- פרויקט אמת אחרת - http://www.emetaheret.org.il -

הטבע מחזיר מלחמה – חרקים עמידים למזון מהונדס גנטית

הטבע נלחם חזרה – חרקים נוקמים וזוללים את התירס המהונדס של מונסנטו

תירס שהונדס גנטית ע”י חברת מונסנטו, כך שיהרוג את תולעת התירס המערבית (rootworm), נטרף כנקמה ע”י אותו מטרד. בשל הסתמכות מוגזמת על יבולים ששונו גנטית באופן מלאכותי (GM), תולעי התירס הקטנות יכלו להנדסה הגנטית שעבר התירס, שאמורה היתה לחסל אותן באמצעותו, והשתלטו על השדות.

הטבע נלחם חזרה בתירס המהונדס

תירס GM, שהושק לראשונה ב- 2003, הונדס כך שיפיק חלבון הידוע בשם Cry3Bb1, שנגזר מהבקטריה BT – בצילוס טורינגנסיס (Bacillus thuringiensis). תיאורטית כשהתולעים יעכלו שורשי תירס BT, החלבון יהיה קטלני עבורן.

בפרסום אקדמאי שהופיע בכרך יולי/אוגוסט/ספטמבר 2012 של העיתון journal GM Crops & Food (יבולי GM ואוכל), מדענים דיווחו שדוגמאות שנלקחו בשנת 2010 מראות ששיעור ההשרדות של אוכלוסיית תולעי-השורש שעיכלה חלבון תירס מהונדס היה פי 11 לעומת אוכלוסיית הבקרה (eleven-fold survival rate). בפרסום מצויין שאוכלוסיית תולעי התירס השורדות, שאובחנה לראשונה בשנת 2009 היתה לפי אותו סולם בקרה, עם שיעור השרדות של פי 3 (three-fold survival( מאוכלוסיות אחרות שנבדקו לצורך השוואה.

מייק גריי, פרופסור לאנטומולוגיה באוניברסיטת אילינוי מדווח: “אנחנו עדיין בשלבים מוקדמים עונת הגידול, והתולעים הבוגרות הקדימו בחודש את לוח הזמנים. הופתעתי לראות אותן – והיו שם המונים”.

דיווחים על נזקים גודלים והולכים של תולעי-השורש התחילו להגיע שנה שעברה, לאחר שארון גאסמן חוקר מאוניברסיטת איווה פרסם מחקר שטען שתולעי-השורש באיווה פיתחו עמידות לתירס מהונדס והפכו למעין “חרקי-על”. חקלאים במספר מדינות מצאו שתולעת התירס שרדה לאחר עיכול הרעלים שהיו בשורשי התירס.

במצב כזה שבו יש גם דרישה וגם העלאת מחירים, חקלאים רבים שותלים תירס שנה אחר שנה ועל-פני שטח גדול יותר ובכך הם מגדילים את האפשרות שתתפתח עמידות. בדרך כלל חקלאי תירס נאלצו להחליף יבול תירס כדי לצמצם לחצים טורדניים, אבל עם התירס המהונדס רבים מהם פשוט שתלו “תירס על תירס” שנה אחרי שנה. חוקים פדרליים דורשים שבשדה התירס מהונדס יוקדשו 20 אחוזים לתירס לא מהונדס, אבל מגדלים רבים התעלמו מהדרישה והתרשלו.

התולעת החדשה שמכונה “חרק-על” עשויה להוביל למשבר פיננסי חמור, גם של החקלאים וגם שלנו, כך עפ”י מכתב שנשלח למשרד להגנת הסביבה (EPA) והוכן ע”י 22 מדענים בולטים, מומחים לניהול תירס מארה”ב, משרד החקלאות ואוניברסיטאות מ'אזור חגורת התירס' במערב התיכון. דר' פטריק פורטר, פרופסור מן המנין באוניברסיטת טקסס A&M, שהכין את טיוטת המכתב, העיר שחקלאים משלמים כמעט כפליים עבור זרעים שאינם ממלאים את ציפיותיהם ובנוסף עליהם גם להשתמש בקוטלי חרקים.

התוצאה אפשרית של זה, לפי פורטר, היא שהיבול יכשל, דבר שיכול לעלות את מחירי המזון בחנויות. “אם החקלאי ינזק מכל מטרד זה יקטין את היבול. אספקת התירס תקטן והמחירים יעלו”. עוד מעיר פורטר שכשמחירי תירס עולים, חקלאים נוספים רוצים לשתול תירס למרות הסיכונים, ובמצב שבו מגדלים מרכזים את עיקר התוצרת בסוג אחד, הם למעשה מגדלים פחות יבולים אחרים וגם המחיר של אלה יעלה.

בנוסף לדאגה בנוגע ליבולי התירס המהונדס, מחקר של מדענים קנדיים מהתקופה האחרונה מצא שחומרי הדברה היו בשימוש על יבולים מהונדסים גנטית וכן שבחלק מהמקרים, הגנים ששימשו ליצירת יבולי GM התגלו כיכולים לשרוד את מערכת העיכול שלנו וממנה לעבור לזרם הדם ובמקרה של אשה הרה להגיע גם לעובר המתפתח. המחקר סותר דיווחים מתמשכים של מונסנטו ו-EPA (המשרד לאיכות הסביבה) שרק חרקים ינזקו מיבולים מהונדסים.

המקורות כללו:

www.stltoday.com [1]
www.rodale.com/gmo-corn [2]
www.rodale.com/genetically-modified-food-0 [3]
www.naturalnews.com [4]

מידע נוסף:

ראיו עם דבי מרטין, כתבת בחדשות RT, על מונסנטו ושורת המחדלים הקשורים בפעילותה

http://www.youtube.com/watch?v=c7fU0MoHJKc [5]

דיווח בתוכנית של דיוויד פקמן. הוא מספר בין השאר, שמס' רשתות מזון מסרו שלא יסחרו בתירס המהונדס