ראשי » בריאות » אתם כאן

מצב התזונה בישראל

התזונה בישראל, תזונה

  • מאת מנהל הפרויקט | 16 בדצמבר 2009
  • 4,829 צפיות | 43 תגובות
עודכן לאחרונה: 26 בספטמבר 2011

התזונה בישראל

"ישראל היא מדינה אידיאלית לחקר הסרטן וגורמיו, בגלל השינויים המהפכניים שעברה האוכלוסייה בשניים האחרונות. לפני עלייתם ארצה, היה שיעור הסרטן אצל עדות המזרח נמוך מאוד. לאחר בואם עלתה תחלואת הסרטן בקרבם לממדים עצומים, וזאת בגלל שינויים קיצוניים שחלו באורח החיים בישראל, ובעיקר עקב השינוי בהרגלי התזונה." פרופ' ג'פרי ראו מקנדה, מבכירי חוקרי הסרטן בעולם, 1987.

האוכל התעשייתי שכולנו אוכלים מעובד בתהליכים כימיים, זיקוק וחימום בחום גבוה.
תהליכים אלו משמידים את רוב הויטמינים, המינרלים והסיבים שבמזון וגורמים לכך שהישראלי הממוצע נמצא במצב של תת-תזונה מתמדת. חלקם של המזונות הריקים מערכים תזונתיים כגון: לחם לבן, שמן, מרגרינה וסוכר בתפריט הישראלי הממוצע, עמד על סך של- 63% בשנת 1986.
כלומר 2/3 מסך הקלוריות שצרך הישראלי הממוצע ב-1986 הן קלוריות ריקות מערכים תזונתיים, ממינרלים ומויטמינים אשר הושמדו בתהליך התעשייתי. השליש הנותר אינו מספיק לגוף לתהליכי החיים ולכן הוא "שודד" את האיברים המכילים מינרלים וויטמינים כגון הכבד, הלב והמוח כדי לקבל את החומרים הדרושים. "שדידה" זו של חומרים חיוניים גורמת לניוון ולהידרדרות של איברי הגוף ומובילה בהכרח למחלות ולהאצת הזקנה. תוצאות הדבר אינן מאחרות לבוא.

יתכן שעם המודעות לתזונה מאוזנת המתבססת על דגנים מלאים, הפחתה בסוכר והפחתה במלח ואכילת יותר ירקות ופירות, התזונה הישראלית השתפרה במקצת מאז 1986, אך ניתן להניח שרוב האנשים בישראל, עדיין אוכלים תזונה עניה בערכים תזונתיים.

מה רע בכימיקלים?
בניסוי שנערך ע"י חוקרי תזונה באוניברסיטת טקסס בארה"ב, האכילו קבוצת חולדות בלחם לבן. כל החולדות מתו לאחר 60 יום. חולדות אחרות מקבוצת הבקרה האכילו בלחם מלא והחולדות נשארו בריאות לחלוטין. אצל שתי הקבוצות, הפך הלחם בקיבה לסוכר שהוא מקור לאנרגיה ודלק לגוף. אם כך מדוע בקבוצת הלחם הלבן מתו כל החולדות ואילו בקבוצת הלחם המלא הן נשארו בחיים?
התשובה נעוצה בגורמים נוספים הדרושים להפיכת הסוכר לשמיש ע"י הגוף.
גורמים אלו הם האנזימים, אשר משנים את הרכבו הכימי של הסוכר להרכב שהגוף יכול לקלוט, וכן הויטמינים והמינרלים אשר בלעדיהם האנזימים לא יוכלו לבצע את פעולת סינתוז האנרגיה מהסוכר.

דגנים מלאים מול דגנים ריקים
בתהליך יצירת הקמח הלבן, "מופשטת" החיטה מהקליפה ומהנבט, שבהם נמצאים רובם המוחלט של הויטמינים והמינרלים החשובים (שבחיטה). קליפת החיטה והנבט ביחד עם תכולתם התזונתית הגבוהה מועברים למשק הבשר שם מואכל הבקר והצאן, בחלק החשוב והמזין ביותר של החיטה.
אנחנו, לעומת זאת, אוכלים לחם החסר באופן מוחלט את הויטמינים והמינרלים הדרושים להפיכתו של הלחם לאנרגיה קליטה וזמינה לגוף. בסופו של התהליך אנו נשארים עם הסוכר בלבד, שהופך במהרה לשומן.

בתהליך סילוק הנבט והקליפה מוצאים מהלחם הויטמינים והמינרלים בשיעור הבא: 95% מהוויטמין E, 73% מהוויטמין B1, 87% מהוויטמין B6, 80% מהוויטמין B3, 81% מהוויטמין B2. 84% מהברזל, מרבית האשלגן, מרבית המגנזיום, מרבית היוד ומרבית הכרום והאבץ. בנוסף הוצאו מהלחם 95% מהסיבים התזונתיים, 25% מהחלבון ו-56% מהסידן.

החולדות שאכלו לחם לבן, לא מתו מרעב, הן מתו – על קיבה מלאה – מתת-תזונה.
גופם הוכרח למלא את החסר בויטמינים ומינרלים מרקמותיו הוא, אט אט במשך 60 ימים, התמעטו הכמויות הקטנות של הויטמינים והמינרלים המאוחסנים בלב, בכבד, במוח, במערכת העצבים ובכליות, עד שבחלוף 60 הימים לא נותר מהם דבר.
בדומה לחולדות סובלים גם אזרחי ישראל, ללא ידיעתם, מתת תזונה חמורה, ובדומה לחולדות גם הם משלמים מחיר מלא בבריאותם ובחייהם.

המתוק הלבן
סוג אוכל נוסף אותו אנו צורכים ואשר הינו חסר כל ערך תזונתי הוא הסוכר הלבן.
במאה ה-19 אמריקני ממוצע היה צורך 2.5 ק"ג סוכר לשנה לעומת צריכה של 64 ק"ג היום. כמות הגדולה פי-25.

אך לעומת המאה ה-19 שבה הסוכר לא היה מזוקק, או מזוקק רק בחלקו, היום אנו צורכים סוכר שעבר זיקוק כימי והלבנה, תהליך שבסופו לא נותר בסוכר כל ערך תזונתי מלבד פחמימות מיותרות ההופכות לשומן.
ואם בשומן עסקינן, צריכת השומן מהחי גברה בשנים האחרונות בד בבד עם עלייה במקרי מחלת הסרטן, מחלות הלב, טרשת העורקים, והשבץ. רוב הציבור מודע לעובדה שצריכה של שומן מהחי עלולה להוביל לסתימת העורקים בלב, וליצור קרקע נוחה להתפתחות מחלות לב ושבץ. אך הציבור אינו מודע לעובדה שיש גם קשר בין צריכה של שומן מהחי להגברת הסיכוי ללקות במחלת הסרטן, במיוחד סרטן המעי הגס.

רקמות שומניות בבעלי חיים סופגות את הרעלים שלא נוטרלו ע"י הגוף וכך מאפשרות "הסגר" של רעלים מזיקים ומניעת פגיעה חמורה בתפקודיו השונים של הגוף. כאשר אנו אוכלים מוצרים המכילים שומן מהחי כגון: בשר, חלב וגבינות שמנות, אנו אוכלים גם את הרעלים שאוכסנו בשומן.

מדענים מעריכים שרעלים אלה מגבירים את סיכויינו ללקות במחלת הסרטן לסוגיו.
ומה עם צריכה של שומן ממקור צמחי? עד למאה ה-20 אכלו במדינות המזרח, בעיקר שומן ממקורות צמחיים: שמן זית, חומוס, טחינה, סויה, חמניות ותירס. שומן זה הכיל בסוף תהליך הבישול כמחצית מהויטמינים והמינרלים, ביניהם ויטמין E החשוב הנמצא בכמויות גדולות בשומן צמחי. אך במעבר לטכנולוגיות ייצור תעשייתיות במאה ה-20, גורם התהליך שבו מיוצר השמן הצמחי (חוץ משמנים המיוצרים בכבישה קרה), להרס מוחלט של ויטמין E ושאר הויטמינים והמינרלים.
כתוצאה מכך השמן הצמחי ומוצריו חסרים אף הם כל ערך תזונתי ונחשבים ל-junk food.

המלוח הלבן
המעבר לייצור תעשייתי פגע גם במינרל חשוב אחר: המלח. המלח מכיל יוד, החיוני לפעילות תקינה של בלוטת התריס. תהליך הלבנת המלח משמיד את המינרל יוד. בנוסף מחדירים למלח גם חומרים כימיים מסוכנים כגון תרכובות אלומיניום למניעת התגבשות המלח. עם התפתחות תעשיית המזון העולמית, נוספו למזון המעובד והמתועש גם כמויות עצומות של כימיקלים לשיפור הטעם, לשיפור המראה ולהארכת חיי המדף: חומרי הלבנה, שימור, טעם וריח, תפיחה ועוד ועוד.

בשנה אחת מחדיר אדם ממוצע לגופו כ- 2 ק"ג של כימיקלים שמקורם במזון מעובד. עדותו של הרופא והחוקר אלן ריטלר מזעזעת:

"לפחות 2,500 כימיקלים שונים מוחדרים למזון, וכ-8,000 כימיקלים קיימים בסביבה שלנו. כל אלה אנו עלולים לאכול, לשתות, לנשום או לגעת בהם. חומרים אלה כוללים רעלים, תרופות, חומרי שימור, ממתיקים, מרככים, חומרים חומציים ואלקליים, הורמונים, צבעים, אנטיאוקסידנטים והידרוגנרטורים. חלקם רעילים וחלקם לא. כולם אינם טבעיים לגוף האדם וחייבים לפלוט אותם או לנטרל אותם, אם לא נעשה כן, התוצאה תהיה מחלה או מוות."

ההשפעה המצטברת של תוספות כימיות כה רבות על חיי האדם לא נבדקה מעולם, בייחוד לא התגובות ההדדיות של כמה חומרים יחד. בניסויים שנערכו על חיות מעבדה, האכילו אותן ב-3 כימיקלים נפוצים למזון, כל כימיקל בנפרד. החיות שרדו את הניסוי. לאחר מכן האכילו אותן בשני סוגי כימיקלים יחד. החיות חלו במחלות שונות, ביניהן סרטן. לבסוף האכילו את קבוצת החיות בכל שלושת הכימיקלים יחד. כל החיות מתו.
אין מצד המוסדות המפקחים כל ניסיון רציני למנוע את תהליך החדרת הכימיקלים למזון, חומרים רבים שהיו בשימוש עשרות של שנים ואשר אושרו ע"י משרד הבריאות הישראלי התגלו לאחר זמן כמסרטנים חריפים וכמחוללי מחלות. כל שנותר לנו הוא להצביע בעזרת הפה. לא לקנות מוצרים המכילים חומרים משמרים או חומרי טעם וריח, להחרים מוצרים מזיקים לסביבה ולגופינו, לאכול יותר ירקות ופירות מתוצרת אורגנית. אם נחבור יחד, נוכל לשנות את המגמה ולהציל את בריאותינו ובריאות ילדינו.

במשך שלושים ושש שנה (1950-1986) עלתה צריכת הבשר בארץ פי 3.2. צריכת הסוכר גדלה פי-2, וצריכת השומן עלתה במחצית, מ-25% ל-36% מסך כל הקלוריות. מתרבות בקצב מואץ רשתות ההמבורגר המוכרות בשר עתיר כימיקלים ושומן המזיקים לילדינו, נקניקים המכילים חלקים כגון חוטמים, זנבות, סחוסים וכ"ו נמכרים בכמויות ענק.
ברשתות המזון נאפים בורקסים ומוצרי מאפה מקמח לבן ומשומן, חנויות ממתקים צצות כפטריות לאחר הגשם. מחלת ההשמנה (obesity) נחשבת כבר עתה כמגיפה לאומית בארה"ב, וגם אצלנו מתרבים מקרי ההשמנה המואצת ומגיעים לממדי מגיפה.
מעבר לאספקט האסתטי, חוקרים מעריכים שגם עליה של 10% במשקל הרצוי גורמת לסיכוי רב יותר למחלות לב.
אנחנו משקיעים סכומי ענק בדיאטות מיוחדות, אבקות הרזיה, כדורי הרזיה, תה להרזיה, במקום פשוט לאכול נכון ובריא.
גופינו הוא מכונה מופלאה, וכדי שמכונה זו תעבוד ביעילות היא זקוקה לדלק ולחומרי גלם משובחים. פשוט לאכול נכון, והרווח הכספי בטווח הקצר והארוך הוא עצום.

מי מרוויח מהתזונה הלקויה?
תעשיית התרופות העולמית היא אחת מהתעשיות הגדולות והרווחיות בעולם. תאגידי ענק מגלגלים מאות מיליארדים של דולרים לשנה במכירת תרופות. המשוואה פשוטה: אם נאכל נכון ובריא-לא נחלה. אם לא נחלה לא נצטרך את שירותי הבריאות הקונבנציונאלית וכך לא נוציא כסף מיותר על תרופות וניתוחים מיותרים. כמובן שמשוואה פשוטה זו מפחידה עד מוות את יצרני התרופות. הם יעשו הכל כדי למכור לנו עוד כימיקלים וסמים מסוכנים, ישעבדו אותנו לשירותי בריאות מיותרים והכל לשם רדיפת הממון. במקום השני ניצבת תעשיית הכימיקלים, שמייצרת מאות אלפי טונות של כימיקלים מסוכנים לצריכת בני האדם. גם כאן המשוואה היא פשוטה: אם נאכל אוכל נעדר כימיקלים, מזון המיוצר בתהליכים אורגניים, ואוכל בעל ערכים תזונתיים, גופנו יתפקד ביעילות רבה יותר. נוכל לנטרל את הרעלים המזיקים, לתרום לאיכות הסביבה ולחסוך בכסף. נהיה מאושרים יותר, נחיה זמן רב יותר ואיכות חיינו תהיה גבוהה. כמובן שגם משוואה זו מפחידה עד מוות את יצרני הכימיקלים. בשבילם זהו הפסד של כסף, בשבילנו זהו הפסד של חיים.

המאמר הקודם בסדרה: התזונה, הסביבה, הבריאות ואיך הכל מתקשר לרדיפת הבצע
המאמר הבא בסדרה: איכות הסביבה בישראל

המאמר שקראתם הוא חלק מסדרת מאמרים שיתפרסמו בכל שבוע באתר פרוייקט אמת אחרת.
למי שרוצה, ניתן לקרוא את כל הסדרה ולהוריד אותה למחשב באתר הבית שלי כאן.

ביביליוגרפיה
להכנת המאמרים נעזרתי רבות בספרים חשובים ששינו את חיי מהקצה לקצה.
הספרים העניקו לי מידע מאוזן ועדכני ואיפשרו לי לבחור בתבונה.
כולי תקווה שתעשו במידע הזה שימוש.
בנוסף, נעזרתי בנתונים העדכניים ביותר שיכולתי למצוא החל מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה וכלה באגודה למניעת הסרטן. אם נפלה טעות בנתונים או במידע, אשמח לדעת על כך ולתקן את הדרוש תיקון.

רשימת הספרים:
John Robins – "A diet for a new America", HJ Kramer
Thom Hartmann – "The last hours of ancient sunlight", Three Rivers Press
"עם ישראל חי וחולה" מאת יהודה מנור

כדי לשלוח את הפוסט הזה במייל, או לפרסם אותו בפורום, השתמשו בקישור הזה:
http://www.emetaheret.org.il/?p=2613
רוצים לעזור? יודעים איך לכתוב ולהתנסח?
פרויקט אמת אחרת זקוק לעוד מתנדבים בעזרה בכתיבת כתבות.
אז אם אתם אוהבים את מה שאנחנו עושים, מדוע שלא תצטרפו לעשייה?
שלחו לנו מייל עכשיו
הירשמו עכשיו בחינם וקבלו עדכונים על תכנים חדשים ישירות למייל! »

אהבתם? שתפו עם העולם...
הבהרה: התוכן המוצג באתר הינו למטרות לימוד ועיון בלבד. אין לראות במידע המוצג הנחיה או המלצה מכל סוג שהוא, במיוחד בכל הקשור לבריאותכם. בכל מקרה של החלטה הנוגעת לבריאותכם, שינוי תזונה או כל דבר אחר, התייעצו עם רופא מוסמך. כמו כן, אין לראות את המידע המוצג כאמת מוחלטת, אלא יותר כהצגת דברים מתועדת היטב הנשענת על ראיות והצלבת נתונים. זו אחריותכם כבני אנוש עם ראש על הכתפיים להמשיך ולחקור ורק אז להגיע למסקנות, בהתבסס על כל המידע הקיים.
הגבלת אחריות: אתר פרויקט אמת אחרת אינו אחראי לדיוק, שלמות או יעילות המידע או המוצרים המוצגים באתר. דעות כותבי המאמרים הנן של כותבי המאמרים בלבד. המידע המוצג באתר הנו למטרות של חינוך ובידור בלבד והשימוש במידע הנו באחריות קוראי האתר. אתר פרויקט אמת אחרת ומפעיליו לא ישאו בשום אחריות עקב שימוש במידע המתפרסם באתר.

43 תגובות »

הנחיות לכתיבת תגובות:

1. שמרו על שפה נאותה
2. כתבתם טענה או הבעתם דעה הפוכה? צרפו קישורים למידע נוסף שתומך בדעה שלכם. משפט כגון: "זו סתם תיאוריית קונספירציה מטופשת" איננה תגובה מתאימה.
3. גם אם משהו נראה לכם הזוי, אין זה אומר שהוא לא נכון. בכל פוסט יש קישורים למקורות המידע וקישורים למידע נוסף. קודם קראו אותם, עשו קצת מחקר ואז תכתבו תגובה.
4. כתבו את שמכם וגם את שם המשפחה, או בחרו בכינוי ייחודי, או (הכי טוב) הרשמו באתר, כדי שנוכל לדעת מי כותב את התגובה ולהתייחס בהתאם.
5. אם הנכם מגיבים חדשים או שצירפתם לתגובה שלכם יותר מקישור אחד, המתינו בסבלנות עד שתגובתכם תאושר.
6. חובה לקרוא את תנאי השימוש באתר לפני פרסום תגובה.
7. תגובות שכל מטרתן להשמיץ ו-או לזלזל באתר או במי מגולשיו לא יפורסמו
מנהל הפרוייקט שומר לעצמו את הזכות לערוך תגובות שאינן הולמות ו/או לחסום גולש מלהגיב...

השאירו תגובה

קבלו את התגובות ב RSS

שמרו על כללי פרסום התגובות בבקשה

כדי להוסיף תמונתכם לתגובות הרשמו באתר: Gravatar .

קבלו עדכונים בחינם למייל »

הרשמו בחינם וקבלו עדכונים פעם בשבוע על ידיעות חדשות מהאתר. תמיד תוכלו להסיר את כתובתכם בקלות ואנו מתחייבים לא למסור לגורם שלישי את המייל.
  • רגע אחד...
אמת אחרת בפייסבוק
 
כבר עשית לנו לייק בפייסבוק?

בעזרתכם נוכל להגיע ליותר אנשים עם המידע...

אל תציג הודעה זו שנית