רוב האנשים בעולם לא יודעים זאת, אך סוגי מזון רבים שהם אוכלים יוצרו למעשה במעבדה תוך שימוש בטכנולוגיית הנדסה גנטית שבמהלכה מוחדרים גנים מזנים שונים של צמחים, ולעתים גם מבעלי חיים, לתוך צמחים כמו עגבניות, סויה ותירס.
פעילים סביבתיים מצביעים במשך שנים על הסכנות הטמונות בשימוש בצמחים כאלו לבריאות הצרכנים.
יש סימני שאלה רבים בנוגע לבטיחות מוצרי מזון שעברו שינוי גנטי משמעותי, לא רק לבריאות הצרכנים אלא גם מבחינה אקולוגית וסביבתית.
במשך שנים הבטיחו חברות ההנדסה הגנטית שלא תיתכן חדירה או הטמעה של גנים שעברו מוטציה גנטית בגופם של הצרכנים.
מחקר קנדי חדש מאושש את אחד מהחששות של פעילים רבים: חדירת גנים שעברו מוטציה לתוך גופם של הצרכנים.
המחקר מצא סימנים של חומר גנטי, וחומרי הדברה שהגיעו ממזון מהונדס גנטית אצל תינוקות ונשים הרות.
המחקר מצביע על כך שבחירות המזון של אשה הרה עשויות להעביר גנים ממקור זר לתינוקה.
המחקר
לפי מחקר חדש שנעשה על ידי מדענים קנדיים, חומרי ההדברה שבהם עושים שימוש ביבולים מהונדסים גנטית, ובמקרים מסוימים, הגנים הזרים המוטמעים ביבול מהונדס גנטית, מסוגלים לשרוד במערכת העיכול שלנו ולהגיע אל זרם הדם, ובמקרים של נשים בהריון, להופיע בעוברים המתפתחים. המחקר, שפורסם בז'ורנל לטוקסיקולוגיה של הפריון, סותר את טענותיהן של חברות הביוטק ומראה שהן לא מדייקות או אף מוליכות שולל כאשר הן מבטיחות שוב ושוב לממשלה ולארגוני בריאות הציבור שהגנים והבקטריות המוטמעים ביבול מהונדס גנטית אינם יכולים לשרוד במערכת העיכול.
“מונסנטו והסוכנות להגנת הסביבה (ארה”ב) נשבעו שוב ושוב שרק חרקים יפגעו מיבולים מהונדסים גנטית”, אומר ג'פרי סמית', מייסד המכון לטכנולוגיה אחראית, ארגון ללא כוונת רווח שמטרתו לידע את הציבור לגבי הסכנות הטמונות ביבול מהונדס גנטית. “הם טעו”.
הפרטים
המחקר בדק דגימות דם משלושים נשים הרות ובריאות ומשלושים ותשע נשים שאינן בהריון החיות בקוויבק, קנדה. המחברים לקחו גם דגימות דם מחבל הטבור של אותן נשים הרות. כל דגימה נבדקה לשרידים של שני חומרי הדברה נפוצים בהם נעשה שימוש ביבול מהונדס גנטית, glyphosate (הנמכר כחומר ההדברה – ראונדאפ) ו-gluphosinate ammonium (הנמכר כחומר ההדברה ליברטי שבו נעשה שימוש בזני סויה, תירס וקנולה מהונדסים גנטית הנקראים “ליברטי לינק”). החוקרים בדקו גם את הימצאותו של רעלן Cry1Ab, המופק על ידי גן של חיידק (Bacillus thuringiensis (Bt, הגן מוטמע בזני תירס וכותנה מסוג Bt מהונדסים גנטית.
Glyphosate נמצא ב5% מהדגימות של נשים שאינן בהריון וכלל לא אצל הנשים ההרות או בדם הטבור של עובריהן. Gluphosinate נמצא ב18% מתוך הנשים שאינן בהריון וכלל לא אצל הנשים ההרות ועובריהן, אך המטבוליט או התוצר המפורק של הכימיקל נמצא ב100% מדגימות הדם של הנשים ההרות ועובריהן ואצל 67% מדגימות הדם של הנשים שאינן בהריון. המטבוליט 3-MPPA, ידוע כבעל השפעה דומה לתרכובת האב שלו, הוא מסוגל להשפיע על התפתחות מערכת העצבים המרכזית וחשוד בגרימת עיוותי גדילה.
Cry1Ab, הרעלן של Bt, זוהה ב-93% ו-80% מדגימות הדם של נשים הרות ועובריהן, בהתאמה, וכן ב-69% מדגימות הדם של נשים שאינן בהריון. מחקרים הראו שרעלני Bt מעלים את רמתם של נוגדנים מסוימים הקשורים לאלרגיות וזיהומים, כמו גם את רמתם של ציטוקינים, חומרים כימיים בגוף המעוררים תגובות דלקתיות. אנשים עם מחלות זיהומיות כרוניות כמו דלקת מפרקים שגרונית סובלים מרמות גבוהות של ציטוקינים. מחקרים של מונסנטו, החברה המייצרת זני תירס וכותנה מסוג Bt, הראו אפילו בעיות בכבד ובכליות של עכברים שהוזנו בתירס מזן Bt.
המשמעות
בעוד שאין זה נדיר שמזון מהונדס גנטית יכיל שרידים של חומרי הדברה – דו”ח שהתפרסם בשנת 2009 מצא שיבולים שהונדסו גנטית, כמו תירס מסוג Roundup Ready וסויה מסוג Liberty Link, גרמו לעליה של 200% בשימוש בחומרי הדברה – העובדה שנשים נושאות גנים שהושתלו במזון שהונדס גנטית סותרת את הבטחות ה”בטיחות” שניתנו על ידי תעשיות הביוטק, שאנשיה אמרו בעבר שגנים כאלה אינם יכולים להימצא בבני אדם. סמית' אומר שהעובדה ששרידים כמו רעלן Bt עוברים מהאם לעובר עשויים להסביר את העליה במחלות כרוניות בארה”ב מאז הוכנסו לראשונה זני היבול של Bt בשנת 1996. ובעוד עוברים הם בהחלט אלה שפגיעים ביותר למזונות שהונדסו גנטית, גורלן של האמהות לא שפר עליהן, הסיקו מחברי המחקר. בין הבעיות האפשריות הקשורות לחומרי הדברה שנמצאו במזון שהונדס גנטית, הם כותבים, נמצאים סיבוכי הריון כגון הפלות, לידה מוקדמת, הפרעה בגדילה תוך-רחמית ורעלת הריון (לחץ דם גבוה כתוצאה מהריון), או הפרעות במערכת הרבייה הכוללות עקרות, endometriosis, וסרטן גניקולוגי.
אם את הרה, זה זמן טוב לעבור לתזונה אורגנית בלבד כדי לשמור על בריאותך ולהשאיר את חומרי ההדברה של המזון המהונדס גנטית מחוץ לגוף שלך ושל תינוקך. וכפי שמראה מחקר זה, כולנו יכולים להרוויח ממעבר לתזונה אורגנית כדי למנוע מחומרי ההדברה ותוצרי הפירוק שלהם מלהגיע אל תוך גופנו. כאשר אינכם יכולים למצוא גרסאות אורגניות של מה שאתם צריכים, חפשו מזון שאושר על ידי Non-GMO Project, ארגון הבודק מזון להמצאות מזהמים ודי.אן.אי של הנדסה גנטית.
מה עושים?
לפי החוק, אסור למזון אורגני להכיל רכיבים מהונדסים גנטית ולכן הבחירה במזון אורגני עד כמה שניתן היא כרגע היחידה שיכולה לשמור עליכם מצריכת רכיבים שעברו הנדסה גנטית.
לרוע מזלם של הצרכנים (ולשמחתם של חברות המזון שהפעילו לובי חזק מאוד בנושא) אין היום חובה בישראל לסמן מוצרי מזון המכילים רכיבים מהונדסים גנטית.
לאחרונה פרסמנו כתבה אודות חברת אסם שמוצרי המזון שלה מכילים רכיבים מהונדסים גנטית, בין השאר כנראה מחברת מונסנטו שהוזכרה לעיל.
מומלץ שתקראו את הכתבה על אסם, לא רק כדי לדעת ממה להיזהר אלא גם כדי לראות את הזלזול שמפגינה חברת מזון גדולה בציבור הצרכנים שלה.
מקור: Rodale
מקורות נוספים:
מחקר מקורי
פרסום נוסף
כמה דברים הידועים לכל סטודנט לביולוגיה:
1. דנ"א הינו חלבון. חלבון מתפרק במערכת העיכול לשרשראות, או מקטעים קצרים ומאבד את תכונותיו (במקרה זה היכולת להעביר מידע גנטי).
2. בכל מקרה, גם אם עבר מקטע דנ"א, הוא לא יכול למצוא את דרכו לגרעין התא (שם מאוכסן הדנ"א) ללא מתווך דוגמת וירוס.
עובדה זו עושה אותו ללא רלוונטי – הסיכוי הסטטיסטי שמקטע כזה ישנה משהו אצלנו לא קיים.
3. צמחים משחררים רעלנים במגע עם חרקים. לא כולם, ולא כל הזמן, וברמת רעילות משתנה (אין לי מחקר לציטוט, זוכר משיעור על תרופות), מה שאומר שצמחים הגדלים ללא ריסוס (אורגניים) עלולים אף הם להפריש רעלנים שיספגו בגוף.
4. למרות הנ"ל, אין ספק שחברות ההדברה והזרעים צריכות לעשות מחקרים מעמיקים יותר לפני שחרור מוצר לשוק.
5. יום טוב.
תגובה לנוה:
1. DNA הוא לא חלבון. DNA מורכב מנוקלאוטידים וחלבון מורכב מחומצות אמינו.
2. בכתבה לא הראו שמצאו גנים (מקטעי DNA) שעברו לנשים אלא מטבוליטים (תוצרי פירוק) של רעלן שהצמח מייצר.
ז"א שהצמח לא החדיר שום חומר תורשתי לאדם שאכל אותו. כנראה שנשים שאכלו את הפירות של הצמח המהונדס גנטית שרוסס התגלו אצלן תוצרי פירוק של הרעלנים כמו שהיו מתגלים בנשים אחרות שאכלו צמחים לא מהונדסים.
3.צמחים שלא מהונדסים גנטית יש צורך לרסס יותר כי המזיקים עמידים יותר ולכן צמח שהוחדרה בו עמידות לחרק מזיק ירוסס פחות מצמח לא מהונדס (כל עוד לא מדברים על אורגני)
4. כיום לא ניתן לגדל יבולים אורגנים בכמויות גדולות וללא ריסוס. ולכן גם מחירים הגבוה
דוקטורנט לביולוגיה ובוטניקה