלפי מטרים מעוקבים של גזים רעילים וגורמים לכך שחיפה מחזיקה בשיא המפוקפק למקרי אסטמה אצל ילדים וקשישים, מקרי סרטן ומחלות ריאה.
אין צל של ספק שרמת הזיהום הגבוהה בחיפה היא הגורמת לפגיעה בבריאות, אך מפעלי הזיקוק ממשיכים בזיהום האוויר ללא כל נקיפות מצפון, וכל ממשלות העבר עד כה לא טיפלו בבעיה.
מוסדות שתפקידם להגן עלינו התירו לתעשייה לפלוט כמויות כפולות ומכופלות של גופרית דו-חמצנית, לעומת המותר בארצות המערב.
לא ניתן להימנע מהמסקנה שבצע כסף ורדיפת ממון הנחו את מקבלי ההחלטות ולא שמירה על בריאותנו.
קבוצות הסיכון: תושבי ערים מתועשות הם בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר. תל-אביב, חיפה וירושלים הן הערים המזוהמות בארץ והן קרובות להגדרה של ערים מזוהמות ללא תקנה.
ילדים מתחת לגיל-10 הם הנפגעים העיקריים מזיהום האוויר. ילדים נושמים מהר יותר ממבוגרים כדי לספק חמצן לגופם הגדל, רובם מבלים בחוץ בפעילות נמרצת המזרימה כמויות של אוויר מזוהם לריאותיהם דרך דרכי נשימה הקטנים ב-1/8 מדרכי הנשימה של המבוגרים.
כל אלה גורמים לקליטה מוגברת של רעלים יותר מאשר אצל מבוגרים.
אוכלוסיות נוספות בקבוצת סיכון הם קשישים וחולים. הרעלים המסוכנים באוויר המזוהם הם:
פחמן דו-חמצני, – CO – Carbon Monoxide נמשך פי-200 יותר אל ההמוגלובין שבדם מאשר החמצן, תופס את מקומו וגורם למחסור חמצן חמור בתאים.
אדם הלוקה בהתקף לב באוויר מזוהם, סיכוייו למות גבוהים בהרבה מאדם הלוקה בהתקף לב באוויר נקי.
ב-1988 נפלטו לאוויר בארץ 450,000 טונות של פחמן דו-חמצני. 60% יותר מאשר ב-1980. תחמוצות חנקן + פחמימנים Hydro Carbones – יוצרים בעזרת קרני השמש את החומר אוזון 03 (smog). האוזון תוקף את מערכת הנשימה, ועלול לגרום נזקים בלתי הפיכים לרקמת הריאות. האוזון מגביר את הסיכוי לחלות בסרטן, ויוצר נזק גנטי ע"י שבירת כרומוזומים. ב-1988 נפלטו בארץ לאוויר 131,000 טונות של תחמוצת החנקן. 77% יותר מאשר ב-1980. חלקיקים צפים – נוצרים משריפת דלק ומתהליכי חרושת וכוללים עשן, פיח, גופרית, עופרת, אסבסט, בריליום, קדמיום, ברזל ואבץ. שעלולים לגרום לסרטן ולמחלות ריאות קשות ביותר.
מחקר שנערך בלונדון מצביע על קשר ברור בין ריכוז החלקיקים הצפים באוויר לתמותה היומיומית ממחלות.
ב-1988 נפלטו בארץ לאוויר 25,000 טונות חלקיקים צפים. 32% יותר מאשר ב-1980.
תחמוצת גופרית Sulfur Oxides – רעלן זה גורם לתמותת 200,000 אנשים באמריקה כל שנה. ענני רעלן זה מכסים את שמי חיפה, פתח-תקווה, אשדוד ובאר-שבע.
חלקיקי גופרית דו-חמצנית + חנקן דו-חמצני, יוצרים בתוך הריאות צורות חמצן רעילות ותוקפניות (רדיקלים חופשיים), שעלולים לגרום למחלות לב, לסרטן, לזקנה מואצת ולמחלות קשות אחרות.
חלקיקי עופרת – רעל חריף, שתוצאותיו הרסניות בעיקר למערכת העצבים, לכליות ולדם. 77% מכל אוכלוסיית אמריקה נושאים בדמם כמות עופרת מסוכנת, מהם 88% ילדים מגיל חצי שנה עד חמש שנים. (המדען הראשי של "הקרן להגנה סביבתית" בארה"ב).
בעקבות הסכנה הגדולה הנובעת מחלקיקי עופרת הונהג תקן לבנזין נטול עופרת במכוניות חדשות.
אך האם זה לא מעט מדי מאוחר מדי?
איך להתגונן מזיהום אוויר:
כולנו נושמים כמויות אדירות של רעלים לתוך ריאותינו, כמויות שבחיות מעבדה גורמות למחלות כמו סרטן, מחלות ריאה, ומוות. עם זאת רובינו מצליחים לשרוד את ממוצע 50 השנה עד שמחלה זיהומית שמקורה בזיהום אויר או הרעלה כימית תוקפת אותנו.
כיצד מצליח הגוף לנטרל את הרעלים הללו? התשובה נעוצה במנטרלי הרעלים הטבעיים של הגוף: הויטמינים והמינרלים.
בעת נטרול הגזים המסוכנים והרעלים הנכנסים לגוף, מושמדים הויטמינים והמינרלים, ועלינו לדאוג לכך שלגוף לא יחסרו מרכיבים חשובים אלו. כאשר הגוף אינו מקבל ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקודו התקין וההכרחיים בתהליך נטרול הרעלים, הוא משלים את החסר מאבריו הפנימיים. במהלך השנים מתדלדלים הריכוזים המעטים של הויטמינים והמינרלים הנמצאים בכבד, במוח, בכליות ובשאר רקמות הגוף וכך ישנה התדרדרות בהגנה הטבעית של הגוף מרעלים ובסופו של דבר כשל מוחלט של המערכת החיסונית.
הישראלי הממוצע קולט ממזונו 86% מהמינרלים והוויטמינים המומלצים לפי תקן R.D.A לויטמינים ומינרלים. תקן R.D.A הוא תקן אמריקני לויטמינים ומינרלים, אשר גם הוא שערורייה בפני עצמו.
תקן זה הוצא ע"י תאגידי המזון הגדולים באמריקה, והוא נועד לכסות על כך שהמזון התעשייתי הנמכר בארה"ב נטול למעשה כל ערך תזונתי ממשי.
כמויות הויטמינים והמינרלים שהתקן ממליץ לצרוך ביום נמוכות באופן משמעותי מהכמות האמיתית שהגוף זקוק לתחזוקה היומיומית. לדוגמה, תקן R.D.A ממליץ על צריכה של 60 מ"ג ויטמין C ביום (בשנת 2000 הועלתה ההמלצה לצריכה של 90 מ"ג ביום למבוגר), כאשר עישון שתי סיגריות מחסלות כמות זו של ויטמין לאדם מעשן, וארבע סיגריות מחסלות כמות זו אצל אדם שאינו מעשן אלא רק נושם את העשן. אותם תאגידים פיננסיים גם אחראים על קביעת תקן לויטמינים ומינרלים לחיות במשקים חקלאים, שם כמויות הויטמינים המומלצים עולות פלאים ומגיעות לשיעורים של עד פי-100 מהשיעורים הנקבעים לאדם, לא מתוך דאגה לבריאות החיות אלא מתוך דאגה לכיסם וכספם.
הם יודעים את האמת, אך מסתירים אותה מאתנו. 39 סנטורים מן הסנאט האמריקני רואים בתקן R.D.A וביוצריו, את האשם האמיתי בהידרדרות הבריאות המזעזעת של העם האמריקני, אך הכוח הכלכלי של תאגידים פיננסיים אלה גובר אף על החוק בארה"ב וחוקים שנועדו לשנות את התקן נפלו כלעומת שבאו.
ישראל, למצער, הולכת בעקבות אמריקה גם כאן. שימו לב למילה R.D.A לצד טבלאות הויטמינים והמינרלים בקופסאות המזון, דגני הבוקר, ושאר האוכל הנמכר בארץ. הישראלי הממוצע אינו קולט מספיק ויטמינים ומינרלים גם בהשוואה לתקן הנמוך הנ"ל, וכך מזיק לבריאותו באופן חסר תקנה. כדי לעזור לגוף להתגונן בפני רעלי הקדמה, הכימיקלים המוזרמים ישירות לגופינו, חומרי ההדברה והאנטיביוטיקה אנו חייבים לספק לו כמויות מוגברות של ויטמינים ומינרלים. הויטמינים C, E, D ו-B1 – והמינרלים אבץ, סידן, מגנזיום וברזל, הם האמצעים להילחם ברעלים באוויר המזוהם.
ויטמין C – מנטרל יותר מ-50 רעלים, ביניהם אוזון, קדמיום, עופרת וכספית.
ויטמין E – מנטרל פחמן דו-חמצני, עופרת ואוזון, מגן על החמצן ומונע חמצון השומן בתאים.
ויטמין B1 (Thyamin) – מונע את שקיעת העופרת ברוב רקמות הגוף, בעיקר בכבד, בכליות ובמוח. סידן – חשיבות הסידן לבריאות העצם והשיניים ידועה, אך עזרתו בנטרול רעלים, בעיקר עופרת, חשובה ביותר. הסידן מונע מהעופרת לשקוע בעצמות ולגרום לפריכות העצם, בריחת סידן ובסופו של דבר גרימה לאוסטרפורוזיס. קליטת הסידן ממקור חלבי כגון חלב פרה וגבינות הוא בעייתי. התברר שישנם שני גורמים בחלב המעודדים קליטת עופרת: סוכר החלב לקטוזה lactose וחלבון החלב קזאין casein. מעבר לכך שרוב האנשים אינם מסוגלים לעכל לקטוזה ושחלבון החלב העמיד כלל אינו קליט בגוף. לכן חוקרים ממליצים לאנשים הרוצים לשמור על רמת סידן גבוהה בגופם, לקבל את הסידן ממקור אחר מלבד מקור חלבי, כגון ירקות עם עלים ירוקים כהים, פרי הדר, אפונה ושעועית. אבץ – עופרת בכמות משמעותית נמצאה בשיני החלב של תינוקות בישראל, כמו גם בחלב האם בישראל. אבץ ביחד עם סידן וויטמין C מפחית באופן משמעותי את קליטת העופרת בגוף, ומאפשר גידול נורמלי של העובר.
ברזל ומגנזיום – קליטת הברזל בארץ היא נמוכה ביותר, 72% מהתקן R.D.A.
ברזל מונע קליטת עופרת והמגנזיום מעודד את פליטת העופרת מהגוף.
המאבק למען איכות הסביבה הפך בשנים האחרונות למאוד פופולרי. שרים בממשלה מתהדרים בתכניות מפוארות אך ללא ערך מעשי אמיתי.
רק אם אנחנו, כל אחד מאתנו, יהיה מודע ל"תרומה" שלו להרס הסביבה, נוכל להביא לשינוי משמעותי.
בפקיחת העיניים לאמת טמונה עוצמה רבה, התאגידים והחברות הגדולות השולטים על חיינו יודעים זאת, לכן הם מנסים למנוע מאתנו לראות אמת זו בכל דרך אפשרית.
רק אם נפעיל את המנוף העיקרי שבעזרתו הם שולטים על חיינו – הכסף, בצורה שפויה והגיונית, נוכל לשלוט אנחנו על גורלנו ולא לפסוע ככבשים לטבח ולהוביל את העולם לחורבן.
הבהרה:
את המאמר הזה כתבתי לפני כ-4 שנים והוא התבסס על נתונים מאז, ואף מזמן מוקדם יותר.
יכול מאוד להיות שדברים השתנו מאז, לכן אם יש למי מהקוראים מידע עדכני יותר, לטוב או לרע, אשמח אם תספרו לי עליו, כך שאוכל לעדכן את המאמר.
המאמר הקודם בסדרה: התזונה בישראל
המאמר הבא בסדרה: הקשר בין התזונה לאיכות הסביבה
המאמר שקראתם הוא חלק מסדרת מאמרים שיתפרסמו בכל שבוע באתר פרוייקט אמת אחרת.
למי שרוצה, ניתן לקרוא את כל הסדרה ולהוריד אותה למחשב באתר הבית שלי כאן.
ביביליוגרפיה
להכנת המאמרים נעזרתי רבות בספרים חשובים ששינו את חיי מהקצה לקצה.
הספרים העניקו לי מידע מאוזן ועדכני ואיפשרו לי לבחור בתבונה.
כולי תקווה שתעשו במידע הזה שימוש.
בנוסף, נעזרתי בנתונים העדכניים ביותר שיכולתי למצוא החל מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וכלה באגודה למניעת הסרטן. אם נפלה טעות בנתונים או במידע, אשמח לדעת על כך ולתקן את הדרוש תיקון.
רשימת הספרים:
John Robins – "A diet for a new America", HJ Kramer
Thom Hartmann – "The last hours of ancient sunlight", Three Rivers Press
"עם ישראל חי וחולה" מאת יהודה מנור
סחתיין. מסמך מנומק, וכתוב היטב.
פשוט מצויין.
תודה רבה על כל המאמרים המעניינים. מקווה שהמאמר הזה יגיע אל הרבה זוגות עיניים ויותר מכך שנצליח לעשות משהוא מועיל בנידון.
סתם הערה, אחרי שנים של מגורים בטוקיו, רוב תושבי טוקיו לא הולכים עם מסיכות נגד זיהום האויר. מה שכן- הם הולכים עם מסיכות כמו של רופאים מנתחים בכדי לא להדביק את הסביבה במידה והם מצוננים וכו'. המסכות הן לרוב מתוך התחשבות באנשים שנמצאים לידם בעבודה או ברכבת תחתית כי יפנים לא מחסירים כל כך ימי עבודה. אז אם הם קצת מצוננים או מתעטשים הם פשוט הולכים עם המסיכה…
למרות שאין לי נתונים כרגע לדעתי רמת זיהום האויר בארץ הרבה יותר גבוהה או לפחות קצת יותר גבוהה מאשר בטוקיו. היפנים משקיעים סכומי עתק במסננים ומטהרים. סכומים כאלו שגם אם ישראל תרצה להשקיע, יהיה לה קשה לעמוד בהם בגלל הבדלים בגודל האוכלוסיה מה שמייקר מאד את ההשקעה הממוצעת לאדם
תודה רבה, ME' על ההערות.
אין בעד מה, אבל עכשיו אני רואה טעות בתגובה השנייה שלי. העלות היא מאות מיליוני דולרים ולא מאות מליארדים…
הכנווה לא היתה שמאחר ויקר לסנן מותר לזהם בישראל אלא שהיפנים בטוקיו השקיעו במפעלים הממחזרים ושורפים זבל ולאחר מכן מסננים ומטהרים את מה שנשאר לפני שהם מזרימים לים בעלות של מאות מיליארדי דולרים והמצב כרגע הוא שכל שנה הם לא רק ששורפים את הזבל שלהם שאינו ניתן למחזור שהם צברו במשך השנה אלא שהם גם מצליחים כל שנה לשרוף בנוסף גם את הזבל שהצטבר אצלם משנים קודמות. בקיצור הלוואי עלינו
ניב,
לא נשאר לי כבר מה לאכול. עכשיו גם לירקות הגעת. בנימה חיובית כמובן.
ויטמנים ומינרלים אני לוקח תמיד, אבל עדיין מעדיף לא לקנות את הירקות עם הריסוסים.
בקשר למי ברז- אפשר לשים מסנן כפול של חברת "בריטה" תוצרת גרמניה ולהחליפו אחת לחודש. כמובן המים מיועדים להרתחה בקומקום. תבדוק ותראה שזה גם לא משאיר לך אבנית בקומקום- סימן שזה עושה די טוב את העבודה. מפחית את הנזק עד 75%. מסלק מתכות כמו קדמיום, כספית ועופרת.
ירקות אורגניים בחנויות טבע זה אמיתי או שזה גם בלוף? תן לי חוות דעת…
אפרופו זיהום אוויר.
קודם כל האזרח אחראי- זיהום האוויר ברובו נובע מהמכוניות הפרטיות.
מכיוון שכל אחד שהולך לקנות אוטו חדש לא חושב בכלל על האפשרות של רכב חשמלי או עם מים (כן יש דבר כזה).
לכוח קנייה יש כסף…מפעלי המכוניות ממשיכים לייצר מכוניות מזהמות כי הצי-בור לא מתעקש על ייבוא של מכוניות חשמליות.
אז הורים שיבואו בטענות רק לעצמם שרוצחים את ילדיהם במודע ובמתכוון לעתיד הרחוק.
מכוניות פרטיות: ואולי אני נוסע ברכב פרטי כי אין מענה של תחבורה ציבורית הולם? אך גם בזה אני אשם, כי אני משתף פעולה עם השלטון וההון שעושים לעצמם ולביתם ולא לטובתנו.
.
לגבי מה מזהם יותר, מכוניות או מפעלים: המפעלים מייצרים טווח רחב יותר של רעלים, חוץ מאשר תוצרי בעירה של בנזין וסולר…
דנטון,
לגבי תחבורה ציבורית אתה הרי משתף פעולה מחוסר ברירה. כך שבזה אני לא מאשים אותך. רק פשוטי העם נוסעים באוטובוסים.
תספור כמה רכבים וקטנועים יש לנו בארץ לעומת כמה אוטובוסים. המגזר הפרטי הוא מעל 75%. זה המון.
ברגע שכל אחד יתחיל לבקש מכונית חשמלית או קטנוע/אופנוע, אתה תראה שליבואנים לא תהיה ברירה והם יתחילו לייבא. הכול עניין של ביקוש והיצע.
אבל שוב פעם, האזרח הישראלי הוא בהמה גסה, פרועה וחסרת מעצורים. הרוב פה לא יעשו שום דבר, רק יתלוננו כל הזמן.
אני כבר לא מצפה לכלום מ"הישראלי הממוצע"- לדעתי הוא נחות פיסית, רגשית, נפשית ושכלית מהאזרח האירופאי או האוסטרלי הממוצע למשל. בכל האספקטים של החיים.
לדוגמא, תסתכל על תשתיות הכבישים בארץ בכלל ובגוש דן בפרט, אלה כבישים שמתאימים לאוכלוסייה של גג 3 מיליון תושבים. כשבנו אותם לא הייתה להם ראייה מינימלית לעתיד. בעוד 10 שנים- יקח לך שעתיים להגיע לתל אביב מגבעתיים לדוגמא. חנייה לא תהיה לך, הגרר יעבוד 24/7 כי ככה העירייה וראש העיר עושים בוחטות.
קצת יורד גשם- חצי תל אביב מוצפת. כל הביוב פה קורס. מה לעשות, בפאשיזם הביוב צף למעלה. הרחובות מתמלאים- חוליגנים, חיילים, ערסים רפי שכל, סטודנטים היפר-אקטיביים עם התלהבות אידיאליסטית, נהרות של מתבגרים שלקסיקון המילים שלהם זה- "מניאק", "הומו", "כאילו דא", "אפילו", "בוגד", "פוקאצ'ה" ועוד כהנה וכהנה ניחוחות מעוררי שאט נפש.
זאת מדינת עולם שלישית- אני כבר בקשתי אישית משר הפנים לשלול את אזרחותי מתוך סיבות שלא אציין כאן בפומבי.
לא רק היצע וביקוש, אלא גם מדיניות. למשל בימים אלו מתקיים לנגד עיננו מאבק על עתידה של הרכבת. באגף התקציבים מתנגדים לרכבת. כך שאם הוא סוגר את הברז, תשתית הרכבת לא תורחב.
.
מה שחשוב להבין שאותם "כוחות של היצע וביקוש" שולחים זרועות ארוכות אל תוך הממשל, ומשפיעים על החלטות, תקנות, תוכניות והקצאת משאבים.
.
אני לא שותף לתיעוב שאתה מבטא כלפי האנשים שחיים כאן, בעיני הם קורבנות בדיוק כמוני וכמוך. אני לא עושה שום הבחנה בין אנשים על רקע לאומי או אתני. בעיני, כולנו עשויים מאותו החומר, וכולנו שטים באותה קליפת אגוז שברירית המטלטלת על פני גלים המאיימים להפוך אותה.
ניב שלום רב,
קודם כל אני רוצה להגיד לך יישר כח גדול על האומץ,היושר,ורדיפת האמת הכנה.
בעניין הכתבה,רציתי לשאול מה אתה חושב שאדם ללא אמצעים רבים יכול לעשות?מהקצת שראיתי, מחירים של מוצרים אורגנים גבוהים בהרבה ממוצרים רגילים..ולעצם העניין-האם באמת אפשר לחיות חיים בריאים בתוך חברה חולה?
כי המסקנות שלי מהכתבה הן שאם אדם רוצה לחיות אורח חיים בריא באמת,הוא צריך להתנתק לחלוטין על איזו גבעה(לא שזה רע),ולהפוך את העניינים האלו לסוג של דת.אני בעצם שואל איך מוצאים איזון נכון בין אורח חיים רגיל לבריאות בכל האספקטים שציינת? אני מודה לך מראש ומחזק אותך לעתיד
אמנם אני לא ניב, אך הפתרון לא צריך להיות בכיוון של בריחה, כי הזיהום וההרס ירדפו אותנו לכל פינה. אלא בניסיון להשפיע על אותה מציאות, בכיוון נגדי. תעשיינים ושאר בעלי עניין דוחפים את המציאות לטובת ענייניהם, ואנו צריכים לתת את הקונטרה. הרי ה-"חברה", ה-"משק", ה-"כלכלה" וה-"מדינה", מהם בעצם? זה אנחנו. אתה, אני וכל מי שכף רגלו דורכת על פני האדמה. אז למה אנחנו משתפים פעולה עם כוחות הניצול וההרס?
שלום איתמר.
אני יכול לומר לך מה אני עושה (הסדר אינו מצביע על חשיבות):
1: אני לא משתמש במשחת שיניים עם פלואוריד
2: אני משתדל לשתות מי גשם כשאני יכול, ויש לי מסנן דירתי.
3: אני תמיד מסיים מקלחת עם מים קרים (גם בחורף)
4: בכל בוקר אני מקפיד על נקיונות הבוקר היוגיים: http://tinyurl.com/yc3f92f
4: אני משתדל לאכול ירקות אורגניים, במיוחד עליים ושורשים.
5: אני מתרגל יוגה כדי לשמור על הגוף
6: אני מתרגל יוגה כדי לשמור על הנפש
7: אני משתדל תמיד להחזיר את המחשבות לכאן ועכשיו כדי לשמור על האנרגיה שלי
8: אני לא אוכל בשר וממעט מאוד במוצרי חלב פרה (עיזים זה בסדר יחסית)
9: אני משתדל לאכול מעט בכל ארוחה (ולא ממש מצליח…)
אני לא אדם עשיר, יש לי משפחה עם שני ילדים.
אנחנו חיים בצניעות יחסית, משתדלים לא לקנות דברים מיותרים,
כשיש כסף קונים, כשאין לא קונים.
ועדיין אנחנו מצליחים לקנות ירקות אורגניים ולא חסר לנו כלום.
זה אפשרי.
ממש לא צריכים לעלות על גבעה,
להיפך, האתגר הוא לעשות את כל זה מתוך בבילון.
אתה מוזמן לכתוב לי מייל אם אתה רוצה עצות יותר אישיות.
שלום רב איתמר,
בדיוק אתמול (בדיוק בשעה שכתבת למען הדיוק) ניהלתי שיחה בדיוק על הנושא שאתה מעלה -"מה אתה חושב שאדם ללא אמצעים רבים יכול לעשות?".
השינוי יכול להיעשות על ידי כל אחד, בכל רמת הכנסה ובכל זמן. העולם המודרני השכיח מאיתנו (בכוונה) יכולות רבות שלנו שפיתחנו במהלך הדורות ושהשכלנו להעביר מאב לבן. כישרונות (צייר, פסל, נגן וכו') ויכולות אישיות של בני אדם (נגר, סנדלר, צורף, רופא וכו') הוחלפו בתעשיית "אינסטנט" בקנה מידה עולמי. היום קל לנו להתמכר לאשליית העולם המושלם שמשרטטים לנו ביד-אומן תאגידי הענק המנהלים את חיינו, עשירים כמו גם עניים.
אנחנו לוקחים את הרכב שלנו כדי ללכת לסופרמרקט משלמים על חניה, קונים ירקות 'אורגניים', משלמים, נכנסים שוב לרכב ונוסעים הביתה כדי להכין סלט 'בריא' למשפחה. אנחנו לא מבינים שבעשותנו כך אנחנו תורמים לתאגידי הרכב, תאגידי האנרגיה (דלק), תאגידי, המזון ותאגידי הכלכלה (הלא אנו משתמשים בכסף כדי לקנות) כדי שיוכלו להשתלט על עולמנו אף יותר ולהדק את טבעת החנק הצרכנית על צוואר כולנו.
אם במקום כל המתואר היינו פשוט מגדלים את הירקות שאנחנו אוהבים לאכול בסלט בעצמנו, בגינה הקטנה שלנו,מי אז היה מרוויח מכל העניין? ומי היה מפסיד?
העניין של כל קבוצה שמרוויחה ממצב נתון הוא לשמר את הסטטוס-קוו עד כמה שאפשר ולהמשיך להרוויח מהמצב לכמה שיותר זמן. אם תשכיל להבין מי יהיו המפסידים הגדולים ממצב בו כל אחד מגדל לעצמו את האוכל ותוכל להבין מי הם אותם מרוויחים גדולים משימור המצב הקיים (בו כל האוכל מהונדס ומעט חברות ענק שולטות בשוק המזון העולמי) ותוכל על ידי כך להבין באילו דרכים ערמומיות מצליחים למכור לך שזהו המצב הרצוי מבחינתך וכמה קלים הם חייך לעומת אבותיך שהיו צריכים לעבד את אדמתם למען יראו לחם.
לפני שנה וחצי עברתי לגור עם אישתי ובני (בן שנתיים כמעט) בקיבוץ באצבע הגליל בעיקר משום שהבנו שהחיים בצל ערפיח (גרנו באיזור פ"ת) יומיומי, המולת העיר, זיהום המכוניות, אנטנות הסלולר ו"הרעש הלבן" בשעות הלילה לא יגרמו לחיינו להיות בריאים יותר בעתיד ושאם בריאותנו (הפיזית והנפשית) חשובה לנו, אנחנו חייבים לעשות שינוי. חיפשנו, מצאנו, קנינו, בנינו ועברנו.
ההסתכלות הייתה לעתיד, ההווה כבר ישנה את עצמו על פי איך שהעתיד שלנו יצטייר בעיני רוחנו ולכן לא דאגנו יותר מדי לעול מלאכת הקיום היומיומית, ידענו שבעתיד יהיה טוב והנה ניתנה לנו ההזדמנות לפתוח דף חדש בחיינו, רחוק מכל מה ש"כבל" אותנו עד היום, מה שהכרנו בתור החיים במשך 30 שנה לא חייב אותנו יותר ויכולנו לבנות לעצמנו, כמעט מאפס, אורח חיים שיתאים לנו בלי להרגיש שאנחנו שוחים נגד הזרם. עצם הידיעה שאתה משרטט לך היום את חייך לעתיד גורמת לך להתעמק בדברים החשובים לך בחיים (בריאות, אהבה, משפחה) ולא לשלול כל דעה והצעה שיכולים לעזור לך בשרטוט ההווה ועל ידי כך לשרטוט העתיד. לא דחינו שום הצעת עבודה וידענו כי הכסף לא ינהל עוד את חיינו, אנחנו ננהל אותו ונקבע לו את מקומו בהיררכית החשיבות. לשמחתי, אני יכול להגיד כי היום אני חי חיים הרבה יותר בריאים ונבונים ושאני מבין כי לא הייתי יכול להגיע אליהם אם לא היינו (אישתי היא המנוע האמיתי) מוכנים לעשות שינוי קיצוני באורחות חיינו ולהשתחרר מהפרדיגמה השלטת כי מגורים בעיר הם כורח המציאות, שם תימצא העבודה שמשלמת יותר כסף ולכן תהיה יותר עשיר ואם תהיה יותר עשיר תוכל לעשות מה שתרצה (אפילו לגור בקיבוץ בצפון אם חשקה נפשך). אילולא השינוי הזה לא נראה לי שהיה לי את הזמן המינימלי הדרוש כדי להבין את שטיפת המוח היומיומית שאנחנו עוברים (ובעיר היא הרבה יותר קיצונית) כדי שנמשיך ונחיה את חיינו בדרך בה אותם מעטי מעט ימשיכו לגזור קופונים על חשבון רובה המוחלט של האוכלוסיה.
המעבר לחיים בריאים יותר מתחיל בראש. אם תרצה מספיק תמיד תמצא את הדרך לקבל את מבוקשך, ובלבד שמבוקשך יהיה לטובת הכלל ולא לרעתו. אם תגדל עץ (אפילו 4 משפחות במשותף בחצר הבניין) פרי תוכל לחסוך בטווח הרחוק כסף רב שכיום אתה ברוב טובך משלשל לכיסם של אלו שמלכתחילה גרמו למצב שעדיף לך לגדל בעצמך.
אל תקנה במרכזי קניות גדולים, במידת האפשר פזר את הוצאותיך במקומות שונים, אל תחזיק חשבון בנק בבנק רגיל – עבור לבנק הדואר (פחות עמלות, יותר סניפים, יותר שעות, יותר שירותים), התקן מערכת סולארית על הגג ותחסוך עלויות במחיר החשמל ואת יתר היצור חברת החשמל תקנה ממך במחיר הגבוה פי 4 מהמחיר שאתה קונה מהם, את תתחבר לכבלים (אחרי חצי שנה כבר חסכת לקניית לפטופ טוב, וקיבלת במתנה כמה שעות ביום שאתה כבר תמצא משהו טוב יותר לעשות בהן), אל תתחסן ואל תצרוך תרופות (למעט ויטמינים ומינרלים שחסרים לך עקב המזון הלא מספק בריאותית שנמצא בשוק),אכול בצלחת קטנה והעיקר תשאיר לך זמן במשך היום להיות עם עצמך בשקט ותרגל קצת מדיטציות ויוגה (האתר של ניב יכול לעזור לך בזה, לי הוא עזר בהחלט).
למצוא את האיזון בחיים זו משימה לא פשוטה כלל אם ניגשים אליה כאל משוואה מתמטית גרידא. אם נתעמק יותר בשינויו של רכיב אחד בלבד מכל מכלול הרכיבים הבונים את המציאות שלנו, שאנחנו רוצים לשנות, נוכל לעשות זאת ביתר קלות ושאר הרכיבים כבר יושפעו בתגובת שרשרת מהשינוי המשמעותי ברכיב היחיד ששינינו.
קשה לשנות הרגלי אכילה כמו שקשה לשנות הרגלים אחרים שפיתחנו לנו במשך הזמן. לא תמיד אנחנו יכולים להבחין בהרגלים שסיגלנו והם לא לתועלתנו וגורמים לנו נזק בריאותי כמו גם כלכלי. אם נדע לשים את האצבע במקום הנכון ולהצביע על "ההרגלים הרעים" נוכל לנסות ולשנות הרגלים. תמיד ימצא הפתרון אם יש את הרצון, הבעיה היא שבפעמים רבות מדי אנחנו אולי רוצים להשתנות אבל קל לנו יותר להישאר אם ההרגלים הישנים שאמנם פוגעים בנו אבל אותם אנחנו כבר מכירים ולא צריכים להשקיע זמן ואנרגיה כדי ללמוד אותם מהתחלה.
לסיכום, דת הצרכנות החזירית השתלטה על העולם והתנתקות ממנה לא מחייבת יצירת "סוג של דת" שתתנגד לה ו"התבודדות על איזו גבעה" לא תמנע ממנה מלהתקיים, רק חוסר שיתוף פעולה עם "דת הצרכנות" ואימוץ אורח חיים אלטרנטיבי יוכל לצמצם את כוחה ולהביא לבסוף לקריסתה.
כל שינוי הוא תלוי הרצון לשינוי, אם יש בך רצון אמיתי לשינוי אורח החיים אזי תמצא הדרך שתתאים לך ביותר, ישנם הרבה דרכים והרבה מורים טובים שיכולים להדריך אותך בדרכך אך את המורה הכי טוב תוכל למצוא עמוק עמוק בתוכך – רק אתה יודע באמת מי אתה ומה באמת חשוב לך בחיים.
היי free-thinker
יפה סיכמת. אהבתי.
נתת לי השראה…עכשיו הייתי רוצה שעל המצבה שלי יהיו כתובים 2 מילים: What If……
לקחתי ניב את העצה של לסיים מקלחת במים חמים, עכשיו אשמח אם תבהיר למה….
עוד עצה: פעם בשבוע אני מרכיב את הילדה על האופניים, ויוצאים לסיבוב ברחבי היישוב לליקוט. זה ממש כיף, הילדה לומדת המון(בגיל שנתיים היא יודעת מה זה ריג'לה וחובזה, ומתה עליהן!). אספנו עד היום אגוזי פקאן, מקדמיה(מעולים!), לימונים, פירות הדר, פסיפלורה, תות עץ, אפרסמונים, אבוקדו, וכמובן ירקות לסלט כמו ריג'לה וחובזה. גם בעיר אפשר למצוא מלא עצי פרי שממש מתחנננים שמישהו ישים לב אליהם…הכל אורגני ונורא כיפי. אני גם יוצא לטיולי לקטים מדי פעם, מאוד מומלץ.
עוד עצה: הנבטה. זה בגרושים, אתם רק צריכים לקנות זרעים ולהנביט. זה כייפי, יש לך גינה במטבח והמון נבטים בריאים(זה האוכל הכי בריא שאתם יכולים לבקש לעצמכם). אני מנביט זרעי אלפלפא, כרוב, ברוקולי, חרדל, מש, אזוקי, כוסמת….אתם צריכים לראות את הילדה, היא פשוט מטורפת על נבטים, דוחפת לפה כמויות.
תלחצו בגוגל מנבטות ותגיעו ללינקים למנבטות וזרעים. אני קונה בחנות שנקראת אופק חדש, הזרעים אורגנים.
אנחנו גם חברים בקואופרטיב אורגני ביישוב שמספק מזון אורגני שווה לכל נפש(כנסו לאתר, תבדקו את המחירים בעצמכם:
http://www.coop-karkur.com/). אני יכול להגיד לכם שברגע שמתחילים לאכול אורגני ואוכל בריא בבית, אז חוסכים המון בלאכול בחוץ(מסעדות לא מעניינות אותי היום…), אוכלים פשוט וטעים וחוסכים את כל הג'אנק שעולה יותר מאורגני.
יופי של תגובה!
שימחת אותי,ויעצת יפה מאוד באמת ובתמים.חזק ואמץ
סרטון מעולה על מה שקורה לנו בתוך הגוף.
שווה לראות רק בשביל התמונות
http://www.thevisualmd.com/health_centers/cardiovascular_health/cardiovascular_continuum
כתבה מהיום בעיתון "הארץ": חומר הדברה החליף את מינן של הצפרדעים.
http://www.haaretz.com/hasite/spages/1153504.html
אם זה משפיע על הטסטוסטרון והופך אותו לאסטרוגן, איך לדעתכם זה משפיע על בני אדם?
קצת העשרה בנוגע לאתילן, הרבה מעבר להיותו "בסיס בתעשיית הפלסטיק" (קצת קרדיט לחומר הזה שמיוצר באופן טבעי בצמחים, כי זה לא בדיוק עומד ביחד עם חומרי ההדברה שהוזכרו איתו באותה נשימה) – האתילן נתגלה בסוף המאה ה19, כשחיפשו הסבר לתופעות שנבעו מחימום בפרדסים ותאורת רחובות – ראו שהפרי מבשיל יותר מהר ולפעמים גם נושר. תופעה זו לא נצפתה בכל הפירות. מצאו שיש קשר בין שריפת נפט (אחד התוצרים של שריפה זו, של פרפין, זה אתילן מולק' קטנה שמשפיעה על ההבשלה). באותה תקופה היו מאירים רחובות בנורות גז ולא ע"י חשמל, וראו שיש הצהבה ולא גדילה ולא הבינו למה – מצאו שהאתילן הוא הגורם לזה.
מהו אתילן? מדובר בגז פחמימני פשוט המיוצר בכל רקמות הצמח אך בעיקר בפירות.
בנבטים ישנו אפקט משולש "TRIPLE RESPONSE" – קודקוד הצמיחה של נבט מתכופף, מתעבה ומצהיב בהשפעת אתילן. הוא לא מזרז נביטה אלא משנה את אופי הנביטה, למשל קודקוד הצמיחה במקום לצמוח לגובה הוא מתכופף, מצהיב ומתעבה.
אתילן מעודד פריחה. משתמשים בו לפעמים לעידוד פריחה בצמחים מסויימים.
מגביר נשירת עלים ופירות – ראו זאת בפרדסים בהם הפירות הבשילו ונשרו.
מזרז הבשלה והזדקנות פירות – זאת השפעתו המאד בולטת, עושים בזה שימוש מאד מסחרי להבשלת פרי (הבחלה). אוספים את הפרי לאתילן. דבר זה מאד מקובל בפירות הדר, לוקחים פירות ירוקים ושמים אותם באווירת אתילן לכמה ימים עד שהפרי הירוק הופך לצהוב. עושים זאת גם לבננות, ובעקבות זאת קוראים לגז זה "הורמון ההבשלה".
יש להיזהר בשימוש שלו כי בריכוז גבוה (יותר מ3.1%) הוא גז נפיץ. הוא פעיל בריכוזים של ppm.
תודה רבה על התגובה המלומדת, יולי.
האם לדעתך השימוש המלאכותי באתילן אינו מזיק לגופינו בשום צורה?
בעבר שיטות ההדברה הירוקה נחשבו ללא יעילות ביחס לשיטות ההדברה הקונבנציונאליות, אולם כיום ההדברה הירוקה עברה מהפך וניתן לראות כי השיטות השונות אינן יורדות ביעילותן מההדברה הכימית. יתרונה הגדולה על פני ההדברה הכימית הוא אי הרעילות שלה והיותה ידידותית לסביבה ולאדם. בעת שימוש בהדברה ירוקה אין הגבלות של שהייה באזור הריסוס ואין ריחות לוואי קשים.
אכן. ההדברה הירוקה היא אכן ידידותית לסביבה, לאדם ואפילו למזיקים מהם אנו מנסים להתפטר. כמו למשל הדברה עכברים הנעשית בצורה ירוקה – תעשה דווקא בצורה של לכידתם ולא בצורת פיזור רעל עכברים.