הטבע נלחם חזרה – חרקים נוקמים וזוללים את התירס המהונדס של מונסנטו
תירס שהונדס גנטית ע”י חברת מונסנטו, כך שיהרוג את תולעת התירס המערבית (rootworm), נטרף כנקמה ע”י אותו מטרד. בשל הסתמכות מוגזמת על יבולים ששונו גנטית באופן מלאכותי (GM), תולעי התירס הקטנות יכלו להנדסה הגנטית שעבר התירס, שאמורה היתה לחסל אותן באמצעותו, והשתלטו על השדות.
הטבע נלחם חזרה בתירס המהונדס
תירס GM, שהושק לראשונה ב- 2003, הונדס כך שיפיק חלבון הידוע בשם Cry3Bb1, שנגזר מהבקטריה BT – בצילוס טורינגנסיס (Bacillus thuringiensis). תיאורטית כשהתולעים יעכלו שורשי תירס BT, החלבון יהיה קטלני עבורן.
בפרסום אקדמאי שהופיע בכרך יולי/אוגוסט/ספטמבר 2012 של העיתון journal GM Crops & Food (יבולי GM ואוכל), מדענים דיווחו שדוגמאות שנלקחו בשנת 2010 מראות ששיעור ההשרדות של אוכלוסיית תולעי-השורש שעיכלה חלבון תירס מהונדס היה פי 11 לעומת אוכלוסיית הבקרה (eleven-fold survival rate). בפרסום מצויין שאוכלוסיית תולעי התירס השורדות, שאובחנה לראשונה בשנת 2009 היתה לפי אותו סולם בקרה, עם שיעור השרדות של פי 3 (three-fold survival( מאוכלוסיות אחרות שנבדקו לצורך השוואה.
מייק גריי, פרופסור לאנטומולוגיה באוניברסיטת אילינוי מדווח: “אנחנו עדיין בשלבים מוקדמים עונת הגידול, והתולעים הבוגרות הקדימו בחודש את לוח הזמנים. הופתעתי לראות אותן – והיו שם המונים”.
דיווחים על נזקים גודלים והולכים של תולעי-השורש התחילו להגיע שנה שעברה, לאחר שארון גאסמן חוקר מאוניברסיטת איווה פרסם מחקר שטען שתולעי-השורש באיווה פיתחו עמידות לתירס מהונדס והפכו למעין “חרקי-על”. חקלאים במספר מדינות מצאו שתולעת התירס שרדה לאחר עיכול הרעלים שהיו בשורשי התירס.
במצב כזה שבו יש גם דרישה וגם העלאת מחירים, חקלאים רבים שותלים תירס שנה אחר שנה ועל-פני שטח גדול יותר ובכך הם מגדילים את האפשרות שתתפתח עמידות. בדרך כלל חקלאי תירס נאלצו להחליף יבול תירס כדי לצמצם לחצים טורדניים, אבל עם התירס המהונדס רבים מהם פשוט שתלו “תירס על תירס” שנה אחרי שנה. חוקים פדרליים דורשים שבשדה התירס מהונדס יוקדשו 20 אחוזים לתירס לא מהונדס, אבל מגדלים רבים התעלמו מהדרישה והתרשלו.
התולעת החדשה שמכונה “חרק-על” עשויה להוביל למשבר פיננסי חמור, גם של החקלאים וגם שלנו, כך עפ”י מכתב שנשלח למשרד להגנת הסביבה (EPA) והוכן ע”י 22 מדענים בולטים, מומחים לניהול תירס מארה”ב, משרד החקלאות ואוניברסיטאות מ'אזור חגורת התירס' במערב התיכון. דר' פטריק פורטר, פרופסור מן המנין באוניברסיטת טקסס A&M, שהכין את טיוטת המכתב, העיר שחקלאים משלמים כמעט כפליים עבור זרעים שאינם ממלאים את ציפיותיהם ובנוסף עליהם גם להשתמש בקוטלי חרקים.
התוצאה אפשרית של זה, לפי פורטר, היא שהיבול יכשל, דבר שיכול לעלות את מחירי המזון בחנויות. “אם החקלאי ינזק מכל מטרד זה יקטין את היבול. אספקת התירס תקטן והמחירים יעלו”. עוד מעיר פורטר שכשמחירי תירס עולים, חקלאים נוספים רוצים לשתול תירס למרות הסיכונים, ובמצב שבו מגדלים מרכזים את עיקר התוצרת בסוג אחד, הם למעשה מגדלים פחות יבולים אחרים וגם המחיר של אלה יעלה.
בנוסף לדאגה בנוגע ליבולי התירס המהונדס, מחקר של מדענים קנדיים מהתקופה האחרונה מצא שחומרי הדברה היו בשימוש על יבולים מהונדסים גנטית וכן שבחלק מהמקרים, הגנים ששימשו ליצירת יבולי GM התגלו כיכולים לשרוד את מערכת העיכול שלנו וממנה לעבור לזרם הדם ובמקרה של אשה הרה להגיע גם לעובר המתפתח. המחקר סותר דיווחים מתמשכים של מונסנטו ו-EPA (המשרד לאיכות הסביבה) שרק חרקים ינזקו מיבולים מהונדסים.
המקורות כללו:
www.stltoday.com
www.rodale.com/gmo-corn
www.rodale.com/genetically-modified-food-0
www.naturalnews.com
מידע נוסף:
ראיו עם דבי מרטין, כתבת בחדשות RT, על מונסנטו ושורת המחדלים הקשורים בפעילותה
http://www.youtube.com/watch?v=c7fU0MoHJKc
דיווח בתוכנית של דיוויד פקמן. הוא מספר בין השאר, שמס' רשתות מזון מסרו שלא יסחרו בתירס המהונדס
תודה על הכתבה. מסתבר שהתולעים שרדו את הגידולים מהונדסים גנטית. אני לא בטוח שכל בני האדם אפילו שורדים אותם…
שלום אמת אחרת…
…זה מה שנקרא מרוץ חימוש ביולוגי… תגובה ותגובת נגד… ההנחה שאפשר בכלל ליצור זן עמיד כנראה שגויה, כי עולם הטבע מתחדש כל הזמן ותמיד יהיו זנים חדשים…
…כמו שיש בתוכנות מחשבים מרוץ חימוש בינארי… למה צריך כל הזמן לעדכן את האנטי וירוס ? כי תמיד יהיה איזה חבלן שימציא וירוס חדש, שהגרסה הקיימת לא מזהה אותו…
מסכים לגמרי.
אוקי. בוא נגיד שנחזור עכשיו לתירס הרגיל, האם החרקים לא יחסלו אותו עכשיו שהם הרבה יותר חזקים? איך אפשר להילחם בתולעים בלי לרסס ולהזדקק למונסנטו?
נראה שבשתי האופציות הם יוצרים לקוחות שבויים.
יש דרכים אחרות חוץ מרעלים מטורפים וירקות מהונדסים גנטית ידידי,
שכחנו איך לחיות עם הטבע אז אנחנו משנים אותו.
זה לא נראה טוב.
התכוונתי שעכשיו לא תהיה ברירה לחקלאים,
ואולי גם לאלה שמגדלים את האוכל שלהם בחצר, להזדקק למונסנטו.
נראה שהם יוצרים גם את הבעיה וגם את הפתרון.
-האם יש דרך לחזור או לעבור לגידול אורגני בקנה מידה גדול ועדין להבטיח מספיק מזון לכולם? או לפחות שמחירי המזון לא יקפצו?
זאת אומרת- מה יקרה אם נחזור לתירס הקודם, עכשיו שהחרקים הרבה יותר חזקים?
סוף סוף חדשות טובות!
איזה תענוג! ממש עשיתם לי את היום!
לראות שהטבע מתייצב עם כל עוצמתו מול הגופים והתעשיות האלו
וזה נותן קצת תקווה שיש אור בקצה המנהרה , בשורות טובות…
צר לי בעבור כל השמחים לאיד. אולם אין כיום שום אפשרות לגדל מספיק יבול על מנת להאכיל מיליארדי פיות ללא הנדסה גנטית.
יש דרכים רבות, אחת מהן היא צמצום אכילת הבשר באופן דרסטי.
עם כל הרצון הטוב, אנשים אוהבים לאכול בשר!!! לא תשנה אותם. אולי מיעוט ישתכנע לא לאכול בשר ולהיות טבעוני, כמוני. גם נסיונות שיכנוע כי הבשר פוגע בבריאות לא יעזרו (ראה נזקי העישון).
חלק מהעובדה שאנשים אוהבים לאכול בשר זה
בגלל התעמולה האינסופית שבשר זה: "סקסי", "בריא", "מחזק", "נחוץ"
אם הממשלות באמת רוצות להאכיל את העניים זה הכיוון שהם היו צריכים ללכת בו כבר מזמן.
זה גם היה חוסך כסף, גם מפחית זיהום אוויר ומים, וגם עוזר להאכיל כמות גדולה יותר של בני אדם.
חברות ההנדסה הגנטית רק רוצות לעשות כסף, אין בהם שום דבר אלטרואיסטי.
עוד תוספת קטנה, לא כל תוצרי ההנדסה הגנטית הם שלילים.
איתן,אפשר להאכיל את האנשים שיש כיום בעולם ואפשר גם יותר.
אנחנו עדיין רחוקים מכמות גבוהה מידי של אנשים.
קודם אתה צריך להאמין שזה אפשרי(בלי הנדסה גנטית).
אם אתה לא מאמין שזה אפשרי(ברמה הטכנולוגית הנוכחית) אז
אין טעם שאני יתחיל לטרוח ולהביא לך נתונים.
יש אלוקים! איזה ניסים…….
רגע רגע רגע, שלא תהינה אי הבנות, אני טבעוני ולא מצדד בהנדסה גנטית. כל מה שכתבתי הינו המצב הריאלי שאנו נמצאים בו. הרי אף אחד לא חושב שהעולם יחזור לחקלאות ללא ריסוסים וללא הנדסה גנטית. ומי שחושב כך… הוא תמים לדעתי.
יש בהודו אשה מדהימה שקוראים לה ואנדאנה שיבה
היא תבעה את מונסנטו כשניסו להוציא פטנט על עץ הנים ההודי בבית הדין הגבוה לצדק בהאג ולאחר מאבק של שנים נצחה אותם.
יש לה אתר אינטרנט מלא ידע כרימון בעניין ההנדסה הגנטית בכלל ובנושא מונסנטו בפרט: http://www.navdanya.org
מציעה לצפות בראיונות איתה ביו טיוב למי שמעוניין.